TIME.mk

ВЕСТИ

NEWS

На Македонија и е потребна национална стратегија за ретки болести!

МРТ - 15.11.2014

Соодветна нега и физикална терапија ќе помогнат во лекувањето, иако лекарствата се доста скапи. Во Македонија се регистрирани околу 40 различни дијагнози.. Рано дијагностицирање и сеопфатно истражување се приоритетите во борбата со ретките болести.

На Македонија и треба национална стратегија за ретки болести

24 Вести - 15.11.2014

На земјава и треба национална стратегија за третман и лекување на ретки болести. Ова денеска го порача сопругата на претседателот на државава Маја Иванова, која веќе две години е носител на титулата европски почесен покровител на организацијата за ...

Го чекаме новиот лек за мојот тинејџер да не личи на прваче

Дневник - 14.11.2014

Во земјата има повеќе од 100 деца со други ретки болести, кои може да се јават и кај возрасните, а заболуваат просечно 6 до 8 отсто од граѓаните. Годишниот буџет за овие болести е 60 милиони денари, со кои засега се обезбедува неопходната терапија ...

Третина од децата со ретка болест умираат до петата година

Телма - 14.11.2014

Две деца во земјава боледуваат од ретка болест Моркио 4 А. Во февруари годинава научниците открија лек, но е прескап па годишната терапија чини 360 илјади долари. Семејството не може да го дозволи, но вели со него би можел да живее нормален живот.

МАЈА ИВАНОВА: Потребна ни е национална стратегија за ретки болести

Телеграф - 15.11.2014

Бидејќи областа на ретките болести е исклучително мал сегмент од целокупното здравство во државата, сите засегнати страни треба да споделуваат партнерски однос, рече Иванова Преку Програмата за лекување ретки болести на Министерството за здравство ...

Тетово, дете боледува од ретка болест

Алсат-М - 14.11.2014

Малиот 13 годишен тетовчанец Ф.Ј. е еден од двајцата пациенти во земјава кои боледуваат од ретката болест Моркио четири А. Поради болеста детето има проблеми со скелетот и коските. Се јавува грбавост, коските се разредени и се кршат.

13 годишно дете од тетовско со ретка болест моли за лек

Здравство24 - 14.11.2014

13 годишно дете од тетовско има ретка болест која го нарушува неговиот раст и развој. Му недостасува ензим во телото поради кој многу тешко оди, има неправилни екстремитети и грпка на телото.

Состанок за ретки болести во ЈИЕ

Канал5 - 15.11.2014

Трет состанок за ретки болести во Југоисточна Европа ќе се одржи денеска во Македонската академија на науките и уметностите. Во Европа, во категоријата „ретки“ се сметаат болестите од кои страда секој 2000-ти човек.

Седум дечиња во Македонија се заболени од ретката „Гоше“ болест

Press24 - 15.11.2014

Најзастапената ретка болест во Македонија е Гоше болеста, од која боледуваат 13 пациенти, меѓу кои седум дечиња. Ова денеска го истакна Аспазија Софијанова, директорката на детската клиника, на денешната конференција за ретки болести која се одржа ...

Во Македонија има над 100.000 пациенти со ретки болести

МРТ - 14.11.2014

Институтот за генетско инженерство при МАНУ работи на рана дијагноза на ретките болести со најнови методи, изјави доктор поленаковиќ. 6 – 8 насто од луѓето во светот боледуват од ретка болест.

На Македонија и фали национална стратегија за ретки болести

Falanga - 15.11.2014

На земјава и треба национална стратегија за третман и лекување на ретки болести.... На земјава и треба национална стратегија за третман и лекување на ретки болести. Ова денеска го порача сопругата на претседателот на државава Маја Иванова, која веќе ...

Конференција за ретки болести во Југоисточна Европа

Алфа - 15.11.2014

Преку Програмата за лекување ретки болести на Министерството за здравство им се помага на одреден број пациенти со ретка болест. Преку Програмата за лекување ретки болести на Министерството за здравство им се помага на одреден број пациенти со ретка ...

Дете од тетовско со ретка болест моли за лек

Денешен - 14.11.2014

13 годишно дете од тетовско има ретка болест која го нарушува неговиот раст и развој. Му недостасува ензим во телото поради кој многу тешко оди, има неправилни екстремитети и грпка на телото, пишува Zdravstvo24.mk.

Во Скопје состанок за ретки болести

Телеграф - 15.11.2014

Во Македонија досега се регистрирани 60-тина пациенти кои страдаат од ретка болест, но нивниот број најверојатно е поголем, ако се земе превид стапката на заболени во Европа Трет состанок за ретки болести во Југоисточна Европа ќе се одржи денеска во ...

Седум дечиња во Македонија се заболени од ретката „Гоше“ болест

Maxim - 15.11.2014

Најзастапената ретка болест во Македонија е Гоше болеста, од која боледуваат 13 пациенти, меѓу кои седум дечиња. Ова денеска го истакна Аспазија Софијанова, директорката на детската клиника, на денешната конференција за ретки болести која се одржа ...

Во Скопје се одржува конференција за ретки болести во Југоисточна Европа

Здравство24 - 15.11.2014

Преку Програмата за лекување ретки болести на Министерството за здравство им се помага на одреден број пациенти со ретка болест. Но, донесувањето на Национална стратегија за ретки болести во Република Македонија ќе значи голем исчекор во ...

13 годишно дете од тетовско со ретка болест моли за лек

МК News - 14.11.2014

13 годишно дете од тетовско има ретка болест која го нарушува неговиот раст и развој. Му недостасува ензим во телото поради кој многу тешко оди, има неправилни екстремитети и грпка на телото.

Состанок за ретки болести во ЈИЕ

24 Вести - 15.11.2014

Трет состанок за ретки болести во Југоисточна Европа ќе се одржи денеска во Македонската академија на науките и уметностите. Во Европа, во категоријата „ретки“ се сметаат болестите од кои страда секој 2000-ти човек.

Во Македонија седум дечиња се заболени од ретката „Гоше“ болест

Пулс24 - 15.11.2014

Најзастапената ретка болест во Македонија е Гоше болеста, од која боледуваат 13 пациенти, меѓу кои седум дечиња. Ова денеска го истакна Аспазија Софијанова, директорката на детската клиника, на денешната конференција за ретки болести која се одржа ...

Иванова: Потребна ни е национална стратегија за ретки болести

Н.Македонија - 15.11.2014

Преку Програмата за лекување ретки болести на Министерството за здравство им се помага на одреден број пациенти со ретка болест. Но, донесувањето на Национална стратегија за ретки болести во Македонија ќе значи голем исчекор во здравствената ...

Никој не води грижа за лицата со ретки болести

Сител - 14.11.2014

13 годишно дете од тетовско има ретка болест која го нарушува неговиот раст и развој. Му недостасува ензим во телото поради кој многу тешко оди, има неправилни екстремитети и грпка на телото.

Состанок за ретки болести во Скопје

Здравство24 - 15.11.2014

Трет состанок за ретки болести во Југоисточна Европа ќе се одржи денеска во Македонската академија на науките и уметностите. Во Европа, во категоријата „ретки“ се сметаат болестите од кои страда секој 2000-ти човек.

Седум деца во Македонија заболени од ретката „Гоше“ болест

Телеграф - 15.11.2014

На светско ниво, од постоечките 7.000 различни видови ретки болести, само за 5 отсто има соодветна терапија Најзастапена ретка болест во Македонија е Гоше болеста од која боледуваат 13 пациенти.

Состанок за ретки болести во ЈИЕ

Lider - 15.11.2014

Трет состанок за ретки болести во Југоисточна Европа ќе се одржи денеска во Македонската академија на науките и уметностите. Во Европа, во категоријата „ретки“ се сметаат болестите од кои страда секој 2000-ти човек.

Конференција за ретки болести во Југоисточна Европа

Lider - 15.11.2014

Преку Програмата за лекување ретки болести на Министерството за здравство им се помага на одреден број пациенти со ретка болест. Но, донесувањето на Национална стратегија за ретки болести во Република Македонија ќе значи голем исчекор во ...

Во МАНУ состанок за ретките болести во ЈИЕ

Press24 - 15.11.2014

Трет состанок за ретки болести во Југоисточна Европа ќе се одржи денеска во Македонската академија на науките и уметностите. Во Европа, во категоријата „ретки“ се сметаат болестите од кои страда секој 2000-ти човек.

На Македонија и треба Национална стратегија за ретки болести

Утрински - 15.11.2014

Преку Програмата за лекување ретки болести на Министерството за здравство им се помага на одреден број пациенти со ретка болест. Но, донесувањето на Национална стратегија за ретки болести во Република Македонија ќе значи голем исчекор во ...

Состанок за ретки болести во ЈИЕ

А1 On - 15.11.2014

Трет состанок за ретки болести во Југоисточна Европа ќе се одржи денеска во Македонската академија на науките и уметностите. Во Европа, во категоријата „ретки“ се сметаат болестите од кои страда секој 2000-ти човек.

На Македонија и е потребна интегрирана програма за ретки болести

Сител - 15.11.2014

Во Македонија се регистрирани околу 60 пациенти со ретки болести. За дел од нив сеуште нема соодветна терапија. Точната бројка на лица кои страдаат од некоја ретка болест ќе се знае со донесувањето на националната стратегија.

Состанок за ретки болести во ЈИЕ

Сител - 15.11.2014

Трет состанок за ретки болести во Југоисточна Европа ќе се одржи денеска во Македонската академија на науките и уметностите. Во Европа, во категоријата „ретки“ се сметаат болестите од кои страда секој 2000-ти човек.

Иванова:Национална стратегија за ретки болести и треба на Македонија

Вечер - 15.11.2014

Преку Програмата за лекување ретки болести на Министерството за здравство им се помага на одреден број пациенти со ретка болест. Но, донесувањето на Национална стратегија за ретки болести во Република Македонија ќе значи голем исчекор во ...