TIME.mk

ВЕСТИ

NEWS

Македонија станува регионален лидер во ИТ-индустријата

Н.Македонија - 10.11.2012

Претходно системот хардверски се интегрира во Шкотска, а софтверски во Гренобл, Франција, додека комплетното склопување беше направено од нас, за што странците беа малку вчудовидени, бидејќи досега ...

Македонија доби суперкомпјутер

Н.Македонија - 09.11.2012

Во изработката на суперкомпјутерот, поставен во Лабораторијата за пресметување со високи перформанси, се вложени милион евра Во неговото конструирање учествуваа тимови од ФИНКИ и од компаниите ...

ФИНКИ го претстави својот суперкомпјутер

IT.mk - 08.11.2012

Македонија го доби најмоќниот суперкомпјутер со 1008 јадра, поставен во Лабораторијата за пресметување со високи перформанси на Факултетот за информатички науки и компјутерско инженерство (ФИНКИ).

Македонија го доби суперкомпјутерот од ФИНКИ

МКД - 08.11.2012

На Факултетот за информатички науки и компјутерско инжинерство (ФИНКИ) денеска пред претставници на бизнис заедницата беа претставени можностите за користење суперкомпјутерот во индустријата и во ...

Македонија има супер - компјутер

Телма - 08.11.2012

Суперкомпјутер вреден над еден милион евра, поставен на Факултетот за информатички науки и компјутерско инженерство во Скопје, им беше претставен на компаниите од земјава.

Ова е супер компјутерот на ФИНКИ

Факултети - 08.11.2012

Македонија во чекор со современите трендови Пресметување со високи перформанси – главен двигател на науката, истражувањата и економијата Пресметувањето со високи перформанси сè повеќе станува ...

Суперкомпјутерот на ФИНКИ претставен пред бизнис заедницата

Алфа - 08.11.2012

На Факултетот за информатички науки и компјутерско инжинерство (ФИНКИ) денеска пред претставници на бизнис заедницата беа претставени можностите за користење суперкомпјутерот во индустријата и во ...

Македонија го доби најмоќниот суперкомпјутер до сега

Дневник - 08.11.2012

Македонија го доби најмоќниот суперкомпјутер, поставен во Лабораторијата за пресметување со високи перформанси на Факултетот за Информатички науки и Компјутерско Инженерство (ФИНКИ).

Бизнисмените се запознаа со супер-компјутерот на ФИНКИ

А1 On - 08.11.2012

Претставници на бизнис заедницата денеска се запознаа со примената на супер-компјутерот во науката и во индустријата на Факулттот за информатички науки и компјутерско инжинерство (ФИНКИ).

Бизнисмените се запознаа со супер-компјутерот

+инфо - 08.11.2012

Претставници на бизнис заедницата денеска се запознаа со примената на супер-компјутерот во науката и во индустријата на Факулттот за информатички науки и компјутерско инжинерство (ФИНКИ).

Ефектите од суперкомпјутерот на ФИНКИ

Канал5 - 08.11.2012

Овој систем со 1008 јадра е погоден за истражувања во пресметковната хемија, физиката, сеизмологијата, метеорологијата, геологијата, биомедицината и сите области каде е потребна голема процесирачка ...

Mожностите на суперкомпјутерот на ФИНКИ претставени пред бизнис заедницата

Сител - 08.11.2012

На Факултетот за информатички науки и компјутерско инжинерство (ФИНКИ) денеска пред претставници на бизнис заедницата беа претставени можностите за користење суперкомпјутерот во индустријата и во ...

Mожностите на суперкомпјутерот на ФИНКИ претставени пред бизнис заедницата

МРТ - 08.11.2012

На Факултетот за информатички науки и компјутерско инжинерство (ФИНКИ) денеска пред претставници на бизнис заедницата беа претставени можностите за користење суперкомпјутерот во индустријата и во ...

Можностите на суперкомјутерот претставени на бизнис заедницата

Вечер - 08.11.2012

Можностите на суперкомпјутерот во индустриски и научни цели вчера беа претставени на Факултетот за информатички науки и компјутерско инжинерство (ФИНКИ) пред претставници на бизнис заедницата.

Пресметување со високи перформанси - главен двигател на науката, истражувањата и економијата

Точка - 08.11.2012

Пресметувањето со високи перформанси сè повеќе станува движечка сила не само на современиот научен развој и истражување, туку и на економијата во целост.

Македонија го доби првиот супер брз компјутер

Нетпрес - 08.11.2012

Македонија го доби најмоќниот суперкомпјутер, поставен во Лабораторијата за пресметување со високи перформанси на Факултетот за Информатички науки и Компјутерско Инжињерство (ФИНКИ).

ФИНКИ со суперкомпјутер

Пулс24 - 08.11.2012

Македонија го доби најмоќниот суперкомпјутер, поставен во Лабораторијата за пресметување со високи перформанси на Факултетот за Информатички науки и Компјутерско Инженерство (ФИНКИ).

Презентиран суперкомпјутер на ФИНКИ

Хајд Парк - 08.11.2012

Македонија го доби најмоќниот суперкомпјутер, поставен во Лабораторијата за пресметување со високи перформанси на Факултетот за Информатички науки и Компјутерско Инженерство (ФИНКИ).

Македонија го доби суперкомпјутерот од ФИНКИ

Курир - 08.11.2012

На Факултетот за информатички науки и компјутерско инжинерство (ФИНКИ) денеска пред претставници на бизнис заедницата беа претставени можностите за користење суперкомпјутерот во индустријата и во ...

Македонија доби суперкомпјутер

БезПардон - 08.11.2012

На Факултетот за информатички науки и компјутерско инжинерство (ФИНКИ) денеска пред претставници на бизнис заедницата беа претставени можностите за користење суперкомпјутерот во индустријата и во ...

HPC (High Performance Computing) - Македонија го доби најмоќниот суперкомпјутер

Таратур - 08.11.2012

Пресметувањето со високи перформанси сè повеќе станува движечка сила не само на современиот научен развој и истражување, туку и на економијата во целост.

Бизнис заедницата се запозна со суперкомпјутерот

Press24 - 08.11.2012

На Факултетот за информатички науки и компјутерско инжинерство (ФИНКИ) денеска пред претставници на бизнис заедницата беа претставени можностите за користење суперкомпјутерот во индустријата и во ...

Презентиран суперкомпјутер на ФИНКИ

Макфакс - 08.11.2012

Македонија го доби најмоќниот суперкомпјутер, поставен во Лабораторијата за пресметување со високи перформанси на Факултетот за Информатички науки и Компјутерско Инженерство (ФИНКИ).

„Пресметување со високи перформанси, главен двигател на науката, истражувањата и економијата“ на ФИНКИ

Inpress - 08.11.2012

Скопје, 8. ноември 2012 (ИНПРЕС) Во просториите на амфитеатарот на Факултетот за информатички науки и комјутерско инженерство (ФИНКИ), денес ќе се одржи настан насловен „Пресметување со високи ...

Македонија го доби најмоќниот суперкомпјутер

Inpress - 08.11.2012

Скопје, 8. ноември 2012 (ИНПРЕС) Република Македонија го доби најмоќниот суперкомпјутер, поставен во Лабораторијата за пресметување со високи перформанси на Факултетот за Информатички науки и ...

Претставниците на бизнис заедницата се запознаа со суперкомјутерот

Maxim - 08.11.2012

Идејата е преку реални примери како се користи во различни индустрии во светот да и се објасни на нашата индусустрија и на институциите за можностите кои ги нуди оваа современа технологија за промена ...

Утре ќе се промовира првиот суперкомпјутер во Македонија

БезПардон - 07.11.2012

Факултетот за информатички науки и компјутерско инженерство (ФИНКИ), компанијата Hewlett Packard и НЕОКОМ, утре ќе го претстават првиот суперкомпјутер во ...

Утре ќе се запознаеме со првиот суперкомпјутер во Македонија - еве за што станува збор

Press24 - 07.11.2012

Факултетот за информитачки науки и компјутерско инженерство (ФИНКИ), компаниите Hewlett Packard и NEOCOM утре ќе го претстават првиот суперкомпјутер во Република Македонија.

Претставување на првиот суперкомпјутер во Македонија

Sky - 07.11.2012

Претставување на првиот суперкомпјутер во Република Македонија од страна на факултетот за информитачки науки и компјутерско инженерство (ФИНКИ), компаниите Hewlett Packard и NEOCOM.

Утре ќе се запознаеме со првиот суперкомпјутер во Македонија

Maxim - 07.11.2012

Претставувањето ќесе одржи утре во просториите на ФИНКИ. Останува да почекаме и да видиме како ќе изгледа ...