TIME.mk

ВЕСТИ

NEWS

Ќе се проверува дали во Македонија го има опасниот ехинококус...

Н.Македонија - 09.11.2017

Подигнато е нивото на внимателност по појавата на болеста во соседна Србија, но засега нема да се воведат мерки за спречување на ширењето на паразитот, бидејќи тој е присутен во северна Србија, само во близината на границата со Унгарија, смируваат ...

Ќе се проверува дали во Македонија го има опасниот ехинококус

Скопје24 - 09.11.2017

Агенцијата за храна и ветеринарство (АХВ) ќе земе мостри за лабораториско испитување и утврдување евентуално присуство и на паразитот мултиокуларен ехинококус кај лисиците во земјава. Овој паразит, кој се смета за многу опасен поради тоа што ...

Ќе се проверува дали имаме мултиокуларен ехинококус, паразит кој усмртува луѓе

Факултети - 10.11.2017

Агенцијата за храна и ветеринарство - АХВ ќе проверува дали и во земјава има мултиокуларен ехинококус, паразит кој научниците од соседна Србија го пронајдоа кај лисици и чакали во северниот дел од оваа држава.