TIME.mk

ВЕСТИ

NEWS

Да умрев, не ќе знаев дека Македонија е правна држава

Вест - 12.11.2004

ЈАКИМОВСКИ УПОРНО ГО ПРАВДА ОТВОРАЊЕТО НА ПЛОМБИРАНИТЕ ДУЌАНИ Има ли право овој народ да се радува, Министерството за економија во тие моменти мислеше и на тие 74 објекти што беа затворени, изјави министерот за економија Стевчо Јакимовски, правдајќи ја одлуката за предврем "Да умрев во четвртокот, ...

Јакимовски: И јас сум човек од крв и месо

Време - 12.11.2004

ПО ОБВИНУВАЊАТА ДЕКА МИНИСТЕРОТ СИ ГИ ПРОШИРИЛ ПРАВАТА Стевче Јакимовски, министер за економија, ги отфрла обвинувањата дека неограничено ги искористил своите права кога решил повторно да ги отвори пломбираните дуќани. На негова сметка вакво обвинување на вчерашната конференција за корупција му ...

Да умрев во четвртокот, не ќе знаев дека Македонија е правна држава

Дневник - 12.11.2004

СТЕВЧО ЈАКИМОВСКИ КАТЕГОРИЧЕН Казните со затварање на објектите што го кршат законот на 90 и 120 дена се многу рестриктивни и ќе се намалат на 45 дена, тврди Јакимовски Да умрев во четвртокот, немаше да знам дека Македонија е правна држава, изјави завчера министерот за економија Стевчо Јакимовски, ...

Го искористив правото што ми е дадено со закон

Вечер - 12.11.2004

"Да умрев случајно во четвртокот, немаше да знам дека Македонија е толку правна држава", изјави министерот за економија Стевчо Јакимовски. Тој потенцира дека ако некој се залага за правна држава тоа е токму тој, и најави дека наскоро Министерството за економија ќе излезе со целосна анализа со која ...

Тасева: Јакимовски ги проширил своите права

Време - 11.11.2004

ПО ОТВОРАЊЕТО НА ПЛОМБИРАНИТЕ ДУЌАНИ Министерот за економија Стевче Јакимовски неограничено ги искористи своите дискрециски права кога ги отвори објектите што беа пломбирани од пазарната инспекција, вели Слаѓана Тасева, членка на Државната комисија за спречување на корупцијата.

Антикорупционерите ќе расправаат за потегот на Јакимовски

Утрински - 11.11.2004

Поради користење на дискреционите права Скопје - Антикорупциската комисија на следната седница ќе го разгледа потегот на министерот Стевчо Јакимовски, кој во петокот дозволи отворање на објекти кои претходно беа затворени поради неиздавање фискални сметки, најави Слаѓана Тасева, член на Државната ...

ЈАКИМОВСКИ “НА ТАПЕТ” ПРЕД АНТИКОРУПТОРИТЕ

Вечер - 11.11.2004

Јас не бев вчера на седница на Антикорупциската комисија, но веќе на следната седница се надевам дека ќе го имаме овој случај на дневен ред, затоа што е дел од нашите надлежности. Станува збор за самоволна постапка и злоупотреба на дискреционите права, изјави вчера експретседателката на Државната ...

Обновени „пломбите" за осум предвреме отворени објекти

Утрински - 10.11.2004

Откако е констатирано дека се направени грешки во процедурата Еден од овие осум објекти е „Техномаркет", кој беше запечатен на 90 дена По наредба на Владата, Пазарната инспекција повторно ќе запечати осум од предвреме отворените дуќани и ресторани, кои министерот Стевчо Јакимовски ги амнестираше ...

Јакимовски прави отвори-затвори

Дневник - 10.11.2004

ХАОС ВО МИНИСТЕРСТВОТО ЗА ЕКОНОМИЈА Осум објекти, кои во петокот министерот за економија Стевчо Јакимовски предвреме ги отвори, од вчера пазарната инспекција повторно ги затвора. Причината за ова било тоа што Јакимовски немал право да им ги скине пломбите.

Пазарната инспекција повторно ги затвора дуќаните

А1 - 09.11.2004

Пазарната инспекција даде налог од денеска повторно се затворат 8-те дуќани, што Јакимовски ги амнестираше. И покрај владиниот укор дека направил грешка, Јакимовски не го промени ставот. Немам намера да ја преиспитувам сопствената одлука за амнестија на затворените дуќани, бидејќи сум убеден дека ...

Стевче, бескомпромисниот емотивец

Време - 09.11.2004

Никола Стојанов Стевче Јакимовски, министерот за економија, амнестира 74 сопственици на дуќани што не издавале фискални сметки или воопшто немале фискални каси. Како што објасни, многу се разнежнил, пукнале во него емоции и позитивни вибрации кога слушнал дека САД ја признаа земјава како Република ...

Хари не го менува Јакимовски заради разликите околу гасоводот

Вест - 09.11.2004

Премиерот Костов нема да предложи оставка на министерот за економија Стевчо Јакимовски за да не се добие погрешен впечаток дека министерот е сменет поради различни концепти и размислувања со премиерот Костов за решавање на спорот околу гасоводот, изјави по владината седница портпаролот на Владата ...

Тасева: Министерот Јакимовски го злоупотребил дискреционото право

Вест - 09.11.2004

АНТИКОРУПЦИСКА КОМИСИЈА ЌЕ ГО РАЗГЛЕДА СЛУЧАЈОТ СО ПРЕДВРЕМЕ СИМНАТИТЕ ПЛОМБИ ОД ЛОКАЛИТЕ Отворањето на локалите е надвор од законската процедура и министерот не можел да си дозволи без да им врачи соодветни решенија да дозволи затворените објекти да почнат со работа, вели Слаѓана Тасева од ...

Костов нема да бара оставка од Јакимовски

Време - 09.11.2004

И ПОКРАЈ САМОВЛАСТИЕТО НА МИНИСТЕРОТ ЗА ЕКОНОМИЈА Владимир Николоски Премиерот Хари Костов нема да побара оставка од министерот за економија Стевчо Јакимовски ниту поради одлуката за отворање на дуќаните по повод признавањето на Македонија од САД, ниту поради разликата во мислењата што ги имаат ...

Костов не побара оставка од министерот за економија

Утрински - 09.11.2004

Премиерот Хари Костов на вчерашната владина седница не побарал разрешување на министерот за економија, Стевчо Јакимовски. ?Премиерот и Владата не би сакале да се стекне погрешен впечаток дека зад шпекулациите за евентуалната смена на Јакимовски се кријат мотиви кои произлегуватат од различните ...

Поповски нема да го следи примерот на Јакимовски

Утрински - 09.11.2004

Дуќаните и рестораните што беа затворени од УЈП и натаму остануваат под клуч НИНА НИНЕСКА-ФИДАНОСКА Министерот за финансии, Никола Поповски, нема намера да го следи примерот на неговиот колега Стевчо Јакимовски, кој во петокот донесе одлука предвреме да ги отвори запечатените објекти од Пазарната ...

Премиерот Костов се плаши да побара оставка од Јакимовски

Дневник - 09.11.2004

ВЛАДА Премиерот Хари Костов нема да бара оставка од министерот за економија, Стевчо Јакимовски, зашто имале различни ставови за гасаводот и затоа што, според премиерот, секој министер треба сам да одговара за своите постапки.

8 од вкупно 74-те отворени објекти, министерот за економија Стевче Јакимовски немал право да ги амнестира.

Канал5 - 09.11.2004

Сите тие се угостителски и трговски дуќани што не исполнувале минимално технички услови за работа или пак не евидентирале промет. Согласно законот за трговија, за ваков вид прекршоци, единствен орган што можел да постапува по жалбите на засегнатите с Сите тие се угостителски и трговски дуќани што ...

Одлуката на Јакимовски е незаконска, смета Поповски

А1 - 08.11.2004

Амнестијата што министерот за економија ја прогласи за дуќаните затворени од пазарната инспекција отвори нов спор во владата. Таквата одлука е незаконска и ја нарушува конкуренцијата на пазарот смета министерот за финансии. „Мене ми е жал што сега ќе се внесе разлика помеѓу оние кои се под удар на ...

Затворените објекти се офајдија од признавањето

Време - 08.11.2004

КОСТОВ ЈА ПРЕИСПИТУВА ОДЛУКАТА НА ЈАКИМОВСКИ Министерот за економија има право да го потврди или да го преиначи решението од Државниот пазарен инспекторат е одредбата според која премиерот Хари Костов ја оправдал одлуката на министерот Стевче Јакимовски, кој во петокот по признавањето на уставното ...

Експертите ја оспорија одлуката на Јакимовски да ги отпечатува дуќаните

Утрински - 08.11.2004

Откако министерот за економија им прогледа низ прсти на затворените објекти поради фискални сметки Министерот се брани дека има право да ги уважи жалбите на газдите на дуќаните и дека на најголем дел од нив казната им била при крај НИНА НИНЕСКА-ФИДАНОСКА Имаше ли уставна, законска и морална основа ...

Законот важи до кога ќе каже министерот Јакимовски

Дневник - 08.11.2004

сензационално КИНЕЊЕ НА ФИСКАЛНИТЕ ПЛОМБИ Одлуката на министерот за економија Стевчо Јакимовски да им дозволи на објектите затворени поради немање фискални каси или неиздавање фискални сметки предвреме да почнат со работа не го суспендира законот.

АМНЕСТИЈА

Вечер - 08.11.2004

ПИШУВА: ВЕСНА М. БОЖИНОВСКА Петочната одлука на министерот за економија Стевчо Јакимовски пред време да се отворат сите објекти, кои се затворени од пазарните инспектори повеќе од две-три недели, е типичен пример за суспендирање на законот во земјава.