TIME.mk

ВЕСТИ

NEWS

УГОРЕ ВИСОКО УДОЛУ ДЛАБОКО: Што ќе наследи Заев во економијата?

Фактор - 18.05.2017

По долгата политичка криза на економијата ќе и треба време за да закрепне. Во периодот што следува новата Влада треба да се насочи кон ревитализација на економијата и санирање на последиците од политичката криза, порачуваат експертите и бизнисмените.

Внимателно менаџирање со кредитите и јавните финансии

24 Вести - 17.05.2017

Следната Влада ќе наследи стеснет простор за задолжување, според експертите се приближуваме до црвената линија на јавен долг каде тој станува неодржлив. Според анализите на Фајнанс тинк, 51 отсто од бруто домашниот производ ја одбележува границата ...

Секое бебе во Македонија се раѓа со долг од 2.274 евра

Сакам да кажам - 17.05.2017

Државниот и јавниот долг на Македонија се сè уште во одржливи рамки, но блиску до границата на одржливост зашто поголем дел од фискалниот простор е веќе искористен, оценува невладината организација “Фајнанс тинк“, во своето истражување „Има ли ...

Јавниот и државен долг се уште на одржливо ниво, сметаат аналитичарите

Сител - 17.05.2017

Државниот и јавниот долг сеуште на одржливо ниво, покажуваат истражувањата. Заклучно со 2016 година јавниот долг достигна 4,7 милијарди евра или 47,8 проценти од БДП. Според аналитичарите простор за задолжување сеуште има, но прашањето е за што ќе ...

За осум години долгот зголемен двојно

Телма - 17.05.2017

Новата влада ќе има многу мал простор за зголемување на долгот. Анализите покажуваат дека одржливото ниво на државниот долг кој Македонија е способна да го враќа се движи помегу 41 % и 48,7% од БДП.

Идната Влада скоро и да нема да смее да се задолжува

Алсат-М - 17.05.2017

Идната Влада скоро и да нема да смее да се задолжува. Ако економскиот раст е под три отсто годишно, државниот долг во кој влегува и долгот на владата, на општините и на јавните фондови ќе смее да се зголеми само за уште два насто од сегашните 39,1 ...

Одржливи граници на јавниот и државниот долг

МРТ - 17.05.2017

Студијата на невладината „Фајнанс тинк“ покажала дека одржливи граници на македонскиот државен долг се од 41 до 48,7% од БДП, додека за јавниот долг одржливо ниво е меѓу 51 и 59,2%. Аналитичарите сметаат дека има простор за нови задолжувања, но ...

Дали Македонските државен и јавен долг се одржливи?

Фактор - 17.05.2017

Денес, FINANCE THINK - Институтот за економско истражување и политики - Скопје, на пресконференција Дали Македонските државен и јавен долг се одржливи? Ги претстави резултатите од истражувањето “Одржливост на македонскиот државен долг“.

Трошоците на државата за камати се зголемиле двојно за последните осум години

Макфакс - 17.05.2017

Одржливите граници на македонскиот државен долг се помеѓу 41% од БДП и 48,7% од БДП, а земајќи ја предвид просечната разлика помеѓу државниот и јавниот долг, границите на одржливост на македонскиот јавен долг се движат помеѓу 51% и 51,9% од БДП, ...

Уште неродени, задолжени со над 2 000 евра

Локално - 17.05.2017

Државниот и јавниот долг на Македонија се сè уште во одржливи рамки, но блиску до границата на одржливост зашто поголем дел од фискалниот простор е веќе искористен, оценува невладината организација “Фајнанс тинк“, во своето истражување „Има ли ...

Јавниот и државен долг се уште на одржливо ниво, сметаат аналитичарите

Press24 - 17.05.2017

Државниот и јавниот долг сеуште на одржливо ниво, покажуваат истражувањата. Заклучно со 2016 година јавниот долг достигна 4,7 милијарди евра или 47,8 проценти од БДП. Според аналитичарите простор за задолжување сеуште има, но прашањето е за што ќе ...

Новата Влада на Македонија нема да смее да се задолжува со нови кредити

Таратур - 17.05.2017

Идната Влада скоро и да нема да смее да се задолжува. Ако економскиот раст е под три отсто годишно, државниот долг во кој влегува и долгот на владата, на општините и на јавните фондови ќе смее да се зголеми само за уште два насто од сегашните 39,1 ...

„Фајнанс тинк“ ги претстави резултатите од истражувањето „Одржливост на македонскиот државен долг“

Академик - 17.05.2017

„Резултатите на студијата покажуваат дека, врз база на истражувања на повеќе сценарија за среднорочни вредности на макроекономските варијабли кои влијаат врз динамиката на долгот, одржливите граници на македонскиот државен долг се движат помеѓу 41% ...

Трошоците на државата за камати се зголемиле двојно за последните осум години

Кајгана - 17.05.2017

Одржливите граници на македонскиот државен долг се помеѓу 41% од БДП и 48,7% од БДП, а земајќи ја предвид просечната разлика помеѓу државниот и јавниот долг, границите на одржливост на македонскиот јавен долг се движат помеѓу 51% и 51,9% од БДП, ...

„Фајненс тинк“: Дали македонските државен и јавен долг се одржливи?

Либертас - 17.05.2017

Прес конференција на тема Дали Македонските државен и јавен долг се одржливи: Денес, FINANCE THINK – Институтот за економско истражување и политики – Скопје, на пресконференција Дали Македонските државен и јавен долг се одржливи? Ги претстави ...

„Фајненс тинк“: Дали македонските државен и јавен долг се одржливи?

Репортер - 17.05.2017

Прес конференција на тема Дали Македонските државен и јавен долг се одржливи: Денес, FINANCE THINK – Институтот за економско истражување и политики – Скопје, на пресконференција Дали Македонските државен и јавен долг се одржливи? Ги претстави ...