TIME.mk

ВЕСТИ

NEWS

Прва фотографија од црна материја што спојува две галаксии

ЕНаука - 21.04.2017

Астрофизичарите од Канада успеале да ја направат првата слика на „мост“ од црна материја за кој се верува дека поврзува две галаксии. Истражувачите од Универзтетот во Ватерло ја користеле техниката позната како гравитациона леќа, за креирање на ...

Телескопите на НАСА открија „пулсирање“ на далечна црна дупка (ФОТО)

МКД - 21.04.2017

Новите податоци сугерираат дека супермасивната црна дупка може да испумпа материјал надвор од својата галаксија во дејство што потсетува на пулсирачко срце. Телескопите на НАСА ја откриле гигантската црна дупка во НГЦ 4969, што е галаксија во ...

Дупло повеќе масивни црни дупки во Универзумот?!

Идивиди - 21.04.2017

Ново откритие потенцијално го дуплирало бројот на супермасивни црни дупки за кои астрономите сметале дека постојат во нашиот Универзум. Ваквите црни дупки се сметало дека се наоѓаат во центар на сите големи галаксии, како што е нашиот Млечен Пат.