TIME.mk

ВЕСТИ

NEWS

Злато и сребро вредно милиони долари одат во канализацијата на Швајцарија

Локално - 12.10.2017

На сите ни се случило да пуштиме во вода по нешто вредно што не е во ред во тоалетот. Но тешко дека ќе ни текне дека таму долу, во каналите, има златни рудници, и тоа понекогаш е буквално.

Кога ќе чуете колку пари годишно завршуваат во швајцарските канализации, ќе останете без текст

Точка - 12.10.2017

Седумдесет отсто од вкупната количина на злато секоја година ги оплеменува швајцарските рафинерии, а по најновото откритие тие би можеле да прејдат и на рециклирање на отпадните води. Експертите од швајцарскиот сојузен институт за снабдување со ...

Парата на пара оди: Во Швајцарија и отпадната вода е вистинско злато

Канал5 - 12.10.2017

Наредната златна треска би можела да се случи, верувале или не во швајцарската канализација, барем според најновата студија. Истражувачите од швајцарскиот институт за технологија ги испитуваа постројките за пречистување на отпадните води ширум ...

Во Швајцарија и отпадната вода вреди злато

Newsroom - 12.10.2017

Според податоците од новата студија на швајцарскиот Институт за технологија, швајцарската канализација може во иднина да биде извор на злато. Првичните пресметки се дека со пречистување на отпадните води во земјата, низ системот поминуваат 43 ...

Околу 43 килограми злато завршуваат во канализацијата на Швајцарија секоја година

Кајгана - 11.10.2017

Научниците утврдија дека околу 43 килограми злато годишно завршуваат во одводните цевки во Швајцарија, а оттаму во канализацијата. Таа количина на злато има вредност од 1,8 милиони долари.