TIME.mk

ВЕСТИ

NEWS

Ременски најави посебни центри за аутизам и за Даунов синдром (ВИДЕО)

+инфо - 21.04.2017

Новата влада ќе го зголеми надоместокот за 50% за родителите на децат со посебни потреби. За 50% ќе се зголеми надоместокот за заштита на правата на лицата со попреченост, ќе се избрише старосната граница од 26 години за правата на родителите на ...

Родителите на децата со попреченост ја минаа првата ноќ под ведро небо

24 Вести - 21.04.2017

Една ноќ под отворено небо, не може да се спореди со маките низ кои поминуваме по 24 часа на ден – велат родителите на децата со посебни потреби кои ќе кампуваат спроти Собранието се додека нивните барања не се исполнат.

Стравови кај децата на училишна возраст

Мама365 - 21.04.2017

Училиштето за детето претставува вистински прв голем предизвик, бидејќи мора да преземат одговорност за сопствениот успех и училишни обврски. Стравот кој тогаш се јавува често е поврзан со мислењето на другите за нас и доверба во сопствените ...

Родителите на децата со посебни потреби ја поминаа првата ноќ пред Собрание

Press24 - 21.04.2017

Родителите на децата со посебни потреби вчера ги поставија шаторите пред Собранието и ја поминаа првата ноќ под отворено небо. Тие спиеја во Паркот Жена Борец и остануваат таму додека не се исполнат нивните барања целата мака да не ја носат на свои ...

Се бараат измени во Законот за лица со посебни потреби

МРТ - 21.04.2017

Родители на деца со посебни потреби бараат отворање на дневни центри и вработување на соодветен персонал. Родители на деца со посебни потреби од вчера поставија шатори пред македонското Собрание. Велат дека ќе останат до сабота.

На детето треба да му се даде можнос да избира, но да се знае кога и како

Мама365 - 21.04.2017

За развој на детето и самостојно донесување на одлуки, чувство на самоконтрола и самодоверба кои одат рака под рака со самостојноста се важни за време на растењето на децата.Родителите треба да создаваат ситуации во кои децата ќе имаат можност да ...

Колку приватност им треба на адолесцентите

Мама365 - 21.04.2017

Во адолесценцијата младите се чувствителни на својата интима. Важно им е родителите да ги остават на мира да имаат свое сигурно катче во кое можат да се повлечат. Обезбедувањето на тоа катче не значи дека треба да бидете емоционално студен и ...

Протест на родители на деца со посебни потреби: „Кампуваме пред совеста на тие што може да ни помогнат“

Факултети - 20.04.2017

Со тридневно кампување пред Собранието на Република Македонија родители на деца со посебни потреби, како што велат, ќе се обидат да го свртат вниманието на политичарите за нивните деца да станат видливи за нив.

Револт и протести на родителите на деца со попреченост

24 Вести - 20.04.2017

Никола има 13 години и има Даунов синдром. Тој е еден од многуте деца во земјава што се со посебни потреби. Оди редовно во училиште и е прифатен од соучениците и наставниците, но нема доволно внимание за него во училиштето колку што му е потребно.

Ќе ги видат ли пратениците децата со попреченост?

Р.С.Европа - 20.04.2017

Три дена ќе кампуваат пред Собранието, родителите на деца со посебни потреби, а целта им е, како што велат, нивните деца заборавени од државата да станат видливи за политичарите.Тие бараат системските решенија со кои ќе им се олесни животот на ...

Родителите на деца со посебни потреби ги поставија шаторите пред Собрание

Сител - 20.04.2017

Стојановска Сузана е невработена и самохран родител на шестооделенецот Никола кој има Даунов синдром. Живеат под кирија и вели дека целокупната грижа за своето дете со посебни потреби е на нејзини плеќи.

Како до подобра добросостојба на децата за подобри училишни резултати

Karas4training - 20.04.2017

Совршената формула до која дошле многу истражувачи на ова поле вклучува: Игра, Одмор и Квалитетно време со семејството... 1. Игра Децата најмногу учат низ игра, па не е зачудувачки што самиот процес им помага да: ● Научат да решаваат разни проблеми; ...

ВИДЕО: Родителите на децата со пречки во развојот бараат итни промени, три дена ќе кампуваат спроти Собрание

А1 On - 20.04.2017

Здружението „Сплотени срца“ и родителите на деца со пречки во развојот во знак на протест поради како што велат не почитување на правата на децата со посебни потреби од страна на државата, поставија шатори во паркот „Жена борец“ спроти Собранието ...

Протест на родителите на децата со специјални потреби

МРТ - 20.04.2017

Протест пред Законодавниот дом на родителите на децата со специјални потреби. Бараат изменување на законот со отворање на дневни центри и вработување соодветен персонал. Ресорниот министер вели дека има можност за остварување на барањето.

Заедничко слободно време со децата

Мама365 - 20.04.2017

Важно за родителите е да не заборават да поминуваат слободно време со своето дете и да не се врти се околу училиштето и оценките, бидејќи кога училиштето е главна тема, децата најчесто губат мотивација за работа и пружаат отпор.

Детето треба да биде што повеќе самостојно

Мама365 - 20.04.2017

На детето, помошта од родителите му е потребна, но важно е само да учи и да ги извршува своите обврски. Затоа е потребно да се охрабри што повеќе да работи самостојно. Тоа не значи дека родителите целата грижа за училиштето ќе му ја препуштат на ...

Родителите на децата со попреченост прва ноќ под ведро небо

Алсат-М - 21.04.2017

Една ноќ под отворено небо, не може да се спореди со маките низ кои поминуваме по 24 часа на ден – велат родителите на децата со посебни потреби кои ќе кампуваат спроти Собранието се додека нивните барања не се исполнат.

ШАТОРИ ПРЕД СОБРАНИЕ: Родители на деца со попреченост бараат центри за згрижување и промена на закони (ФОТО)

Телеграф - 20.04.2017

Едно од барањата е да им се обезбеди иднина на децата со посебни потреби по смртта на родителите, и тоа преку нивниот имот, кој би ѝ го отстапиле на државата, а за возврат таа да се грижи за нив до крајот на животот, со тоа што ќе им даде пристојни ...

Родителите на деца со посебни потреби доставија барања до институциите на државата

Телевизија Нова - 20.04.2017

Родителите на деца со посебни потреби денеска пред Собранието на Република Македонија поставија шатори во кои ќе престојуваат три дена и ќе ги повторуваат барањата кои како што велат ги доставиле до сите релевантни институции и до партиите пред ...

Кампот на родителите на деца со посебни потреби останува сè додека не им бидат исполнети барањата

Макфакс - 20.04.2017

Кампот на родителите на деца со посебни потреби останува во „Жена парк“, наспроти највисокиот законодавен дом во државата, со цел некој да го чуе нивниот крик. Тие се залагаат „при очи да ги видат, при уши да ги слушнат“ нивните барања, кои се ...

[Видео] Камп спроти Собрание – родителите бараат институционална помош за децата со посебни потреби

Радио МОФ - 20.04.2017

Потребата од квалитетна терапија и од испитувања, стручен кадар кој ќе им помогне во грижата за децата со посебни потребни, до сместувањето за повозрасната категорија на деца со посебни потреби, се само дел од проблемите за кои не е најдено ...

Родителите на децата со посебни потреби кампуваат пред Собранието – итно да се создадат услови

Позитив.мк - 21.04.2017

Со тридневно кампување пред Собранието на Република Македонија родители на деца со посебни потреби ќе се обидат да го свртат вниманието на политичарите за нивните деца да станат видливи за нив.

Тридневен протест за поголеми права на лицата со посебни потреби...

Н.Македонија - 20.04.2017

Тридневен протест за поголеми права на лицата со посебни потреби Родителите на децата со посебни потреби најавија дека денес со мирен собир ќе го привлекуваат вниманието на јавноста кон нивните секојдневни проблеми.

Успехот на децата не треба да се гледа само низ оценките

Мама365 - 20.04.2017

Училишните обврски се едни од првите развојни задачи со кои децата ја потврдуваат сопствената способност и неретко, оценките се сметаат за доказ на нивната спосбност. Оценките секако се важни, а наставниците и родителите често создаваат мислење за ...

Родителската љубов и успехот на училиште

Мама365 - 20.04.2017

Како што е училишниот успех важен за развојот на самодовербата на детето, така за родителското доживување на успехот и очекувањето од детето, зависи и доживувањето на детето на самото себе и сопственото постигнување.

СИТЕЛ: Родителите на деца со посебни потреби ги поставија шаторите пред Собрание

Press24 - 20.04.2017

Стојановска Сузана е невработена и самохран родител на шестооделенецот Никола кој има Даунов синдром. Живеат под кирија и вели дека целокупната грижа за своето дете со посебни потреби е на нејзини плеќи.

Родителите на децата со пречки во развојот бараат итни промени, три дена ќе кампуваат спроти Собрание

ТВ21 - 20.04.2017

Здружението „Сплотени срца“ и родителите на деца со пречки во развојот во знак на протест поради како што велат не почитување на правата на децата со посебни потреби од страна на државата, поставија шатори во паркот „Жена борец“ спроти Собранието ...

8 нешта што наставникот посакува родителите да прават со нивните деца дома

Среќа.mk - 20.04.2017

Потрудете се вашето дете да чита секој ден Наставничката од градинка на мојот син не замоли секој ден да му читаме разни приказни. Неговата наставничка во прво одделение препорача тој да чита дваесет минути секој ден пред легнување.

Родителите на децата со попреченост ја минаа првата ноќ под ведро небо

Локално - 21.04.2017

Една ноќ под отворено небо, не може да се спореди со маките низ кои поминуваме по 24 часа на ден – велат родителите на децата со посебни потреби кои ќе кампуваат спроти Собранието се додека нивните барања не се исполнат.

Родители на деца со посебни потреби пред Собранието поставија шатори

еМагазин - 20.04.2017

Родителите на деца со посебни потреби денеска пред Собранието на Република Македонија поставија шатори во кои ќе престојуваат три дена и ќе ги повторуваат барањата кои како што велат ги доставиле до сите релевантни институции и до партиите пред ...

Кампот на родителите на деца со посебни потреби останува сè додека не им бидат исполнети барањата

Точка - 20.04.2017

Кампот на родителите на деца со посебни потреби останува во „Жена парк“, наспроти највисокиот законодавен дом во државата, со цел некој да го чуе нивниот крик. Тие се залагаат „при очи да ги видат, при уши да ги слушнат“ нивните барања, кои се ...

Родителите на децата со посебни потреби поставија камп спроти Собрание

Фокус - 20.04.2017

Родителите на децата со посебни потреби денеска поставија камп во паркот „Жена-Борец“ спроти Собранието, барајќи да им проработи свеста на сите оние, кои се надлежни да направат нешто за нивните деца.

Родителите на деца со посебни потреби доставија барања до институциите на државата

А1 On - 20.04.2017

Родителите на деца со посебни потреби денеска пред Собранието на Република Македонија поставија шатори во кои ќе престојуваат три дена и ќе ги повторуваат барањата кои како што велат ги доставиле до сите релевантни институции и до партиите пред ...

Родители на деца со попреченост бараат центри за згрижување и промена на закони

Тера - 20.04.2017

Кампот на родителите на деца со пречки во развојот останува во „Жена парк“, наспроти највисокиот законодавен дом во државата,со цел некој да го чуе нивниот крик. Тие се залагаат „при очи да ги видат, при уши да ги слушнат“ нивните барања, кои се ...

Родители на деца со посебни потреби поставија камп спроти Собрание, инцидент на почетокот

Стандард - 20.04.2017

Родителите на децата со посебни потреби денеска поставија камп во паркот „Жена-Борец“ спроти Собранието. Како што рекоа на денешната прес-конференција, родителите кампуваат овде со цел да проработи совеста на сите оние коишто можат да направат нешто ...

Кампуваме пред совеста на пратениците...

Н.Македонија - 20.04.2017

Кампуваме пред совеста на пратениците Родителите истакнаа дека барања се остварливи и дека многу малку треба да се направи за да стапат во функција со што ќе им се подобрат условите на децата со посебни потреби.

Кампот на родителите на деца со посебни потреби останува пред Собрание

Кајгана - 20.04.2017

Кампот на родителите на деца со посебни потреби останува во „Жена парк“, наспроти највисокиот законодавен дом во државата, со цел некој да го чуе нивниот крик. Тие се залагаат „при очи да ги видат, при уши да ги слушнат“ нивните барања, кои се ...

Родителите на деца со посебни потреби доставија барања до институциите на државата

Сител - 20.04.2017

Родителите на деца со посебни потреби денеска пред Собранието на Република Македонија поставија шатори во кои ќе престојуваат три дена и ќе ги повторуваат барањата кои како што велат ги доставиле до сите релевантни институции и до партиите пред ...

За Ибрахими се прифатливи најголем дел од барањата на родителите кои протестираат

+инфо - 20.04.2017

Тој вети дека во текот на наредниот месец ќе оствари средба со претставниците на Здружението за да се види кои се приоритетите. Министерот за труд и социјална политика Ибрахим Ибрахими ги посети родителите на децата со потребни потреби, кои денеска ...

Родителите на децата со посебни потреби доставија барања до институциите ...

Н.Македонија - 21.04.2017

Родителите на децата со посебни потреби доставија барања до институциите Родителите на децата со посебни потреби вчера пред Собранието ги повторија барањата, кои, како што рекоа, ги доставиле до сите релевантни институции и до партиите пред молкот ...

Родителите на децата со посебни потреби доставија барања до институциите

Правдико - 21.04.2017

Родителите на децата со посебни потреби вчера пред Собранието ги повторија барањата, кои, како што рекоа, ги доставиле до сите релевантни институции и до партиите пред молкот на изборите. Тие истакнуваат дека барањата се остварливи и дека многу ...