TIME.mk

ВЕСТИ

NEWS

Половина од тинејџерите не користат кондоми, покажа истражување за сексуалниот развој на младите

Сакам да кажам - 11.01.2017

Младите од Македонија не се безбедни и доволно подготвени за првите сексуални искуства и интимни релации. Голема родова диспропорција од 12:1 има во пријавените сексуални искуства кај 15-годишните момчиња и девојчиња, односно 36 отсто од момчињата и ...

Отсуството на сексуалното образование негативно влијае врз младите

Сител - 11.01.2017

Отсуството на сексуалното образование во процесот на учење кај младите, негативно влијае врз нивниот развој. Ова го открива студија од меѓународно истражување за однесувањата поврзани со здравјето на деца во Македонија на возраст од 15 години.

Младите од лгбт изложени на насилство, намалени права и поддршка од средината во која живеат

ТВ21 - 11.01.2017

Учениците на 15 годишна возраст во Македонија, со изразена хомо сексуална и бисексуална ориентација според студија , се многу почесто жртви на насилство и малтретирање во училиште, но и жртви на психичко и физичко насилство дома, во споредба со ...

Истражување: 36% од момчињата и 3% од девојчињата сексуално искусни пред 15 години

Алфа - 11.01.2017

Во земјава 36 проценти од момчињата на 15 годишна возраст имале сексуален однос, а само 3 проценти од девојчињата. Наспроти овие податоци европските просеци од 44 земји даваат поинаква слика сексуално активни на иста возраст се 24 проценти од мом Во ...

Сексуалното образование мора да биде дел од образовниот систем во Македонија

Академик - 11.01.2017

Децата се препуштени сами на себе. Тие учат од сопствените искуства, со што се изложуваат на дополнителни ризици. Кај нив се јавува срам при купување кондоми. Во однос на ова прашање не ги исклучувам ниту момчињата, ниту девојчињата.

Младите во Македонија страдаат физички и емотивно поради сексуалните табуа и слабата поддршка

Радио МОФ - 11.01.2017

36 проценти од момчињата и само 3 проценти од девојчињата на 15 годишна возраст во Македонија имале сексуален однос. Идентичен е односот и родовата разлика и кај младите од македонска и албанска националност.

Истражување: ЛГБТ младите често се жртви на сексуално вознемирување

Нова ТВ - 11.01.2017

Младите со изразена хомо и бисексуална привлечност (вљубеност) се многу почести жртви на малтретирање во училиште, но и жртви на психичко и физичко насилство во домот, во споредба со нивните хетеросексуални врсници, покажа последното истражување на ...

Сексуално искусните тинејџери се посклони кон пороци за разлика од неискусните врсници

+инфо - 11.01.2017

Алкохол, насилство, тепачки, жртва на полов напад се „слика“ кај сексуално искусните за разлика од неискусните момчиња, вели новата анализа. Учениците на 15-годишна возраст во Македонија со изразена хомо или бисексуална ориентација се почесто жртви ...

Потребно е сеопфатно сексуално образование за посовесни и поодговорни одлуки на младите

Радио МОФ - 10.01.2017

„Сè уште не е воведено задолжително Сеопфатно сексуално образование (ССО) во училиштата. Постојната програма Основни животни вештини (ОЖВ) опфаќа голем дел од потребните теми, иако не доволно по обем, содржина.

Сексуално искусните момчиња се понасилни од девојчињата и се почести жртви на малтретирање

Макфакс - 11.01.2017

Сексуално искусните момчиња се понасилни од девојчињата, тие се и почести жртви на малтретирање и на сексуално вознемирување и напади, а за разлика од нив, девојчињата своите први сексуални доживувања најчесто ги манифестираат низ чувствата на ...

Момчињата на 15 години 18 пати сексуално поактивни од девојчињата

МКД - 11.01.2017

„Меѓуродовата диспропорција од 12:1 во пријавените сексуални искуства на момчињата и девојчињата, односно од 9:1 во употребата на кондом при првиот сексуален однос во групата на етнички Албанци/ки, е силна евиденција за родовата нееднаквост во ...

Невладините бараат да се воведе задолжително сексуално образование

Репортер - 11.01.2017

Родовите разлики и сексуалното однесување кај младите во Македонија (За сексуалноста и сексуалното здравје низ родовата припадност, улоги, однесувања и детските права) Денес, во Холидеј Ин, Коалицијата СЕКСУАЛНИ И ЗДРАВСТВЕНИ ПРАВА НА ...

Невладините бараат да се воведе задолжително сексуално образование

Локално - 11.01.2017

Родовите разлики и сексуалното однесување кај младите во Македонија (За сексуалноста и сексуалното здравје низ родовата припадност, улоги, однесувања и детските права) Денес, во Холидеј Ин, Коалицијата СЕКСУАЛНИ И ЗДРАВСТВЕНИ ПРАВА НА ...

Сексуално искусните момчиња се понасилни од девојчињата и се почести жртви на малтретирање

Актуелно24 - 11.01.2017

Публикацијата се потпира на истражувачки резултати за сексуалните однесувања, интереси и заштита кај младите (15 год.) од Македонија, добиени со нивно директно учество во меѓународната лонгитудинална (HBSC) студија.