TIME.mk

ВЕСТИ

NEWS

Родителите од Шемшово ќе го блокираат автопатот Тетово - Скопје

А1 - 06.10.2002

Иницијативниот одбор на родителите од неколкуте села околу Шемшово револтирани од промената на името на училиштето од „Даме Груев“ во „Јумни Јонузи“ за среда најавија блокада на автопатот Тетово - Скопје кај Желино, но ги повикаа и сите ученици во Македонија тој ден да ја бојкотираат наставата во ...

Училиштето во Шемшево преименувано од "Даме Груев" во "Јумни Јонузи"

Вест - 04.10.2002

Дел од раководството на основното училиште "Даме Груев" во тетовското село Шемшово, вчера попладне го преименува училиштето во "Јумни Јонузи". Одлуката е донесена самоиницијативно од дел од раководството, со што се остварија предупредувањата на родителите Македонци, на децата кои учат во Шемшово, ...

Натписот на училиштето во Шемшево заменет со табла на албански јазик

Дневник - 04.10.2002

КУЛМИНИРА УЧИЛИШНИОТ СПОР Албанците од Шемшево завчера попладне ја симнале таблата од тамошното основно училиште "Даме Груев" и ја замениле со нова табла, на која е испишано името на починатиот учител Јумни Јонузи. Пред училиштето од вчера, врз претходно изградениот фундамент, беше поставена и ...

Потребни се училишта без задна врата

Дневник - 04.10.2002

Коментар - Цветин Чилиманов Македонците од Шемшево и од соседните села покажаа упорност да останат на своите огништа и да продолжат да живеат заедно со своите соседи-Албанци. За разлика од Албанците-средношколци од Куманово и родителите на македонските основци од училиштето "Братство-Миѓени", кои ...

„Јумни Јунузи“ е новото име на основното училиште во Шемшово

А1 - 03.10.2002

„Јумни Јунузи“ е новото име на основното училиште во Шемшово, кое досега се викаше „Даме Груев“. Денеска на училишната зграда беше поставена плоча со новото име, а во училишниот двор откриена е и биста на Јумни Јунузи. Организатор на денешните активности е иницијативен одбор составен од жители ...

Албанците прават се Македонците да ги снема од Шемшево

Вест - 03.10.2002

УЧЕНИЦИ И РОДИТЕЛИ ОД ТЕТОВСКОТО СЕЛО ШЕМШЕВО ВЧЕРА ГО БЛОКИРАА МИНИСТЕРСТВОТО ЗА ОБРАЗОВАНИЕ Учениците и нивните родители бараат од надлежните институции во Скопје да им се овозможи нормална настава и да не се дозволи во училишниот двор да стои бистата на некогашниот учител во училиштато Јумни ...

Учениците - Македонци еден месец не учат, Новковски им го сменил директорот

Дневник - 03.10.2002

ШЕМШЕВЦИ ПРОТЕСТИРАА ВО СКОПЈЕ Македонците од шест тетовски села не ги праќаат децата на училиште затоа што се чувствуваат загрозени од Албанците во селото Двесте ученици и родители-Македонци од селата Шемшево, Ратае, Жилче, Сиричино, Туденце и Прељубиште вчера протестираа во центарот на Скопје за ...

Учениците Македонци од Шемшево на протест во Скопје

А1 - 02.10.2002

220 ученици од 6 тетовски села кои учат во основното училиште „Цветан Димов“ во Шемшово денеска со своите родители излегоа на протест пред Министерството за образование во Скопје. Нивниот револт е поради тоа што во училишниот двор е поставена биста на Албанец, а сменета е и секретарката, која ...

Учениците Македонци од Шемшово денес ќе протестираат во Скопје

Вест - 02.10.2002

Околу двеста учениците од македонска националност, кои учат во училиштето "Даме Груев" во тетовското село Шемшово, денес во осум часот ќе пристигнат во Скопје за да протестираат пред Министерството за правда и пред министерството за образование.

Учениците Mакедонци од Шемшово утре на протест во Скопје

А1 - 01.10.2002

Учениците од македонска националност од основното училиште „Даме Груев“ од Шемшово утре ќе протестираат пред министерството за образование и наука во Скопје. Со учениците во 8 часот протест ќе започнат и нивните родители, а ќе ги блокираат влезовите на министерството.