TIME.mk

ВЕСТИ

NEWS

Пестицидите ќе си ги јадеме дома

Вест - 17.11.2013

Трговците имаат право на избор извезеното овошјето и зеленчук со преголемо ниво пестициди да ги уништат во земјата каде што се повлечени од промет, или да ги вратат дома, каде може да ги пуштат во ...

Државниот инспекторат за земјоделие од медиумите дознал за отровното грозје вратено од Франција

Либертас - 17.11.2013

- Навистина, од вас медиумите дознавме за случајот со грозјето кое било вратено од маркетите во Франција. Очекуваме да не контактира Агенцијата за храна, која веројатно е известена од Системот за ...

Извозот на земјоделските производи не е загрозен,но можно е да има зголемен мониторинг

Lider - 17.11.2013

Случајот со зголемената концентрација на пестициди во корнишоните и нивното уништување , како и во грозјето, нема негативно да се одрази врз извозот , иако постои опасност земјоделските производи да ...

Во Македонија нема контрола за прекумерна употреба на пестициди

Нова ТВ - 16.11.2013

Во нашата држава нема референтна лабораторија која треба да го испитува нивото на пестициди во земјоделските производи, а лабораториите вршат анализи на пастициди кои веќе не се користат и одамна се ...

Измијте ги пестицидите од овошје и зеленчук

Убавина и Здравје - 16.11.2013

Кога научниците би не тестирале, би се покажало дека во телото имаме барем еден вид на пестициди. Така барем покажуваат најновите истражувања. Органски одгледуваните производи се секогаш поздрав ...

Нема застој во извозот на краставици

Н.Македонија - 15.11.2013

Според информациите од Инспекторатот за земјоделство, спорните краставици што содржеле зголемено количество на пестицидот хлорпирифос и беа откриени во Хрватска потекнуваат од оранжерија во Валандово ...

Продолжува лошата реклама и со пестициди во грозје

Н.Македонија - 15.11.2013

Не е проблем вратената или уништената храна, туку дека е срушена довербата на тие пазари. Тоа е штета за угледот на државата. Си правиме лоша реклама - Раде Русевски Поради пестициди Франција повлече ...

Вчера краставици, денеска грозје, утре што?

Н.Македонија - 15.11.2013

За Брисел, квалитетот и безбедноста на храната се приоритет број еден, на кој многу повеќе се гледа одошто на сите други критериуми. Но кога станува збор за Македонија, само годинава од ЕУ имаме ...

Инспекторат за земјоделие: За случајот отровно грозје дознавме од медиумите

Нова ТВ - 14.11.2013

Молк од Агенцијата за храна по информацијата што ја објави НОВА дека македонско грозје полно со отровни хемикалии, минатата недела било повлечено од маркетите во Франција.

Загрозен имиџот на македонското овошје и зеленчук

Р.С.Европа - 14.11.2013

Пестициди во овошјето и зеленчукот, вратени производи од увоз, лош имиџ за македонското производство. Кој е одговорен за целата ситуација? Во последно време се јавуваат сомнежи дека се повеќе има ...

Казни за оранжеријата што продавала отровни краставици

Н.Македонија - 14.11.2013

Државниот земјоделски инспекторат ќе побара од судот казна за оранжеријата што ги произвела краставиците кај кои хрватските инспекциски служби пронајдоа зголемено присуство на пестицидот хлорпирифос ...

Македонското грозје повлечено од маркетите во Франција

Алфа - 14.11.2013

Поради присуство на отровни хемикалии, македонското грозје е повеченено од маркетите во Франција. Уште минатата недела тамошните власти го откриле токсичното грозје при редовна контрола во маркетите ...

Агробизнисмените бараат транспарентност: Краставиците со пестициди, името на компанијата тајна?!

Фактор - 14.11.2013

Дел од индивидуалните земјоделци и поголемите производители на градинарски производи бараат надлежните да го обелоденат името на извозникот и производителот на краставиците(корнишони) во кои ...

Македонско грозје поради пестициди е повлечено од маркетите во Франција

+инфо - 14.11.2013

Грозје увезено од Македонија поради висок процент на пестициди е повлечено од продажба во Франција. Француските служби при контрола утврдиле дека македонското грозје има недозволено високи количества ...

Македонско “токсично” грозје повлечено од маркетите во Франција

МК News - 14.11.2013

Грозје увезено од Македонија поради висок процент на пестициди е повлечено од продажба во Франција. Француските служби при контрола утврдиле дека македонското грозје има недозволено високи количества ...

Пестицидот кај краставиците не бил спорен, еве во што е проблемот

Канал5 - 14.11.2013

Кај краставиците не е спорен пестицидот со кој е прскано бидејќи е на зелената листа на дозволени и во Европа и во Македонија, туку периодот на каренца односно времето што е потребно за да се ...

Во француските маркети се продавало отровно грозје од Македонија

Press24 - 14.11.2013

Франција, минатата недела го повлекла од продажба македонското грозје, бидејќи било утврдено недозволено количество на пестициди, објавува НОВА. Според информациите објавени во системот за брзо ...

По краставиците ни го вратија и грозјето. Македонско грозје повлечено од маркетите во Франција

ВИС - 14.11.2013

Повлечено македонско грозје полно со отровни хемикалии од маркетите во Франција, стоело во известувањата на системот за брзо предупредување при дојава на небезбедна храна пренесува Нова ТВ.

Нова Македонија: Казни за оранжеријата што продавала отровни краставици

Курир - 14.11.2013

Скандалот што го откри весникот „Нова Македонија" добива епилог. Државниот земјоделски инспекторат ќе побара од судот казна за оранжеријата што ги произвела краставиците кај кои хрватските ...

Интензивни контроли на зеленчукот и овошјето најавија од Земјоделскиот инспекторат

Ирис - 14.11.2013

Со казни се соочуваат сите производители на овошје и зеленчук, и мали и големи, сите кои немаат комплетни податоци во својата документација за хемискиот третман на производите во последните 5 години.

Француските маркети го повлекоа македонското грозје со пестициди

Lider - 14.11.2013

Македонско грозје извезено во Франција, во кое било утврдена недозволена количина пестициди, минатата недела е повлечено од продажба од францускиот пазар, објави порталот Нова.мк.

Македонско грозје полно со отровни хемикалии повлечено од маркетите во Франција

Нова ТВ - 13.11.2013

Автори: Менче Атанасова-Точи и Сашка Цветковска Македонско грозје полно со отровни хемикалии повлечено од маркетите во Франција Франција пред една недела повлекла од маркетите македонско грозје ...

Инспекторите бараат забрана за работа на фирмата што однесе отровни краставици во Хрватска

МКД - 13.11.2013

Струмичката компанија што ги извезе и оранжеријата што ги произвела краставиците кај кои хрватските инспекциски служби пронајдоа зголемено присуство на пестицидот хлорпирифос ќе биде казната.

Отровните краставици можеби не се македонски

Н.Македонија - 13.11.2013

Од Агенцијата за храна велат дека истрагата за случајот сѐ уште не е завршена, а детална информација најавија во наредните денови Голем дел од производството оди за извоз Чиј е зеленчукот со опасни ...

Строги казни за извозникот и за производителот на отровните краставици

Дневник - 13.11.2013

Kазна до 12.000 евра за струмичката фирма и валандовската оранжерија кои извезоа краставици полни со пестициди на хрватскиот пазар. Но, и барање за забрана на вршење на дејноста во период од најмалку ...

Казни за извозникот и производителот на спорните краставици!

Фактор - 13.11.2013

Компанијата извозник и оранжеријата што ги произвела краставиците кај кои хрватските инспекциски служби пронајдоа зголемено присуство на пестицидот хлорпирифос, најверојатно ќе бидат парично казнети, ...

Инспекторатот ќе го казни извозникот на контаминирани краставици

+инфо - 13.11.2013

Државниот земјоделски инспекторат ќе побара од судот да ја казни струмичката компанија извозник и оранжеријата што ги произвела краставиците кај кои хрватските инспекциски служби пронајдоа зголемено ...

Парична казна за македонскиот произведителот на контаминирани краставици

Локално - 13.11.2013

Компанијата извозник и оранжеријата што ги произвела краставиците кај кои хрватските инспекциски служби пронајдоа зголемено присуство на пестицидот хлорпирифос, најверојатно ќе бидат парично казнети, ...

Македонско “токсично” грозје повлечено од маркетите во Франција

Локално - 13.11.2013

Франција пред една недела повлекла од маркетите македонско грозје поради недозволено количество на пестициди-информираше НОВА. Според интернет порталот,ваква информација исфрлил на системот за брзо ...

Македонско грозје полно со пестициди повлечено од маркетите во Франција

Либертас - 13.11.2013

Франција пред една недела повлекла од маркетите македонско грозје поради недозволено количество на пестициди, стои во известувањата на системот за брзо предупредување при појава на небезбедна храна ...

Казна до 6.000 евра за производителот на краставици со пестициди

Вечер - 13.11.2013

Струмичката компанија која е извозник, како и оранжеријата што ги произвела контаминираните краставици, што завршија на хрватскиот пазар, ќе бидат казнети на барање на Државниот земјоделски ...

Колку јадеме пестициди?

Тера - 13.11.2013

Јаболкото со црвче е поздраво од она што изгледа совршено. На ова не учеа бабите и голема вистина бидејќи земјоделци претеруваат со прскање на овошјето и зеленчукот со пестициди за да го заштитат од ...

Казнa за струмичката компанија која ги извезувала краставиците полни со пестициди

ВИС - 13.11.2013

Струмичката компанија која е извозник, како и оранжеријата што ги произвела контаминираните краставици, што завршија на хрватскиот пазар, ќе бидат казнети на барање на Државниот земјоделски ...

Казни за произведителот и извозникот на контаминираните краставици

Република - 13.11.2013

Струмичката компанија која е извозник и оранжеријата што ги произвела контаминираните краставици, што завршија на хрватскиот пазар, ќе бидат казнети на барање на Државниот земјоделски инспекторат.

Парична казна за струмичката компанија поради отровните краставички

Press24 - 13.11.2013

Државниот земјоделски инспекторат ќе побара од судот да ја казни струмичката компанија која направила извоз на краставичките кај кои хрватските инспекциски служби пронајдоа зголемено присуство на ...

Ригорозни казани за компанијата што извезла контаминирани краставици

Lider - 13.11.2013

Струмичката компанија која е извозник, како и оранжеријата што ги произвела контаминираните краставици, што завршија на хрватскиот пазар, ќе бидат казнети на барање на Државниот земјоделски ...

Казна за извозникот кој се обиде да пласира отровни краставици во Хрватска

Inpress - 13.11.2013

Скопје/Струмица, 13. ноември 2013 (ИНПРЕС) Државниот земјоделски инспекторат ќе побара од судот да ја казни струмичката компанија извозник и оранжеријата што ги произвела краставиците кај кои ...

Производителот на отровните краставици ќе биде казнет

Економски - 13.11.2013

Струмичката компанија која е извозник, како и оранжеријата што ги произвела контаминираните краставици, што завршија на хрватскиот пазар, ќе бидат казнети на барање на Државниот земјоделски ...

Парична казна и клуч на врата за струмичката компанијата која извезе отровни крставици?

Maxim - 13.11.2013

Државниот земјоделски инспекторат ќе побара од судот да ја казни струмичката компанија која направила извоз на краставичките кај кои хрватските инспекциски служби пронајдоа зголемено присуство на ...

Различни одговори на надлежните: Има ли хемикалии во краставиците во Македонија?

Нова ТВ - 12.11.2013

На пазарите во Македонија нема краставици во кои беше најдено големо количество на опасна хемиска супстанца, пестициди, во лабораториите во Хрватска, од каде што беа и вратени.

Колку ли овошје и зеленчук со пестициди сме изеле?

Точка - 12.11.2013

Во државава има многу земјоделци што претеруваат со употребата на пестициди. Надлежните објаснуваат дека најголем проблем се индивидуалните земјоделци, кои е потешко да се контролираат.

Колку ли овошје и зеленчук со пестициди сме изеле?

Нетпрес - 12.11.2013

Во државава има многу земјоделци што претеруваат со употребата на пестициди. Надлежните објаснуваат дека најголем проблем се индивидуалните земјоделци, кои е потешко да се контролираат Несовесни ...

Колку ли овошје и зеленчук со пестициди сме изеле?

Н.Македонија - 11.11.2013

Во државава има многу земјоделци што претеруваат со употребата на пестициди. Надлежните објаснуваат дека најголем проблем се индивидуалните земјоделци, кои е потешко да се контролираат Мијте ги убаво ...