TIME.mk

ВЕСТИ

NEWS

Пронајден редок римски мозаик на Кипар стар 2.000 години...

Н.Македонија - 13.08.2017

Пронајден редок римски мозаик на Кипар стар 2.000 години По повеќегодишни ископувања археолозите на кипар откриле редок голем римски мозаик, стар околу 2.000 години. Сцените на трка на двоколки на хиподром на отворен стадион се простираат во должина ...

Неверојатно добар сочуван римски мозаик откриен на Кипар

Репортер - 12.08.2017

Сцените од трките со двоколички на хиподромот на отворениот стадион, се простираат на површина од речиси 26 метри, колку што е и мозаикот долг. Илустрацијата се во целост напишани на грчки јазик, кои ги наведуваат имињата на коњите и тркачите.