TIME.mk

ВЕСТИ

NEWS

Медицинска студија - Девет милиони луѓе годишно умираат од загадувањето

Р.С.Европа - 20.10.2017

Загадувањето убива најмалку 9 милиони луѓе и чини скоро пет билиони долари годишно, покажува опсежната студија објавена во британскиот медицински журнал Лансет. Во студијата објавена денеска се наведува дека еден од шест прерани смртни случаи во ...

9 милиони луѓе во светот починале од загадување во 2015

Канал5 - 20.10.2017

Во 2015-та година приближно еден од шест смртни случаи, или проценето околу 9 милиони низ целиот свет, починале како резултат на загаден воздух, покажува новото истражување објавено во магазинот „Лансет“.

9 милиони луѓе во светот починале од загадување во 2015

Сакам да кажам - 20.10.2017

Во 2015 година приближно еден од шест смртни случаи, или проценето околу 9 милиони низ целиот свет, се поврзани со загадувањето во најразлични форми, како што е аерозагадувањето, загадувањето на почвата, водата или професионалното загадување, ...

Загадувањето убило 15 пати повеќе луѓе од војните и насилството

Deutsche Welle - 20.10.2017

Поради загадување во светот во 2015 година починале девет милиони луѓе, што е три пати повеќе од смртните случаи кои се должат на сидата, туберколозата и маларијата заедно. Најголема опасност е загадениот воздух.

Загадувањето е виновно за еден од шест смртни случаи во светот

Радио МОФ - 20.10.2017

Загадувањето се поврзува со девет милиони смртни случаи во 2015 година, покажува истражување објавено во Лансет. Речиси сите од овие случаи доаѓаат од земји со ниска или средна заработка, каде загадувањето е виновно за дури четвртина од починатите ...