TIME.mk

ВЕСТИ

NEWS

Амнестијата воопшто не е проблематична

А1 - 09.11.2001

НАТО се уште го чека писмото од македонскиот претседател, Борис Трајковски, со кое шефот на државата, во името и на другите надлежни органи, пред се полицијата и обвинителството, треба да ги даде гаранциите дека амнестијата за поранешните припадници на ОНА и практично ќе се спроведува.

За помилување, секој борец на ОНА со посебна молба

Вест - 09.11.2001

ПРЕТСЕДАТЕЛОТ ТРАЈКОВСКИ ВО ПОТРАГА ПО ПРЕЦИЗИРАЊЕ НА АМНЕСТИЈАТА Со писмото што деновиве претседателот Трајковски треба да го испрати до Робертсон, ќе бидат помилувани сите паравојници што се во затвор или под истрага, а нови постапки ќе нема.

Со изјавата за амнестија на терористите ги уриваме правниот систем и Уставот на државата

Дневник - 09.11.2001

ПРАВНИЦИТЕ ЗА ДОГОВОРОТ СО РОБЕРТСОН Ниеден од носителите на правосудни функции не би се согласил со амнестија по пат на некаква политичка декларација, ако го чуваме сопствениот правен систем. Во спротивно, ги уриваме и него и Уставот, тврди адвокатот Јован Трпеноски, поранешен министер за ...

Јавното обвинителство не амнестира и не дава помилувања

Дневник - 09.11.2001

ЏИКОВ ВЧЕРА СЕ ПОПИШМАНИ Размената на писма меѓу Трајковски и Робертсон за амнестијата ќе почека, оти судските органи ги повлекоа гаранциите што му ги дале на генералниот секретар на НАТО Размената на писмата за амнестијата со претседателот Борис Трајковски, која завчера ја најави генералниот ...

Амнестија — да, но не вака!

Дневник - 09.11.2001

Коментар - Натали Н. Сотировска Нема амнестија за сторители на воени злосторства. Вака се силеше неколкупати, преку соопштенија за јавноста, републичкиот јавен обвинител Ставре Џиков. Но, неговата решителност во однос на почитувањето и практикувањето на законите траеше до средбата на Џорџ ...

Јавното обвинителство не дава амнестија

А1 - 08.11.2001

Размената на писма меѓу НАТО и претседателот, Борис Трајковски, со што конечно треба да се затвори прашањето за амнесијата, без да се донесува закон, најверојано ќе почека уште некој ден, зашто правосудните органи за тоа што го ветиле вчера пред Џорџ Робертсон, денеска велат - ништо не виделе, ...

Закон за амнестија, нема

Вест - 08.11.2001

РОБЕРТСОН ПРЕДУПРЕДУВА НА ОПАСНОСТА ОД ВРАЌАЊЕ НА НАСИЛСТВОТО Закон за амнестија нема да се донесе, бидејќи соговорниците констатирале дека за тоа во државата нема политичка клима. Во текот на идната недела претседателот Борис Трајковски ќе даде изјава со која ќе ги п Генералниот секретар на НАТО ...

Робертсон им ги врза рацете на Бошковски и на Џиков

Дневник - 08.11.2001

НАТО И ОБСЕ ГИ АМНЕСТИРААТ БОРЦИТЕ НА ОНА Генералниот секретар на Алијансата вчера предупреди дека каков било обид за откопување масовни гробници мора да се врши во соработка со Хашкиот трибунал Амнестијата ќе важи за сите членови на ОНА што доброволно се разоружиле, ги соблекле униформите, се ...

Закон за амнестија нема да има

А1 - 07.11.2001

Закон за амнестија нема да има, а ова прашање од мировниот процес ќе се затвори со размена на писма меѓу НАТО и македонскиот претседател Борис Трајковски, кој писмото до Брисел ќе го достави и во името на другите македонски надлежни органи.