TIME.mk

ВЕСТИ

NEWS

Паскали Бунташеска: Вршиме конзервација и реконструкција на Али Пашината џамија во Охрид, не градиме нова џамија

Макфакс - 19.05.2017

По бранувањата во охридската и поширока јавност, која бараше одговори и разјаснување на дилемите околу конзервацијата и реконструкцијата на Али Пашината џамија, денеска, на прес конференција, со објаснување излезе директорката на Завод и Музеј од ...

Контроверзии околу конзервацијата на Али Пашината џамија

24 Вести - 19.05.2017

Конзервацијата на Али Пашината џамија која граѓаните ја опишаа како спорна и понатаму е топ тема во Охрид. Никако не престануваат превирањата меѓу нив, партиите и Завод и Музеј. Додека директорката на установата тврди дека исклучиво се вршат ...

Тања Паскали Бунташеска: Реконструкцијата на споменикот на култура Али Пашина џамија да не се политизира

OhridNews - 19.05.2017

Рконструкцијата на Али Пашината џамија во охридската чаршија, што изминативе денови е тема на разговор меѓу охриѓани, се изведува согласно закон и според строгите критериуми за заштита и конзервирање пропишани за еден споменик на културата, изјави ...

Али-Пашината џамија ја возбуди охридската јавност: Со право или не!?

Макфакс - 19.05.2017

Иако подготовките течат од поодамна, откако тешки возила почнаа да минуваат и да ги кршат плочките во старата охридска чаршија, се крена голем прав во јавноста. Реагираше партијата ВМРО-НП поставувајќи го прашањето за легалноста на постапката, ...

Паскали Бунташеска: се е шпекулација околу реконструкцијата на Али пашината џамија

ТВМ - 19.05.2017

Директорката на НУ Завод за заштита на спомениците на културата и Музеј - Охрид, Тања Паскали Бунташеска денес свика пресс конференција за како што рече еднаш конечно да се разрешеле дилемите на граѓаните околу реконстркцијата на Али пашината џамија ...

Џамијата Али Паша во Охрид се реконструира и конзервира

Алфа - 19.05.2017

Заштитата на верските објекти, без оглед дали се од христијанска или исламска архитектура не смее да се злоупотребува во политички цели, вели директорката на Завод и музеј. Али пашината џамија е споменик на култура заштитен од 1968 година и согласно ...

Џамијата „Али-паша“ во Охрид се реконструира и се конзервира

Мета - 19.05.2017

Директорката на Завод и музеј од Охрид, Тања Паскали-Бунташеска, денеска на прес-конференција изјави дека џамијата „Али-паша“ ќе остане во постојниот габарит, не се гради нова џамија, туку се врши само конзервација и реконструкција.

Паскали Бунташеска: Вршиме конзервација и реконструкција на Али Пашината џамија во Охрид, не градиме нова џамија

Репортер - 19.05.2017

По бранувањата во охридската и поширока јавност, која бараше одговори и разјаснување на дилемите околу конзервацијата и реконструкцијата на Али Пашината џамија, денеска, на прес конференција, со објаснување излезе директорката на Завод и Музеј од ...

Али-Пашината џамија ја возбуди охридската јавност: Со право или не!?

Точка - 19.05.2017

Иако подготовките течат од поодамна, откако тешки возила почнаа да минуваат и да ги кршат плочките во старата охридска чаршија, се крена голем прав во јавноста. Реагираше партијата ВМРО-НП поставувајќи го прашањето за легалноста на постапката, ...