TIME.mk

ВЕСТИ

NEWS

Прекумерната тежина станува најголем здравствен проблем...

Н.Македонија - 12.10.2017

Поради драстичниот пораст на бројот на децата и на возрасните со прекумерна телесна тежина, Институтот за јавно здравје ги повикува здравствените власти на централно ниво да го дадат потребното внимание за овој сѐ поизразен ризик-фактор во нашата ...

Алармантно е зголемен бројот на деца со зголемена тежина

Канал5 - 12.10.2017

Се повеќе деца во земјава имаат прекумерна телесна тежина покажуваат податоците на Институтот за јавно здравје. Според анализата пораст на тежината од 2010 до 2016 година дебелината кај машките деца се зголемила од 37,9 на 39,4%, а кај девојчињата ...

Епидемија на прекумерна тежина кај децата

Глас на Америка - 11.10.2017

Според нова студија, вишокот килограми кај децата и адолесцентите на возраст меѓу 5 и 19 години, изминативе 40 години е зголемена за десет пати Според извештајот на Кралскиот колеџ во Лондон и Светската здравствена организација, дебелината во оваа ...

Алармантни податоци за дебелината кај децата

24 Вести - 11.10.2017

Единаесет годишни деца со замастен црн дроб, осум годишни со дијабет - сето тоа како резултат на прекумерна тежина и нездрава исхрана. Алармантни се статистиките кои ги објави Институтот за јавно здравје, а според кои над 39 проценти од машките деца ...

Дебели се речиси петтина од Македонците: Многу седиме, преобилно јадеме

Факултети - 11.10.2017

Лошата исхрана и слабата физичка активност се најголемите виновници за епидемијата на зголемена телесна тежина и дебелина во светот. Проблемите со вишокот килогрaми и дебелината не ги одминува и нашите граѓани и, како што заклучуваат лекарите од ...

Загрижувачки пораст на бројот на дебели деца и тинејџери

Алфа - 11.10.2017

Се повеќе деца во земјава имаат прекумерна телесна тежина покажуваат податоците на Институтот за јавно здравје. Според анализата пораст на тежината од 2010 споредено со 2016 кај машките деца е од 37,9 на 39,4%, а кај девојчињата од 31,5 на 32,9%.

Причина за порастот на дебелината во Македонија се слабата физичка активност и честото јадење преработена храна

Сител - 11.10.2017

Јадење брза храна, многу седење, а малку физичка активност според експертите за јавно здравство се дел од причините за зголемувањето на бројот на дебели луѓе во Македонија. По објавувањето на најновото истражување на Институтот за јавно здравје дека ...

Загрижувачки пораст на бројот на дебели деца и тинејџери

Канал5 - 11.10.2017

За десет пати е зголемен бројот на предебели деца и тинејџери за последните четири децении , покажа студијата на The Lancet . Последните истражувања покажуваат дека 124 милиони девојчиња и момчиња се предебели .

Се повеќе дебели луѓе во Македонија

Локално - 11.10.2017

Расте бројот на дебели деца во Македонија покажуваат податоците на Институтот за јавно здравје според евиденцијата од минатата година. Направената анализа открива дека во споредба со 2010 година е зголемен бројот на дебели деца во државата.

СЗО: Аларматни бројки на деца со прекумерна тежина во светот

Телевизија Нова - 11.10.2017

Речиси 124 милиони деца во светот се со екстремно повисока тежина за возраста, алармира Светската здравствена организација. Во извештај се нагласува дека бројот на дебели деца е зголемен десетпати од 1975 година до 2016 година.

Македонците се подебели

еМагазин - 11.10.2017

Според податоците на Институтот за јавно здравје на РМ 62,7% од мажите и 48,4% од жените на возраст над 18 години имаат зголемена телесна тежина, а дебели се 19,6 и 17,2 проценти од нив, соодветно.

Алармантни податоци за дебелината кај децата

Поглед - 11.10.2017

Единаесет годишни деца со замастен црн дроб, осум годишни со дијабет – сето тоа како резултат на прекумерна тежина и нездрава исхрана. Алармантни се статистиките кои ги објави Институтот за јавно здравје, а според кои над 39 проценти од машките деца ...

Дебели се петтина од Македонците

Тера - 12.10.2017

Лошата исхрана и слабата физичка активност се најголемите виновници за епидемијата на зголемена телесна тежина и дебелина во светот. Проблемите со вишокот килогрaми и дебелината не ги одминува граѓаните и, како што заклучуваат лекарите од Институт ...

Јадење брза храна, многу седење, а малку физичка активност се дел од причините за голем број на дебели луѓе во ...

Скопје инфо - 12.10.2017

Јадење брза храна, многу седење, а малку физичка активност според експертите за јавно здравство се дел од причините за зголемувањето на бројот на дебели луѓе во Македонија. По објавувањето на најновото истражување на Институтот за јавно здравје дека ...

Дебелината ќе не убие!

Фактор - 11.10.2017

Загрижувачки податоци откри Институтот за јавно здравје во последната направена анализа за дебелината кај децата при што се бележи раст во однос на статистиките од 2010 година. Поголем пораст е забележан кај девојчињата.

Расте бројот на дебели деца, апел за здрава храна и за спортување на младите

МКД - 11.10.2017

Лошата исхрана и слабата физичка активност се најголемите виновници за епидемијата на зголемена телесна тежина и дебелина во светот. Апел до државните и локални власти на Македонија да обезбедат здрава животна средина и инфраструктура за спортување ...

СЗО: Аларматни бројки на деца со прекумерна тежина во светот

ТВ21 - 11.10.2017

Речиси 124 милиони деца во светот се со екстремно повисока тежина за возраста, алармира Светската здравствена организација. Во извештај се нагласува дека бројот на дебели деца е зголемен десетпати од 1975 година до 2016 година.

Расте бројот на дебели деца

Тера - 11.10.2017

Лошата исхрана и слабата физичка активност се најголемите виновници за епидемијата на зголемена телесна тежина и дебелина во светот. Апел до државните и локални власти на Македонија да обезбедат здрава животна средина и инфраструктура за спортување ...

СЗО: Аларматни бројки на деца со прекумерна тежина во светот

Алсат-М - 11.10.2017

Речиси 124 милиони деца во светот се со екстремно повисока тежина за возраста, алармира Светската здравствена организација. Во извештај се нагласува дека бројот на дебели деца е зголемен десетпати од 1975 година до 2016 година.

Алармантно: Расте бројот на дебели деца во Македонија

Скопје инфо - 11.10.2017

Расте бројот на дебели деца во Македонија. Ова го покажуваат податоците на Институтот за јавно здравје според евиденцијата од минатата година. Направената анализа открива дека во споредба со 2010 година е зголемен бројот на дебели деца во државата.

124 милиони деца во светот се дебели

+инфо - 11.10.2017

Бројот на девојчињата кои се дебели е зголемен од пет милиони во 1975 година до 50 милиони во 2016 година, а на момчињата од 6 на 74 милиони. Речиси 124 милиони деца во светот се со екстремно повисока тежина за возраста, алармира Светската ...

Децата ни сѐ подебели

Република - 11.10.2017

Речиси 124 милиони деца во светот се со екстремно повисока тежина за возраста, алармира Светската здравствена организација. Во извештај се нагласува дека бројот на дебели деца е зголемен десетпати од 1975 година до 2016 година.

СЗО: Аларматни бројки на деца со прекумерна тежина во светот

Популарно - 11.10.2017

Речиси 124 милиони деца во светот се со екстремно повисока тежина за возраста, алармира Светската здравствена организација. Во извештај се нагласува дека бројот на дебели деца е зголемен десетпати од 1975 година до 2016 година.

СЗО: Аларматни бројки на деца со прекумерна тежина во светот

Алфа - 11.10.2017

Речиси 124 милиони деца во светот се со екстремно повисока тежина за возраста, алармира Светската здравствена организација Речиси 124 милиони деца во светот се со екстремно повисока тежина за возраста, алармира Светската здравствена организација.

СЗО: Аларматни бројки на деца со прекумерна тежина во светот

Канал 77 - 11.10.2017

Речиси 124 милиони деца во светот се со екстремно повисока тежина за возраста, алармира Светската здравствена организација. Во извештај се нагласува дека бројот на дебели деца е зголемен десетпати од 1975 година до 2016 година.

124 милиони деца во светот се дебели

Слободен Печат - 11.10.2017

Речиси 124 милиони деца во светот се со екстремно повисока тежина за возраста, алармира Светската здравствена организација. Во извештај се нагласува дека бројот на дебели деца е зголемен десет пати од 1975 година до 2016 година.

Алармантно во Македонија, 20% од момчињата и 15 % од девојчињата се дебели

Вечер - 11.10.2017

Институтот потврдува дека 62,7% од мажите и 48,4% од жените на возраст над 18 години имаат зголемена телесна тежина, а дебели се 19,6 од машката популација и 17,2 проценти од женската На Светскиот ден за борба против дебелината, 11 Октомври, ...