TIME.mk

ВЕСТИ

NEWS

Ретки болести, потребни се лекови за пациентите

Алсат-М - 10.11.2017

Лицата со ретки болести не треба да бидат дискриминирани, а лековите што ги користат треба да бидат ставени на позитивната листа. Ова го бараат претставниците на здруженијата „Дајте ни крилја“ и „Живот со предизвици“.

Пациентите со ретки болести се пожалија дека немаат доволно лекови и терапија

24 Вести - 10.11.2017

Нема доволно лекови за пациентите со ретки болести, терапиите со месеци доцнат поради тендерските процедури, а секое доцнење на терапијата претставува опасна закана за нивниот живот - се пожалија здруженијата на лицата со ретки болести.

70 отсто од пациентите со ретки болести се деца, Болните бараат државата да им обезбеди лекови

Сакам да кажам - 10.11.2017

Без терапија се околу 40 отсто од регистрираните пациенти со ретки болести во земјава, според статистичките податоци од Министерството за здравство. До први јануари оваа година, во регистарот што го води Министерството, регистрирани се 347 пациенти ...

Здруженијата за ретки болести бараат да се обезбедат лекови за пациентите

+инфо - 10.11.2017

Нема точна бројка колку пациенти се без лекови. Цела оваа година помина во очекување, надежи и ветувања, се реакциите од пациентите. Да се набават лекови кои на некои лица со ретки болести итно им се потребни за да можат да живеат, да продолжи нивно ...

Пациентите со ретки болести четири месеци немаат терапија

МРТ - 10.11.2017

Регулатива за ретките болести за скапите медикаменти, бараат пациентите и здруженијата. Се пожалија на недостиг на многу лекови, но и на високите цени. Во ниеден закон од медицинската област не е спомнат терминот ретка болест, тврдат од здруженијата.

Пациентите со ретки болести бесни - немаат доволно лекови

Press24 - 10.11.2017

Нема доволно лекови за пациентите со ретки болести, терапиите со месеци доцнат поради тендерските процедури, а секое доцнење на терапијата е закана за нивниот живот. За ова денеска се пожалија здруженијата на лицата со ретки болести, кои бараат ...

ЕУРОПЛАН: Потребен е центар за ретки болести, макар и виртуелен

Република - 10.11.2017

Лицата кои боледуваат од ретки болести во Македонија живеат во незавидна состојба невидливи пред законот. Потребно е да се дефинира поимот ретка болест со што овие пациенти ќе станат видливи и признаени како посебна категорија на луѓе за кои е ...

Нема лекови за ретки болести, пациентите бесни

Алфа - 10.11.2017

Дупката во министерската фотелја ги налути пациентите со ретки болести. Велат дека имаат потреба од континуирана терапија која не смее да зависи од политичките збиднувања и кадровските промени.

Конференција за системски решенија за ретки болести

Сител - 10.11.2017

Прва Еуроплан конференција во Македонија на тема „Системски решенија за ретки болести“, ќе се одржи денеска во Скопје. На конференцијата, информираат организаторите, ќе се споделат добри примери и искуства во областа на ретки болести од Европа и ...

Пациентите со ретки болести бесни – немаат доволно лекови

Скопје24 - 10.11.2017

Нема доволно лекови за пациентите со ретки болести, терапиите со месеци доцнат поради тендерските процедури, а секое доцнење на терапијата е закана за нивниот живот. За ова денеска се пожалија здруженијата на лицата со ретки болести, кои бараат ...

Конференција за системски решенија за ретки болести

А1 On - 10.11.2017

Прва Еуроплан конференција во Македонија на тема „Системски решенија за ретки болести“, ќе се одржи денеска во Скопје. На конференцијата, информираат организаторите, ќе се споделат добри примери и искуства во областа на ретки болести од Европа и ...

Конференција за ретки болести: Да се обезбедат лекови за пациентите

Радио МОФ - 10.11.2017

Да се набават лекови кои на некои лица со ретки болести итно им се потребни за да можат да живеат, да продолжи нивно ставање на позитивната листа и предлозите за програмата за ретките болести, да се стават во закон, бараат здруженијата за ретки ...

Конференција за системски решенија за ретки болести

Орбис - 10.11.2017

Прва Еуроплан конференција во Македонија на тема „Системски решенија за ретки болести“, ќе се одржи денеска во Скопје. На конференцијата, информираат организаторите, ќе се споделат добри примери и искуства во областа на ретки болести од Европа и ...

Конференција за ретки болести: Да се обезбедат лекови за пациентите

Либертас - 10.11.2017

Да се набават лекови кои на некои лица со ретки болести итно им се потребни за да можат да живеат, да продолжи нивно ставање на позитивната листа и предлозите за програмата за ретките болести, да се стават во закон, бараат здруженијата за ретки ...

Конференција за системски решенија за ретки болести

Локално - 10.11.2017

Прва Еуроплан конференција во Македонија на тема „Системски решенија за ретки болести“, ќе се одржи денеска во Скопје. На конференцијата, информираат организаторите, ќе се споделат добри примери и искуства во областа на ретки болести од Европа и ...

Конференција за ретки болести: Да се обезбедат лекови за пациентите

А1 On - 10.11.2017

Да се набават лекови кои на некои лица со ретки болести итно им се потребни за да можат да живеат, да продолжи нивно ставање на позитивната листа и предлозите за програмата за ретките болести, да се стават во закон, бараат здруженијата за ретки ...

Конференција за ретки болести: Да се обезбедат лекови за пациентите

Орбис - 10.11.2017

Да се набават лекови кои на некои лица со ретки болести итно им се потребни за да можат да живеат, да продолжи нивно ставање на позитивната листа и предлозите за програмата за ретките болести, да се стават во закон, бараат здруженијата за ретки ...

Конференција за ретки болести: Да се обезбедат лекови за пациентите

Слободен Печат - 10.11.2017

Да се набават лекови кои на некои лица со ретки болести итно им се потребни за да можат да живеат, да продолжи нивно ставање на позитивната листа и предлозите за програмата за ретките болести, да се стават во закон, бараат здруженијата за ретки ...

Конференција за ретки болести: Набавката на лекови за третман на ретките болести мора да биде приоритет

Академик - 10.11.2017

Здруженијата за ретки болести и Националната алијанса за ретки болести на Република Македонија побараа од надлежните институции, предлозите за Програмата за ретките болести, да се стават во законска рамка, односно оваа проблематика да биде законски ...