TIME.mk

ВЕСТИ

NEWS

Активности за превенција и откривање дијабетес

24 Вести - 16.11.2013

Превенција на дијабетес, негово рано откривање и спречувањето на компликациите преку подобар третман, треба да овозможи идната соработка на Сојузот на здруженија на дијабетичари на Македонија и ...

Одбележување на Светскиот ден на дијабатесот

Утрински - 16.11.2013

По повод Светскиот ден на дијабетесот - 14 Ноември, меморандум за соработка денеска во Скопје потпишаа Министерството за здравство, Фондот за здравствено осигурување на Македонија, Сојузот на ...

Се подготвува проект за рано откривање на дијабетесот

Телма - 16.11.2013

По повод Светскиот ден на дијабетесот - 14 Ноември, меморандум за соработка денеска во Скопје потпишаа Министерството за здравство, Фондот за здравствено осигурување на Македонија, Сојузот на ...

Активности за превенција и откривање дијабетес

А1 On - 16.11.2013

Превенција на дијабетес, негово рано откривање и спречувањето на компликациите преку подобар третман, треба да овозможи идната соработка на Сојузот на здруженија на дијабетичари на Македонија и ...

Одбележување на Светскиот ден на дијабатесот

Алфа - 16.11.2013

По повод Светскиот ден на дијабетесот - 14 Ноември, меморандум за соработка денеска во Скопје потпишаа Министерството за здравство, Фондот за здравствено осигурување на Македонија, Сојузот на ...

Одбележување на Светскиот ден на дијабатесот

Н.Македонија - 16.11.2013

Министерството за здравство, Фондот за здравствено осигурување на Македонија, Сојузот на здруженија на дијабетичари на Македонија и Научното здружение за ендокринолози и дијабетолози денеска потпишаа ...

Институциите и здруженијата заедно во борба против дијабетот

Алфа - 16.11.2013

Секој осми човек во земјава има дијабет или вкупно 185 илјади граѓани живеат со оваа болест. Според здруженијата, голем е бројот на луѓе кои не се свесни дека имаат дијабет.

„Син круг“ на плоштадот Македонија

+инфо - 16.11.2013

Превенција на дијабетес, негово рано откривање и спречувањето на компликациите преку подобар третман, треба да овозможи идната соработка на Сојузот на здруженија на дијабетичари на Македонија и ...

Договорена заедничка соработка за соодветен треман на дијабетесот

+инфо - 16.11.2013

Македонските Министерство за здравство, Фонд за здравствено осигурување, Сојуз на здруженија на дијабетичари и Научно здружение на дијабетолози и ендокринолози парафираа меморандум за соработка во ...

За поенергична борба со дијабетесот

Канал5 - 16.11.2013

Превенција на дијабетес, негово рано откривање и спречувањето на компликациите преку подобар третман, треба да овозможи идната соработка на Сојузот на здруженија на дијабетичари на Македонија и ...

Активности за превенција и откривање дијабетес

Сител - 16.11.2013

Превенција на дијабетес, негово рано откривање и спречувањето на компликациите преку подобар третман, треба да овозможи идната соработка на Сојузот на здруженија на дијабетичари на Македонија и ...

Одбележување на Светскиот ден на дијабатесот

Сител - 16.11.2013

По повод Светскиот ден на дијабетесот - 14 Ноември, меморандум за соработка денеска во Скопје потпишаа Министерството за здравство, Фондот за здравствено осигурување на Македонија, Сојузот на ...

Преку соработка на институциите до рано откривање на дијабетесот

Телеграф - 16.11.2013

Во рамките на одбележувањето членките на Сојузот ќе одржат симболичен марш и на плоштадот во Скопје ќе го направат познатиот син круг со кој во светот се означува борбата против дијабетесот По повод ...

Одбележување на Светскиот ден на дијабатесот

Бриф - 16.11.2013

По повод Светскиот ден на дијабетесот - 14 Ноември, меморандум за соработка денеска во Скопје потпишаа Министерството за здравство, Фондот за здравствено осигурување на Македонија, Сојузот на ...

Институциите и здруженијата во заедничка борба со дијабетесот

Точка - 16.11.2013

Министерство за здравство, Фонд за здравствено осигурување, Сојуз на здруженија на дијабетичари и Научно здружение на дијабетолози и ендокринолози парафираа меморандум за соработка во превенцијата, ...

Превенција и рано откривање дијабетес

Курир - 16.11.2013

Превенција на дијабетес, негово рано откривање и спречувањето на компликациите преку подобар третман, треба да овозможи идната соработка на Сојузот на здруженија на дијабетичари на Македонија и ...

Во Македонија 185.000 лица се дијабетичари

Press24 - 16.11.2013

Министерството за здравство, Фондот за здравствено осигурување на Македонија, Сојузот на здруженија на дијабетичари на Македонија и Научното здружение за ендокринолози и дијабетолози, денеска ...

Одбележување на Светскиот ден на дијабатесот

Република - 16.11.2013

По повод Светскиот ден на дијабетесот – 14 Ноември, меморандум за соработка денеска во Скопје потпишаа Министерството за здравство, Фондот за здравствено осигурување на Македонија, Сојузот на ...

Одбележување на Светскиот ден на дијабатесот

Турлитава - 16.11.2013

По повод Светскиот ден на дијабетесот – 14 Ноември, меморандум за соработка денеска во Скопје потпишаа Министерството за здравство, Фондот за здравствено осигурување на Македонија, Сојузот на ...

Институциите и здруженијата во заедничка борба со дијабетесот

Нетпрес - 16.11.2013

Министерство за здравство, Фонд за здравствено осигурување, Сојуз на здруженија на дијабетичари и Научно здружение на дијабетолози и ендокринолози парафираа меморандум за соработка во превенцијата, ...

Потпишан меморандум за соработка за превенција на дијабетисот

Maxim - 16.11.2013

Министерството за здравство, Фондот за здравствено осигурување на Македонија, Сојузот на здруженија на дијабетичари на Македонија и Научното здружение за ендокринолози и дијабетолози, денеска ...

Одбележан Светскиот ден на дијабетес

Кафе пауза - 15.11.2013

Вчера беше одбележан Светскиот ден на дијабетес со едукативно – натпреварувачки настан т.н Дијаменијада, во спортскиот центар „Борис Трајковски“, во организација на здруженијата „БалансМК“- ...

Одбележан Светскиот ден на дијабетисот

Cooltura - 15.11.2013

Настанот беше организиран во рамките на кампањата за недискриминација на децата со дијабетес и превенција на оваа состојба од епидемолошки размери. На овој настан, учениците од 10те школи кои беа ...

Заблуди и вистини во исхраната кај дијабетичарите

Теа Модерна - 15.11.2013

Заблуда: Мора да избегнувате шеќер по секоја цена Вистина: Добра вест е што можете да уживате во омилените колачиња ако се држите до соодветен план. Десертот не мора да биде забранет с` додека е дел ...

Како да го контролирате дијабетесот во бременоста?

+инфо - 15.11.2013

Доколку страдате од шеќерна болест (дијабетес) бременоста треба да ја следат и гинеколог и ендокринолог. ДАЛИ ДИЈАБЕТЕСОТ БАРА ПОСЕБЕН ТРЕТМАН ВО ТЕКОТ НА БРЕМЕНОСТА? (читај повеќе) Подготви: К.

ГАЛЕРИЈА Ученици се натпреваруваа во знаење за здравата храна и дијабетесот

+инфо - 15.11.2013

Ученици од десет основни училишта во Скопје вчера се натпреваруваа во спортски дисциплини и во знаење за здравата храна, во рамките на „Дијаменијада“.

СТОМАТОЛОГИЈА - Дијабетес и здравјето на вашите заби

Н.Македонија - 14.11.2013

Дијабетесот како системско заболување влијае врз многу органи и функции во организмот, вклучувајќи ја усната празнина. Многу често промените во устата се и првите знаци за дијабетес Промени во устата ...

Одбележување на Светски ден против дијабетес

+инфо - 14.11.2013

Денеска, 14-ти ноември се одбележа Светскиот ден на дијабетес. Одбележувањето беше во насока на зголемување на глобалната свест за дијабетесот, неговата стапка на зголемување низ светот и како да се ...

Половина од заболените од дијабетес се од Азија

Телеграф - 14.11.2013

Во светот моментално има 382 милиона луѓе што боледуваат од ова метаболичко нарушување, предизвикано од лошата исхрана и процесираната храна, претераното хранење, но и од стресот и недостигот на ...

Во Битола одбележан светскиот ден дијабетесот

Тера - 14.11.2013

Пo повод светскиот ден на дијабетесот Здружението за дијабетис од Битола и Лајонс клубот организираа акција каде граѓаните на Битола можеа бесплатно да си го измерат шеќерот во крвта „Во светот од ...

Дијабетес: Болеста која прераснува во епидемија

Portal - 14.11.2013

Дијабетесот добива карактер на епидемија! Докторите предупредуваат дека бројот на заболени од оваа болест до 2030-та година може да достигне 522 милиони! Сè повеќе луѓе поради дијабетес стануваат ...

Светскиот ден за броба против дијабетот одбележан и во Битола

Орбис - 14.11.2013

Шеќерната болест е метаболно нарушување што се карактеризира со хронично покачено ниво на глукозата во крвта, а е резултата на апсолутен или реалтивен недостаток на инсулин.

Пристигнува вакцина против дијабетес

Portal - 14.11.2013

На денот кога се одбележува меѓународниот ден на заболените од дијабет, пристигнува добрата вест за тоа дека прототипот на вакцината против јувенилниот дијабет е во поодмината фаза.

Бесплатни здравствени прегледи и предавања за превентива од дијабетес

Канал 8 - 14.11.2013

Недоволната информираност на граѓаните за здравиот начин на живеење и исхрана се една од главните причини за организирање чести кампањи со превентивна цел.

Расте бројот на пациенти со дијабетес

Ирис - 14.11.2013

Секојдневно се зголемува бројот на пациенти од дијабетес. Бројот на новооткриени дијабетичари во текот на оваа година е во пораст, како и бројот на пациенти кои по откривањето веднаш се поставени на ...

Дијабетска нефропатија

Точка - 13.11.2013

Сте слушнале ли за терминот дијабетска нефропатија? Што претставува? Зошто се добива? Ако пишуваме за дијабетската нефропатија ќе биде потребно многу, но ако се ова се претстави со видео анимација за ...

Унија на Жени на ВМРО-ДПМНЕ денес организираше акција за бесплатно мерење на шеќер во крвта

ВИС - 13.11.2013

4000 струмичани регистрирани во центарот за дебијабет во Струмица како дијабетичари на инсулинска терапија.Шеќерната болест е тесно поврзана со зголемена телесна тежина и луѓето кои се дебели имаат ...

Слатките не мора да бидат забранети, ако режимот е планиран

Дневник - 11.11.2013

Кога зборуваме за бројот на заболените од дијабетес, на светско ниво во прашање е пандемија, бидејќи бројот на заболени достигнува над 370 милиони лица.