TIME.mk

ВЕСТИ

NEWS

Решена една од најголемите археолошки загатки

Курир - 12.10.2017

Натписот долг 29 метри, кој во 1878 година е пронајден на територија на денешна Турција, го има најдолгиот хиреоглифски натпис во светот од бронзената доба. Станува збор за натпис на лувијски јазик кој на научниците им овозможил увид во причината за ...

Решена една од најголемите археолошки загатки

Press24 - 12.10.2017

Тим од швајцарски и холандски археолози, кои дешифрираа натпис на камена плоча стара 3.200 година, се смета дека ја решиле една од најголемите археолошки загатки на Медитеранот. Натписот долг 29 метри, кој во 1878 година е пронајден на територија на ...

Дешифриран натпис открива една од најголемите медитерански мистерии

Кајгана - 11.10.2017

Научници ги дешифрирале античките симболи на камената плоча стара 3.200 години и така решиле една од загатките на медитеранската археологија која се однесува на цивилизацијата на морски луѓе на овие територии.