TIME.mk

ВЕСТИ

NEWS

Бавен раст на животниот стандард

24 Вести - 13.09.2017

На граѓаните на Македонија ќе им треба дури 30 години да го достигнат евроспкиот животен стандард, под услов годишниот економски раст во земјава да е 4, а во ЕУ 2 отсто. Ова прогноза е објавена во најновата анализа на Владимир Глигоров од Виенскиот ...

Експерти: Извозот е клуч за развојот на Македонија

Алсат-М - 13.09.2017

Граѓаните на Македонија трошат, а странците инвестираат. Оваа навика мора да се промени ако сакаме Македонија да стане силна извозно ориентирана економија, констатира професорот Владимир Глигоров од Виенскиот институт за економија.

Домашното производство клучно за развој на економијата

Телма - 13.09.2017

Прво треба да се сменат убедувањата а потоа да се премине на сериозни чекори за развој на економијата, вели експертот од Виенскиот институт Владимир Глигоров. Според него погрешно и неодржливо е размислувањето дека македонците треба и понатаму само ...

Виенски институт за економија: Македонија ќе ја стигне Европа за 30 години

ТВ21 - 13.09.2017

Македонските граѓани ќе го достигнат европскиот стандард на живот за 30 години, доколку во наредните години има раст на Бруто домашниот производ за 4 проценти, а растот во ЕУ ќе биде 2 проценти, пресметал Виенскиот институт за меѓународни економски ...

Презентирана научноистражувачката студија за „македонскиот извоз“, изготвена од Виенскиот институт за меѓународни ...

Академик - 13.09.2017

Научноистражувачката студија „Македонскиот извоз“, која по барање на Стопанската комора на Македонија е изработена од страна на Виенскиот институт за меѓународни економски студии, беше презентирана пред повеќе од 250 претставници од компании членки ...

(ВИДЕО) Заев: Имаме политичка волја и ефикасен план за економски раст

iPortal - 13.09.2017

Претседателот на Владата на Република Македонија, Зоран Заев, денеска присуствуваше на средба со претставници на Стопанската комора на Македонија, на која присуствуваа и првите луѓе и високи претставници на Виенскиот институт за меѓународни ...

За европски стандард, раст од 4% и фокус на домашните фирми

МРТ - 13.09.2017

На догорочен план е можна реиндустријализација на македонското стопанство во услови кога индустријата од големите развиени земји се сели во помалите. Развојот на домашните претпријатија и иновативноста се клучни, но мора да се знае како да се ...

Заев: Имаме политичка волја и ефикасен план за економски раст (ВИДЕО)

Стандард - 13.09.2017

Претседателот на Владата на Република Македонија, Зоран Заев, денеска присуствуваше на средба со претставници на Стопанската комора на Македонија, на која присуствуваа и првите луѓе и високи претставници на Виенскиот институт за меѓународни ...

Европскиот стандард ќе го достигнеме за 30 години ако БДП има пораст од 4 процнети

Мета - 13.09.2017

Македонските граѓани ќе го достигнат европскиот стандард на живот за 30 години доколку во наредните години домашниот бруто-производ (БДП) има пораст од 4 проценти, а порастот на БДП во ЕУ е 2 проценти.

Глигоров: За економски раст најаважна е поддршката на домашните компании...

Н.Македонија - 13.09.2017

Глигоров: За економски раст најаважна е поддршката на домашните компании Македонските граѓани ќе го достигнат европскиот стандард на живот за 30 години доколку во наредните години има раст на БДП во земјава 4 проценти, а растот во ЕУ да биде 2 ...

Македонците по 30 години ќе го стигнат сегашниот европски стандард

Локално - 14.09.2017

На граѓаните на Македонија ќе им треба дури 30 години да го достигнат евроспкиот животен стандард, под услов годишниот економски раст во земјава да е 4, а во ЕУ 2 отсто. Ова прогноза е објавена во најновата анализа на Владимир Глигоров од Виенскиот ...

Презентација на студија за македонскиот извоз

А1 On - 13.09.2017

Стопанската комора на Македонија денеска ќе ја презентира научно-истражувачката студија „Македонскиот извоз“, изработена од страна на Виенскиот институт за меѓународни економски студии. На промоцијата ќе присуствува и ќе се обрати и вицепремиерот ...

Како македонските граѓани да живеат со европски стандард?

Фактор - 14.09.2017

Во Стопанската комора на Македонија беше презентирана научно истражувачката студија „Македонскиот извоз“ која по нивно барање е изработена од страна на Виенскиот институт за меѓународни економски студии.

Европскиот стандард ќе го достигнеме за 30 години ако БДП има пораст од 4 процнети

Шеталиште - 13.09.2017

Спонзорирано од СН ФИНАНСИИ Македонските граѓани ќе го достигнат европскиот стандард на живот за 30 години доколку во наредните години домашниот бруто-производ (БДП) има пораст од 4 проценти, а порастот на БДП во ЕУ е 2 проценти.

Глигоров: За економски раст најаважна е поддршката на домашните компании

А1 On - 13.09.2017

Македонските граѓани ќе го достигнат европскиот стандард на живот за 30 години доколку во наредните години има раст на БДП во земјава 4 проценти, а растот во ЕУ да биде 2 проценти. Ова го покажува најновата студија на Владимир Глигоров од Виенскиот ...

Стопанската комора ќе ја презентира научно-истражувачката студија „Македонскиот извоз"

Вечер - 13.09.2017

Стопанската комора на Македонија денеска ќе ја презентира научно-истражувачката студија „Македонскиот извоз", изработена од страна на Виенскиот институт за меѓународни економски студии. На промоцијата ќе присуствува и ќе се обрати и вицепремиерот ...

Европскиот стандард ќе го достигнеме за 30 години ако БДП има пораст од 4 процнети

Либертас - 13.09.2017

Македонските граѓани ќе го достигнат европскиот стандард на живот за 30 години доколку во наредните години домашниот бруто-производ (БДП) има пораст од 4 проценти, а порастот на БДП во ЕУ е 2 проценти.

Глигоров: За економски раст најаважна е поддршката на домашните компании

Телевизија Нова - 13.09.2017

Македонските граѓани ќе го достигнат европскиот стандард на живот за 30 години доколку во наредните години има раст на БДП во земјава 4 проценти, а растот во ЕУ да биде 2 проценти. Ова го покажува најновата студија на Владимир Глигоров од Виенскиот ...

Презентација на студија за македонскиот извоз

Сител - 13.09.2017

Стопанската комора на Македонија денеска ќе ја презентира научно-истражувачката студија „Македонскиот извоз“, изработена од страна на Виенскиот институт за меѓународни економски студии. На промоцијата ќе присуствува и ќе се обрати и вицепремиерот ...

Македонија ќе го дoстигне европскиот стандард за 30 години ако има раст на економијата од 4%

еМагазин - 13.09.2017

Македонските граѓани ќе го достигнат европскиот стандард на живот за 30 години доколку во наредните години има раст на БДП во земјава 4 проценти, а растот во ЕУ да биде 2 проценти. Ова го покажува најновата студија на Владимир Глигоров од Виенскиот ...

Презентација на студија за македонскиот извоз

ТВ21 - 13.09.2017

Стопанската комора на Македонија денеска ќе ја презентира научно-истражувачката студија „Македонскиот извоз“, изработена од страна на Виенскиот институт за меѓународни економски студии. На промоцијата ќе присуствува и ќе се обрати и вицепремиерот ...

Глигоров: За економски раст најаважна е поддршката на домашните компании кои треба да извезуваат

Либертас - 13.09.2017

Македонските граѓани ќе го достигнат европскиот стандард на живот за 30 години доколку во наредните години има раст на БДП во земјава 4 проценти, а растот во ЕУ да биде 2 проценти. Ова го покажува најновата студија на Владимир Глигоров од Виенскиот ...

Глигоров: За економски раст најаважна е поддршката на домашните компании

Канал5 - 13.09.2017

Македонските граѓани ќе го достигнат европскиот стандард на живот за 30 години доколку во наредните години има раст на БДП во земјава 4 проценти, а растот во ЕУ да биде 2 проценти. Ова го покажува најновата студија на Владимир Глигоров од Виенскиот ...

Глигоров: За економски раст најаважна е поддршката на домашните компании

Сител - 13.09.2017

Македонските граѓани ќе го достигнат европскиот стандард на живот за 30 години доколку во наредните години има раст на БДП во земјава 4 проценти, а растот во ЕУ да биде 2 проценти. Ова го покажува најновата студија на Владимир Глигоров од Виенскиот ...

Глигоров: Поддршката на домашните компании е најважна за економскиот раст

+инфо - 13.09.2017

Според истражувањето, главните проблеми во изминатите 30 години се невработеноста која е траен проблем, нестабилноста, затвореноста на стопанството. За 30 години, македонските граѓани можат да го достигнат европскиот стандард на живот, ако во ...

Македонците дури за 30 години ќе живеат како Европејци!

Вечер - 13.09.2017

Како што појасни Владимир Глигоров, врвен експерт од Виенскиот институт, во европскиот стандард ќе може да ужива и да го дочека младата популација која сега има 20 години, но доколку македонската економија во следните 30 години има раст на БДП од 4 ...

Македонија ќе го достигне европскиот стандард за 30 години ако има раст на економијата од 4%

Телевизија Нова - 13.09.2017

Македонските граѓани ќе го достигнат европскиот стандард на живот за 30 години доколку во наредните години има раст на БДП во земјава 4 проценти, а растот во ЕУ да биде 2 проценти. За да се постигне тоа неопходно е да продолжат инвестициите во ...