TIME.mk

ВЕСТИ

NEWS

Марковски: „Охрабрувачки е стартот на втората фаза од акцијата“

А1 - 15.11.2003

„Јас ќе бидам навистина среќен, ако по завршувањето на оваа акција по 15. декември ќе можеме да кажеме дека вооружени провокации во Македонија нема да има, тоа е апсолутниот резултат кој треба да не задоволи сите нас во Македонија“ рече Благоја Марковски во интервјуто за А1.

Започна вторaта фаза од разоружувaњето

А1 - 15.11.2003

Со отворање на сите 123 собирни пунктови денеска започна втората фаза од акцијата за собирање на доброволно предаденото нелегално оружје во Македонија. Во првите десет дена од акцијата немаше предадено, ниту едно парче оружје во 46 општини.

Невладиниот сектор се вклучува во акцијата против оружјето

Утрински - 15.11.2003

Проект Скопје - "Може ли Македонија без оружје?" е насловот на проектот на граѓанската платформа 'Доста е', со што над 200 невладини организации се вклучуваат и даваат придонес во акцијата за доброволно предавање на нелегалното оружје.

ЛДП не е задоволна од акцијата за собирање на оружјето

Утрински - 13.11.2003

Акција Либерално-демократската партија не е задоволна од текот на акцијата за предавање на оружјето, бидејќи сметаат дека во првата фаза се собрани мали количества оружје. Партијата би била задоволна доколку од проценетите 100 илјади парчиња нелегално оружје во земјава се соберат 10 отсто или 10 ...

Разоружувањето неуспешно

Дневник - 13.11.2003

ЛДП Либерално-демократската партија не е задоволна колку оружје е собрано во првата фаза од акцијата за разоружување. Партија смета дека кај граѓаните има околу 100 илјади парчиња оружје и дека треба да се соберат најмалку 10 илјади парчиња за акцијата да биде успешна.

Ретклиф задоволен од собраното оружје

А1 - 12.11.2003

Портпаролот на НАТО во земјава, Крег Ретклиф, оценува дека првите 10 дена од акцијата за собирање на нелегалното оружје поминале многу добро. Вчера координативното тело соопшти дека се собрани 314 парчиња цевки и 7.668 парчиња муниција од различен калибар, а ако така се продолжи ќе се соберат до ...

ЛДП незадоволна од акцијата за разоружување

А1 - 12.11.2003

Либерално демократската партија не е задоволна од текот на акцијата за предавање на оружјето и ќе ја смета за успешна ако бидат собрани 10% од проценетото оружје. Портпаролката на ЛДП Наталија Велковска на денешната прес-конференција истакна дека проценките на партијата се движат оти во Македонија ...

Собрани 314 цевки и шест ракетни лансери

Вест - 12.11.2003

ЗАВРШИ ПРВАТА ФАЗА ОД АКЦИЈАТА "СТОП ЗА ОРУЖЈЕТО" Во 46 општини не е предадено ниту едно парче оружје Во првата фаза од акцијата за доброволно предавање и собирање на нелегалното оружје се собрани 314 парчиња оружје, шест ракетни лансери и тромблони, како и повеќе илјади парчиња муниција и ...

Првата фаза од акцијата за собирање оружје е охрабрувачка

Утрински - 12.11.2003

Официјални податоци за првите десет дена од акцијата Првата фаза од акцијата за собирање на нелегалното оружје е охрабрувачка, бидејќи резултатите од неа се меѓу врвните, споредени со сличните такви акции во регионот, изјавија претставниците на Оперативниот центар при Координативното тело за ...

За 10 дена собрани 314 пушки и пиштоли

Дневник - 12.11.2003

РАЗОРУЖУВАЊЕ Се проценува дека во Македонија има 170.000 парчиња оружје Граѓаните предале 314 парчиња оружје во првите десет дена од акцијата за доброволно предавање на илегалното оружје, информира вчера Оперативниот центар за спроведување на разоружувањето.

БЛАГОЈА МАРКОВСКИ: ПРВАТА ФАЗА ОД АКЦИЈАТА ЗА СОБИРАЊЕ НЕЛЕГАЛНО ОРУЖЈЕ Е ОХРАБРУВАЧКА

Канал5 - 12.11.2003

Во првата фаза од спроведувањето на Акцијата за доброволно предавање и собирање на оружјето предадени се вкупно 667 парчиња оружје. Во оваа бројка влегуваат 314 парчиња оружје - цевки, 157 разни бомби, 10 гранати, 10 мини, шест ракетни фрлачи и тромбло Во првата фаза од спроведувањето на Акцијата ...

Собрани 314 парчиња нелегално оружје

А1 - 11.11.2003

„Вкупно парчиња од различен калибар се собрани 7.668 парчиња. Оружје во смисла на цевки 314, ракетни ласери и тромблони 6, разни гранати 10, 157 бомби, 71 килограм експлозив“ изјави Никола Чунихин портпарол на ОЦ за разоружување. Сите предадени парчиња оружје биле во исправна состојба.

РЕЗУЛТАТИ ОД ПРВАТА ФАЗА ОД РАЗОРУЖУВАЊЕТО

Канал5 - 11.11.2003

Конкретни бројки за нелегалното оружје што граѓаните го предале во првите десет дена од акцијата за разоружување, ќе соопшти денеска Оперативниот центар при Координативното тело за спроведување на Законот за доброволно предавање и собирање огнено оружје, Конкретни бројки за нелегалното оружје што ...

Острени задоволен од акцијата за разоружување во Струмица

А1 - 10.11.2003

Претседателот на координативното тело за спроведување на акцијата за разоружување Г'зим Острени денеска во Струмица изрази задоволство од досегашниот тек на акцијата во Струмица. Оружјето убива, а со оваа акција за разоружување граѓаните на Македонија и да се убедат дека оружјето е штетно и дека ...

Македонската акција е поуспешна од оние во соседните земји

Утрински - 10.11.2003

Трајковски во Струга и Дебар СТРУГА, ДЕБАР - "Досега сў се одвива според планираното. Акцијата поминува без инциденти и во добра атмосфера. Прерано е да се даваат оцени, но во секој случај акцијата веќе покажа подобри резултати од претходно изведените вакви акции во соседните земји.