TIME.mk

ВЕСТИ

NEWS

Овој гаџет детектира рак на кожа во ран стадиум

Иновативност - 10.11.2017

Како што пренесува сајтот Inhabitat , уредот sKan е евтин гаџет кој може да детектира рак на кожа во рани стадиуми. Уредот креира топлинска мапа за да идентификува абнормалности на кожата кои се поврзуваат со присуство на меланом.

Наградата за најдобар студентски изум James Dyson Award 2017 за sKan – детектор на меланома

IT.mk - 10.11.2017

Студентите од Мекмастер универзитетот ја освојија наградата James Dyson Award за 2017. Наградата се доделува за најдобрата иновација од студенити, за да ги мотивира следните генерации на инженери.