TIME.mk

ВЕСТИ

NEWS

Ремонт на системот за социјална помош преку воведување гарантиран минимален доход

Академик - 09.11.2017

На системот на социјална помош му се потребни ремонт и обезбедување на гарантиран минимален доход за семејствата под ризик од сиромаштија. Ова беше истакнато на денешната прес-конференција на „Фајнанс тинк“, посветена на студијата за гарантираниот ...

Гарантиран доход за елиминирање на сиромаштијата

Телма - 09.11.2017

Доколку Македонија издвојува 2,5 пати повеќе пари за социјална помош, стапката на сиромаштија може да се намали за 10%. Институтот Фајненс тинк дизајнира решение со кое ќе се направи ремонт на постоечкиот систем за социјална помош, на семејствата ќе ...

Анализа, 250 милиони евра годишно за борба против сиромаштијата

Алсат-М - 09.11.2017

За ефикасна социјална заштита и борба против сиромаштијата државата треба да издвојува по 250 милиони евра годишно, покажува анализата на институтот за економски истражувања „Finance Think“.

Ремонт на системот за социјална помош со воведување минимален гарантиран доход

Радио МОФ - 09.11.2017

Фајнанс тинк, институтот за економско истражување и политики – Скопје, ги објави резултатите од истражувањето „Ремонт на системот за социјална помош преку воведување на минимален гарантиран доход“ и претстави три предлог шеми за воведување ...

Три модели за намалување на сиромаштијата и подобрување на социјалната помош

+инфо - 09.11.2017

Експерти од Институтот за економски истражувања Finance Think сметаат дека секој од овие модели ја намалува сиромаштијата за 10 отсто. Ако земјава издвојува 2,5 пати повеќе пари од износот што сега го издвојува за покривање на системот на социјална ...

Сиромаштијата може да се намали за 10 проценти: Еве како

Newsroom - 09.11.2017

Намалување на сиромаштијата за десет проценти поени или од сегашната стапка од 25,3 проценти на најмногу 22 отсто ќе се постигне ако се воведе таканаречен гарантиран минимален приход во државата.

Сиромаштија - како да се излезе од кругот

МКД - 09.11.2017

Во Македонија над 450 илјади граѓани живеат во ризик од сиромаштија, покажаа податоците на Државниот завод за статистика објавени неодамна. Дали бројката е реална, и зошто и покрај мерките што се преземаат не се видливи поголеми резултати во ...

ОВА може да ви го промени животот: Ги дознал 10-те разлики помеѓу сиромашните и богатите и ги споделил со светот

Sky - 08.11.2017

– Бев богат, и бев сиромав. Знам како е тоа да се биде и на едната и на другата страна, вели во својата исповед Дануиел Али. Тој во својот авторски текст на Бизнис Инсајдер се обидел да објасни кои се разликите помеѓу богатите и сиромашните луѓе.

За да се искорени апсолутната сиромаштија потребни се 250 милиони евра годишно, покажа истражување

Сакам да кажам - 09.11.2017

За да се искорени апсолутната сиромаштија, односно за да нема луѓе во Македонија кои живеат со помалку од 5.000 денари месечно, буџетскиот трошок за социјална помош треба да биде 250 милиони евра или 2,5 пати повеќе од моменталниот систем на ...

Сиромаштија - како да се излезе од кругот

+инфо - 09.11.2017

„Во Македонија има систем што со она што го исплаќа како поддршка за сиромашните, всушност директно ги остава да живеат во сиромаштија“. Во Македонија над 450 илјади граѓани живеат во ризик од сиромаштија, покажаа податоците на Државниот завод за ...

Сиромаштија – како да се излезе од кругот

Либертас - 09.11.2017

Во Македонија над 450 илјади граѓани живеат во ризик од сиромаштија, покажаа податоците на Државниот завод за статистика објавени неодамна. Дали бројката е реална, и зошто и покрај мерките што се преземаат не се видливи поголеми резултати во ...