TIME.mk

ВЕСТИ

NEWS

Економистите поделени околу прогнозите на ММФ и Народната банка

24 Вести - 16.11.2014

Меѓународниот монетраен фонд и препорача на Владата во следниот период повеќе да штеди, а Народната банка ја намали проекцијата за економски раст. Дел од експертите сметаат дека ваквите прогнози не се изненадувачки.

Македонија ќе се моли за грчкото и германското стопанство

Дневник - 16.11.2014

Забавување на кинеската економија, долгогодишна стагнација во земјите од еврозоната, геополитички неизвесности во Европа и на Блискиот Исток, кои може да имаат сериозно влијание на движењето на цената на нафтата на светскиот пазар, структурни ...

Се топи оптимизмот за економски раст!

Фактор - 16.11.2014

Народната Банка ја стопи проекцијата за економски раст догодина. По завршување на контролната мисија на ММФ, на адреса на Владата беше испратена пораката наместо да се троши, догодина да се штеди.

Економски раст – Македонија се враќа на старите патеки

Press24 - 16.11.2014

Раст од 3,7% ќе оствари македонската економија годинава, прогнозира Народната банка на еден месец пред крајот на 2014 година, прогноза која стана и поотимистичка на онаа на Владата пишува Лидер.

НБРМ пооптимистична од Владата за економскиот раст

Maxim - 16.11.2014

Раст од 3,7% ќе оствари македонската економија годинава, прогнозира Народната на еден месец пред крајот на 2014 година, прогноза која стана и поотимистичка на онаа на Владата пишува Лидер.

Економски раст – Македонија се враќа на старите патеки

Lider - 16.11.2014

Македонската економија годинава ќе оствари економски раст од 3,7%. Народната банка и на еден месец пред крајот на 2014-та остана доследна на својата прогноза, пооптимистичка и од онаа на Владата.

Отплатата на долгот ќе ги намали девизните резерви во 2015

МКД - 15.11.2014

Годинава растот на македонската економија ќе биде 3,7 проценти, а за наредната година предвидена е стапка на раст на домашниот бруто-производ (БДП) од 4,1 проценти, што е помала од претходно проектираната.

На кризата во еврозоната и се ближи крајот?

Фактор - 15.11.2014

Благодарение на економијата на Франција и излегувањето на Грција од рецесијата, членките на еврозоната во третото тромесечие оваа година забележале поголем раст од предвиденото. Европската комисија е охрабрена со новите податоци, но предупредува ...

И се гледа крајот на кризата во Еврозоната

Вечер - 15.11.2014

Благодарение на економијата на Франција и излегувањето на Грција од рецесија, членките на еврозоната во третото тримесечие оваа година заблежале поголем раст од предвидениот. Европската комисија е охрабрена со новите податоци, но предупредува дека е ...

Кризата во еврозоната блиску до крајот?

Lider - 15.11.2014

Благодарение на економијата на Франција и излегувањето на Грција од рецесија, членките на еврозоната во третото тримесечие оваа година заблежале поголем раст од предвидениот. Европската комисија е охрабрена со новите податоци, но предупредува дека е ...

Народната банка ја намали прокецијата за економски раст на 4,1%

24 Вести - 14.11.2014

Народната банка ја намали проекцијата за економскиот раст до година од 4,4 % на 4,1 %. Надворешното опкружување и сеуште присутната неизвесност во европските економии се клучните ризици кои влијаеле врз намалување на очекувањата за економиски раст – ...

Грција конечно излезе од рецесија

Утрински - 14.11.2014

Грција излезе од рецесијата откако во третото тримесечие од годината економијата регистрира раст од 1,4 отсто на годишно ниво. Информацијата за тоа е дадена во момент кога државата преживува една од најжестоките рецесии во светот во изминатите 100 ...

Грција излезе од рецесија

Р.С.Европа - 14.11.2014

Грција излезе од рецесијата откако во третото тримесечие од годината економијата регистрира раст од 1,4 отсто на годишно ниво. Државата се соочуваше со една од најжестоките рецесии во светот во изминатите 100 години.

Богов: „Во 2015 година раст од 4,1%

Алсат-М - 14.11.2014

Следната година државата ќе треба да врати околу 360 милиони евра. Тоа ќе ги намали девизните резерви, но сепак во 2016 година повторно се очекува тие да пораснат, вели гувернерот Богов. „Тука пред сè мислам на јавниот долг, тоа е еврообрзницата ...

В година девизните резерви ќе паднат поради отплата на долг

Дневник - 14.11.2014

Македонската економија ќе порасне годинава за 3,7 проценти, а следната година се очекува стапка на раст на домашниот бруто-производ (БДП) од 4,1 проценти. Гувернерот Димитар Богов соопшти вчера дека проекциите за в година се пониски од првичниот ...

Грција конечно излезе од рецесија

Телеграф - 14.11.2014

Економскиот шок што го преживува Грција се споредува со Големата депресија од 30те години од минатиот век во САД Грција излезе од рецесијата откако во третото тримесечие од годината економијата регистрира раст од 1,4 отсто на годишно ниво.

Грција дефинитивно излезе од рецесија

Локално - 14.11.2014

Грција излезе од рецесијата откако во третото трoмесечие од годината економијата регистрира раст од 1,4 отсто на годишно ниво. Информацијата за тоа е дадена во момент кога државата преживува една од најжестоките рецесии во светот во изминатите 100 ...

Економски раст од 3.7% годинава и 4.1% во 2015 година

Алфа - 14.11.2014

Македонската економија ќе остане стабилна и покрај зголемените ризици од странство. Народната банка ја задржа проекцијата за економски раст годинава од 3.7%, но ја намали за догодина од 4.4 отсто колку што соопшти во април на 4.1%.

Грција конечно излезе од рецесија

+инфо - 14.11.2014

Грција излезе од рецесијата откако во третото тримесечие од годината економијата регистрира раст од 1,4 отсто на годишно ниво. Информацијата за тоа е дадена во момент кога државата преживува една од најжестоките рецесии во светот во изминатите 100 ...

Франција забележува економски раст од 0,3 отсто во третото тримесечје од годинава

А1 On - 14.11.2014

Последните економски показатели покажуваат дека француската економија во третото тримесечие на годинава забележува економски раст од 0,3 отсто од ДБП, јави дописникот на МИА од Париз. Ова е најголемиот економски раст во Франција од пролетта 2013, а ...

НБРМ: Се очекува економскиот раст за 2014 година да изнесува 3,7%

Бизнис Вести - 14.11.2014

Советот на Народната банка на Република Македонија денес ја одржа својата единаесетта седница на која беа разгледани најновиот Квартален извештај и Макроекономските проекции за периодот до крајот на 2016 година.

Грција излезе од рецесија

Република - 14.11.2014

Грција излезе од рецесијата откако во третото тримесечие од годината економијата регистрира раст од 1,4 отсто на годишно ниво. Информацијата за тоа е дадена во момент кога државата преживува една од најжестоките рецесии во светот во изминатите 100 ...

Грција излезе од рецесијата

Нетпрес - 14.11.2014

Грција излезе од рецесијата откако во третото тримесечие од годината економијата регистрира раст од 1,4 отсто на годишно ниво, јавува МИА. Информацијата за тоа е дадена во момент кога државата преживува една од најжестоките рецесии во светот во ...

Грција конечно излезе од рецесија

Сител - 14.11.2014

Грција излезе од рецесијата откако во третото тримесечие од годината економијата регистрира раст од 1,4 отсто на годишно ниво. Информацијата за тоа е дадена во момент кога државата преживува една од најжестоките рецесии во светот во изминатите 100 ...

Раст на француската економија за 0,3 отсто

Press24 - 14.11.2014

Последните економски показатели покажуваат дека француската економија во третото тримесечие на годинава забележува економски раст од 0,3 отсто од ДБП,. Ова е најголемиот економски раст во Франција од пролетта 2013, а министерот за финансии Мишел ...

Грција официјално излезе од рецесија

еМагазин - 14.11.2014

Грција излезе од рецесијата откако во третото трoмесечие од годината економијата регистрира раст од 1,4 отсто на годишно ниво. Информацијата за тоа е дадена во момент кога државата преживува една од најжестоките рецесии во светот во изминатите 100 ...

Франција забележува економски раст од 0,3 отсто во третото тримесечје од годинава

Денар - 14.11.2014

Последните економски показатели покажуваат дека француската економија во третото тримесечие на годинава забележува економски раст од 0,3 отсто од ДБП, јави дописникот на МИА од Париз. Ова е најголемиот економски раст во Франција од пролетта 2013, а ...

Грција конечно излезе од рецесија

Вечер - 14.11.2014

Грција излезе од рецесијата откако во третото тримесечие од годината економијата регистрира раст од 1,4 отсто на годишно ниво. Информацијата за тоа е дадена во момент кога државата преживува една од најжестоките рецесии во светот во изминатите 100 ...

Грција конечно излезе од рецесија

Lider - 14.11.2014

Грција излезе од рецесијата откако во третото тримесечие од годината економијата регистрира раст од 1,4 отсто на годишно ниво. Информацијата за тоа е дадена во момент кога државата преживува една од најжестоките рецесии во светот во изминатите 100 ...

Раст на француската економија за 0,3 отсто

Maxim - 14.11.2014

Последните економски показатели покажуваат дека француската економија во третото тримесечие на годинава забележува економски раст од 0,3 отсто од ДБП,. Ова е најголемиот економски раст во Франција од пролетта 2013, а министерот за финансии Мишел ...

САД стравуваат од „загубена декада“ во Европа

Lider - 14.11.2014

Соединетите американски држави стравуваат од „загубена декада“ во Европа и ги повикуваат европските претставници на „одлучно делување“, со што ќе го сопрат падот на економската активност. „Светот не може да си дозволи да се случи загубена декада во ...

НБРМ: Закрепнување на економијата во вториот квартал со раст на БДП од 4,3%

Бизнис Инфо - 13.11.2014

Податоците за економската активност за вториот квартал ги потврдија очекувањата за солидно закрепнување на домашната економија, со реален раст на БДП од 4,3%, беше утврдено на редовната седница на Комитетот за оперативна монетарна политика на НБРМ.

Намалена прогнозата за раст на Британија

Денар - 13.11.2014

Банката на Англија (BoE) ја намали прогнозата за економскиот раст на Британија, наведувајќи ги како причина економските потешкотии во соседната еврозона. „На Европа и се заканува економската стагнација, со разочарувачки економски раст и намалување ...

САД ја повика ЕУ да избегне „загубена декада“ на низок економски раст

Макфакс - 13.11.2014

САД во средата ги повика европските држави да направат поголеми напори за да избегнат „загубена декада“ на низок економски раст, потенцирајќи дека одлуките на Европската централна банка (ЕЦБ) можеби нема да бидат доволни, пишува EurActiv.

НБРМ: Економијата и натаму закрепнува со солидно темпо

Алсат-М - 12.11.2014

Економијата и натаму закрепнува со солидно темпо и во вториот кваратал од годинава оствари раст од 4,3 проценти. Ова го констатира Комитетот за оперативна монетарна политика на НБРМ на вчерашната седница на која беа разгледани движењата на ...

НБРМ:Економијата и натаму закрепнува со солидно темпо

Локално - 12.11.2014

Економијата и натаму закрепнува со солидно темпо и во вториот кваратал од годинава оствари раст од 4,3 проценти. Ова го констатира Комитетот за оперативна монетарна политика на НБРМ на вчерашната седница на која беа разгледани движењата на ...

НБРМ: Економијата закрепнува со солидно темпо

Телеграф - 11.03.2015

Во соопштението од НБРМ се наведува дека најновите макроекономски показатели не упатуваат на поголеми промени во амбиентот за водење на монетарната политика Економијата закрепнува со солидно темпо, во еден дел поддржана и преку кредитната активност ...

НБРМ: Економијата и натаму закрепнува со солидно темпо

Точка - 12.11.2014

Економијата и натаму закрепнува со солидно темпо и во вториот кваратал од годинава оствари раст од 4,3 проценти, констатира Комитетот за оперативна монетарна политика на НБРМ на вчерашната седница на која беа разгледани движењата на меѓународните и ...

НБРМ: Економијата и натаму закрепнува со солидно темпо

Канал5 - 14.01.2015

Економијата и понатаму закрепнува со солидно темпо, во еден дел поддржана и преку кредитната активност на домашните банки, констатира Комитетот за оперативна монетарна политика на НБРМ. Како што се наведува во соопштението, економското закрепнување ...

НБРМ: Економијата и натаму закрепнува со солидно темпо

Либертас - 12.11.2014

Економијата и натаму закрепнува со солидно темпо и во вториот кваратал од годинава оствари раст од 4,3 проценти. Ова го констатира Комитетот за оперативна монетарна политика на НБРМ на вчерашната седница на која беа разгледани движењата на ...

НБРМ: Економијата и понатаму закрепнува со солидно темпо

Курир - 12.11.2014

Економијата и натаму закрепнува со солидно темпо и во вториот кваратал од годинава оствари раст од 4,3 проценти. Ова го констатира Комитетот за оперативна монетарна политика на НБРМ на вчерашната седница на која беа разгледани движењата на ...

НБРМ: Економијата закрепнува со солидно темпо

Република - 11.03.2015

Економијата закрепнува со солидно темпо, во еден дел поддржана и преку кредитната активност на домашните банки, оцени Комитетот за оперативна монетарна политика на Народната банка на Република Македонија на вчерашната седница.

НБРМ: Економијата закрепнува со солидно темпо

МРТ - 13.05.2015

Девизните резерви се проценува дека ќе се задржат на адекватно ниво, што е доволно за справување со евентуални непредвидливи шокови... Економијата и понатаму закрепнува со солидно темпо, во еден дел поддржана преку кредитната активност на домашните ...

НБРМ: Економијата и натаму закрепнува со солидно темпо

Press24 - 14.01.2015

Економијата и понатаму закрепнува со солидно темпо, во еден дел поддржана и преку кредитната активност на домашните банки, констатира Комитетот за оперативна монетарна политика на НБРМ. Како што се наведува во соопштението, економското закрепнување ...

НБРМ: Економијата и натаму закрепнува со солидно темпо

Сител - 14.01.2015

Економијата и понатаму закрепнува со солидно темпо, во еден дел поддржана и преку кредитната активност на домашните банки, констатира Комитетот за оперативна монетарна политика на НБРМ. Како што се наведува во соопштението, економското закрепнување ...

НБРМ: Економијата и натаму закрепнува со солидно темпо

Нетпрес - 12.11.2014

Економијата и натаму закрепнува со солидно темпо и во вториот кваратал од годинава оствари раст од 4,3 проценти, констатира Комитетот за оперативна монетарна политика на НБРМ на вчерашната седница на која беа разгледани движењата на меѓународните и ...

НБРМ: Економијата продолжува да закрепнува со солидно темпо

Макфакс - 12.11.2014

Македонската економијата и натаму закрепнува со солидно темпо и во вториот кваратал оствари раст од 4,3 отсто, констатира Комитетот за оперативна монетарна политика на НБРМ. Економското закрепнување се одвива во отсуство на ценовни притисоци.

НБРМ: Економијата и натаму закрепнува со солидно темпо

Денар - 14.01.2015

Економијата и понатаму закрепнува со солидно темпо, во еден дел поддржана и преку кредитната активност на домашните банки, констатира Комитетот за оперативна монетарна политика на НБРМ. Како што се наведува во соопштението, економското закрепнување ...

НБРМ: Економијата и натаму закрепнува со солидно темпо

Денешен - 12.11.2014

Економијата и натаму закрепнува со солидно темпо и во вториот кваратал од годинава оствари раст од 4,3 проценти. Ова го констатира Комитетот за оперативна монетарна политика на НБРМ на вчерашната седница на која беа разгледани движењата на ...

Економијата солидно закрепнува, во вториот квартал порасна за 4,3%

Вечер - 12.11.2014

Економијата и натаму закрепнува со солидно темпо и во вториот кваратал од годинава оствари раст од 4,3 проценти. Ова го констатира Комитетот за оперативна монетарна политика на НБРМ на вчерашната седница на која беа разгледани движењата на ...

Македонската економија во вториот квартал оствари раст од 4,3%

Maxim - 12.11.2014

Економијата и натаму закрепнува со солидно темпо и во вториот кваратал од годинава оствари раст од 4,3 проценти. Ова го констатира Комитетот за оперативна монетарна политика на НБРМ на вчерашната седница на која беа разгледани движењата на ...

НБРМ: Економијата закрепнува со солидно темпо

Lider - 11.03.2015

Економијата закрепнува со солидно темпо, во еден дел поддржана и преку кредитната активност на домашните банки, оцени Комитетот за оперативна монетарна политика на Народната банка на Република Македонија на вчерашната седница.

Побалансиран раст за постабилна економија

Алфа - 11.11.2014

Растот почна да се потпира на поширока основа, пред се зголемената потрошувачка на домаќинствата. Ова е позитивен податок, сметаат дел од економистите. Извозот поради странските инвеститори и градежништвото поради капиталните проекти се столбовите ...

Светската економија ќе стагнира

+инфо - 11.11.2014

Светската економија до 2016 година нема да забележи позначителен раст поради забавувањето на кинеската економија, како и структурните потешкотии со кои се соочуваат државите на еврозоната, Бразил и Јужноафриканската Република, соопшти бонитетната ...

Moody`s: Глобалниот економски раст ќе остане слаб

Бизнис Вести - 11.11.2014

Глобалниот економски раст веројатно ќе остане слаб и во следните две години на позадината на проблемите во еврозоната и Кина, велат од агенцијата Moody`s. Во својот последен извештај, рејтинг агенцијата ги намали прогнозите за раст во многу земји и ...

Економските реформи на ЕУ позитивно ќе влијаат врз земјите- кандидати

МРТ - 11.11.2014

Новиот тим на неформалната влада на Европската Унија е фокусиран на економскиот раст и намалување на невработеноста. Тоа реално може позитивно да се одрази и на проширувањето на Европската унија.

Светската економија нема позначително да расте

Макфакс - 11.11.2014

Светската економија нема позначително да расте до 2016 година пред пред се поради забавувањето на кинеската економија, како и структурните потешкотии со кои се соочуваат државите на еврозоната, Бразил и Јужноафриканската Република, соопшти ...

ММФ: Македонија со раст над просекот во регионот

Дневник - 10.11.2014

Македонија ќе ја заврши годината со раст над просекот во регионот. Растот изнесува околу 3,5 проценти и го одразува зголемениот извоз, како и зголемената лична потрошувачка. Ова е оцената на Мисијата на Меѓународниот монетарен фонд, која во ...

Ставрески: Македонија со економски раст највисок во Европа

Нетпрес - 10.11.2014

Ивана Влаткова Холар, претставник на Комисијата на ММФ во Македонија по завршувањето на мисијата во земјава истакна дека порастот на Македонија е над просекот во регионот и додаде дека истиот ќе се ...

Македонија со раст над просекот во регионот

МРТ - 10.11.2014

Порастот за оваа година е над просекот во регионот и е проектиран да изнесува околу 3,5 проценти и незначително да се зајакне следната година... Македонија ќе ја заврши годината со раст над просекот во регионот.

ММФ: Македонската економнија е над просекот во регионот

МРТ - 10.11.2014

Македонија ќе ја заврши годината со раст над просекот во регионот. Годинава ќе ја заврши со раст околу 3,5 проценти, раст кој го одразува зголемениот извоз, како и зголемената лична потрошувачка...