TIME.mk

ВЕСТИ

NEWS

ВИДЕО: Лица во инвалидска количка не можат да го прејдат Камени Мост

А1 On - 14.11.2014

Лица во инвалидска количка не можат да стигнат од другата страна на Вардар ако сакаат тоа да го сторат преку Кемен Мост. Реконструкцијата на плоштадот каде треба да никне нова подземна фонтана оневозможува лица со инвалидитет да стигнат до плоштадот ...

Фирми со над 35 вработени задолжително да вработат лице со хендикеп

Република - 14.11.2014

Со законот се предлага квотата на вработени инвaлидизирани лица да изнесува од два до 6 отсто од вкупниот број вработени во зависност од дејноста која ја врши работодавачот, односно максимум 20 во компании со над 1.000 вработени Компаниите кои имаат ...

Новиот закон е голем чекор за лицата со инвалидност

Сител - 14.11.2014

Законските измени со кои се предвидува на секои 35 работници да се вработи едно лице со инвалидност поздравени од невладиниот сектор. Организацијата Полиоплус оценува дека ова е голем чекор напред кон инклузија на оваа категорија граѓани.

Подобра инклузија на лицата со хендикеп со нов систем за вработување

Утрински - 13.11.2014

Македонија воведува нов систем за вработување лица со хендикеп. Законското решение за кое почнува јавна дебата предвидува вработување по едно лице со хендикеп на секои 35 вработени во една компанија.

Спасов: Фирмите со над 35 вработени да имаат обврска да вработат лице со инвалидност

Кајгана - 13.11.2014

Работодавачите од јавниот и приватниот сектор кои имаат над 35 вработени мора да вработат едно лице со инвалидност, а работодавачите со повеќе од илјада вработени ќе мора да вработат 20 луѓе со инвалидност.

ново законско решение

Дневник - 13.11.2014

Повеќе од 3.000 лица со инвалидитет што чекаат во Агенцијата за вработување наскоро ќе имаат поголема можност за вработување оти се воведува нов систем за вработување лица со хендикеп, изјави министерот за труд и социјална политика Диме Спасов.

КВОТИ: Во секоја компанија со над 35 вработени да има лице со хендикеп

Телеграф - 13.11.2014

Процените се дека на овој начин ќе се вработат околу 5.000 лица во приватниот и околу 1.700 лица во јавниот сектор Македонија воведува нов систем за вработување лица со хендикеп. Законското решение, за кое почнува јавна дебата, предвидува ...

Фирмите со над 35 вработени ќе мора да вработат инвалидирано лице

Алфа - 13.11.2014

Сите јавни институции и приватни фирми кои имаат над 35 вработени ќе мора да вработат лице со инвалидитет, предвидува новиот Предлог-Закон за вработување на лица со инвалидност, за кој имаше јавната расправа.

Компаниите со над 35 вработени ќе мора да вработат лице со инвалидност

Фактор - 13.11.2014

Сите јавни институции и приватни компании кои имаат повеќе од 35 вработени ќе мора да вработат лице со инвалидитет, предвидува новиот предлог-закон за вработување на лица со инвалидност, за кој веќе започна јавната расправа.

Задолжително вработување на лица со хендикеп

Н.Македонија - 13.11.2014

Компаниите кои имаат над 35 вработени во иднина ќе треба да вработат по едно лице со инвалидност, а оние кои имаат над 1.000 вработени ќе треба да вработат максимум 20 лица со хендикеп Ова се предвидува во новиот Предлог-закон за вработување на лица ...

Компаниите ќе мора да вработат лице со хендикеп на секои 35 вработени

+инфо - 13.11.2014

Компаниите кои имаат над 35 вработени во иднина ќе треба да вработат по едно лице со инвалидност,а оние кои имаат над 1.000 вработени ќе треба да вработат максимум 20 лица со хендикеп. Ова се предвидува во новиот Предлог-закон за вработување на лица ...

Фирмите со над 35 вработени мора да вработат лице со инвалидност

Здравство24 - 13.11.2014

Компаниите на секои 35 вработени мора работно да ангажираат по едно лице со инвалидитет. Македонија воведува нов систем за вработување лица со хендикеп. Законското решение за кое почнува јавна дебата предвидува вработување по едно лице со хендикеп ...

Подобра инклузија на лицата со хендикеп со нов систем за вработување

А1 On - 13.11.2014

Македонија воведува нов систем за вработување лица со хендикеп. Законското решение за кое почнува јавна дебата предвидува вработување по едно лице со хендикеп на секои 35 вработени во една компанија.

Фирмите со над 35 вработени, ќе треба да вработат и лице со инвалидност

Точка - 13.11.2014

Сите приватни комапнии и јавни институции кои имаат повеќе од 35 вработени ќе имаат законска обврска да вработат по едно лице со инвалидитет. Воведувањето на квотниот систем е новина во предлог Законот за вработување на лица со инвалидност, што ...

Фирмите со над 35 вработени ќе бидат обврзани да вработат лица со инвалидност

Канал5 - 13.11.2014

Обврска на фирмите кои имаат повеќе од 35 вработени е да вработуваат лица со инвалидност. Ова се дел од предлог измените на законот за вработување на лица со инвалидност. Новите измени од законот ги предложи министерот за труд и социјална политика ...

Владата подготвува новини за полесно вработување на инвалидите

Орбис - 13.11.2014

„Со новиот концеп се прави значителен исчекор. Новиот закон треба да го подобри вработувањето на лицата со инвалидност и да ја подигне јавната свет, како и да се влијае на подообрувањето на пристапноста за вработување на инвалидите во Македонија.

Подобра инклузија на лицата со хендикеп со нов систем за вработување

Канал5 - 13.11.2014

Македонија воведува нов систем за вработување лица со хендикеп. Законското решение за кое почнува јавна дебата предвидува вработување по едно лице со хендикеп на секои 35 вработени во една компанија.

Измените на законот за вработување лица со инвалидитет – Ќе се спречат злоупотреби

Сител - 13.11.2014

На секои 35 вработени фирмите имаат обврска да вработат по едно лице со инвалидност. Ова се однесува и за државни институции и за приватниот сектор. Компаните работно може да ангажираат максимум до 20 лица со хендикеп.

Подобра инклузија на лицата со хендикеп со нов систем за вработување

Сител - 13.11.2014

Македонија воведува нов систем за вработување лица со хендикеп. Законското решение за кое почнува јавна дебата предвидува вработување по едно лице со хендикеп на секои 35 вработени во една компанија.

Нов подобар систем за вработување на лица со инвалидност

Бизнис Инфо - 13.11.2014

Министерот за труд и социјална политика, Диме Спасов денес ги презентираше новини предвидени во новиот Предлог Закон за вработување на лица со инвалидност. Според нив работодавачите од јавниот и приватниот сектор кои имаат над 35 вработени мора да ...

Владата подготвува новини за полесно вработување на инвалидите

Press24 - 13.11.2014

Со цел да се зголеми вработувањето на инвалидизираните лица и нивна подобра инклузија во компаниите Владата подготвува измени во Законот за вработување на лица со инвалидност, според кои сите компании кои имаат над 35 вработени лица ќе имаат обврска ...

Спасов: Се воведува подобар систем за вработување на лица со инвалидност

МРТ - 13.11.2014

Преку предлозите содржани во новиот предлог закон се зголемува транспарентноста во користењето и располагањето на средствата од посебниот фонд за вработување на лицата со инвалидност... Министерот за труд и социјална политика, Диме Спасов на првата ...

Подобра социјална инклузија за лицата со инвалидитет

МРТ - 13.11.2014

Се отвораат можности за вработувања на околу седум илјади лица со инвалидитет во приватниот и во јавниот сектор во земјава. Со новите законски измени се достигнува европското ниво на социјална вклученост на инвалидизираните, кои не го кријат ...

Се воведува подобар систем за вработување на лица со инвалидност

Курир - 13.11.2014

На Предлог-законот се работи од септември минатата година, истиот е изготвен врз основа на позитивните практики на повеќе европски држави а има за цел поголема интеграција и инклузија на инвалидизираните лица на пазарот на трудот.

Фирмите со над 35 вработени, ќе треба да вработат и лице со инвалидност

Нетпрес - 13.11.2014

Сите приватни комапнии и јавни институции кои имаат повеќе од 35 вработени ќе имаат законска обврска да вработат по едно лице со инвалидитет. Воведувањето на квотниот систем е новина во предлог Законот за вработување на лица со инвалидност, што ...

Се воведува подобар систем за вработување на лица со инвалидност

Пулс24 - 13.11.2014

На Предлог-законот се работи од септември минатата година, истиот е изготвен врз основа на позитивните практики на повеќе европски држави а има за цел поголема интеграција и инклузија на инвалидизираните лица на пазарот на трудот.

Се воведува подобар систем за вработување на лица со инвалидност

Денешен - 13.11.2014

На Предлог-законот се работи од септември минатата година, истиот е изготвен врз основа на позитивните практики на повеќе европски држави а има за цел поголема интеграција и инклузија на инвалидизираните лица на пазарот на трудот.

Предлог Законот за вработување на лица со инвалидност пред невладиниот сектор

Вечер - 13.11.2014

Во Клубот на пратеници, денеска ќе се одржи првата јавна расправа за новиот Предлог Закон за вработување на лица со инвалидност, на која ќе дебатираат Невладини организации и граѓански здруженија, а ќе присуствува и министерот за труд и социјална ...

Спасов: Фирмите со над 35 вработени да имаат обврска да вработат лице со инвалидност

Макфакс - 13.11.2014

На правното лице ќе му се доделат средства за адаптација на работно место на кое ќе работи инвалидното лице, најмногу до 200.000 денари, а доколку фирмите и покрај обврската не вработат лице со инвалидност, ќе плаќаат паричен надоместок.

Фирмите со над 35 вработени ќе мора да вработат едно лице со инвалидитет

Вечер - 13.11.2014

Се предлага квотата да изнесува од 2 до 6 отсто од вкупниот број на вработени, во зависност од дејноста која ја врши работодавачот. Доколку фирмите и покрај обврската не вработат лице со инвалидност, ќе плаќаат паричен надоместок во висина од ...

Нов систем за вработување за подобра инклузија на лицата со хендикеп

Lider - 13.11.2014

Македонија воведува нов систем за вработување лица со хендикеп. Законското решение за кое почнува јавна дебата предвидува вработување по едно лице со хендикеп на секои 35 вработени во една компанија.