TIME.mk

ВЕСТИ

NEWS

Ќе го дисциплинираат и спикерот

Време - 13.11.2004

ПРАТЕНИЦИТЕ МУ НАЈДОА МААНИ НА ПЛАНОТ НА ЈОРДАНОВСКИ Александра М. Митевска Во новиот собраниски деловник треба да се вметнат и мерки за дисциплинирање на претседателот на парламентот. Така Жарко Караџоски од пратеничката група на ВМРО-ДПМНЕ вчера ги коментираше измените на деловникот што ги ...

СДСМ ќе ја „пушти“ ВМРО-народна во парламентот

Време - 13.11.2004

ПРАТЕНИЦИТЕ И МИНИСТРИТЕ ПОДГОТВИЈА ТАКТИКА СДСМ на собраниската седница в четврток најверојатно ќе гласа за измените во Законот за избор на пратеници, со кои ќе се дозволат пратеничките трансфери, така што ВМРО-народна ќе стане парламентарна партија.

Јордановски се однесува како даскал

Вест - 13.11.2004

ПРАТЕНИЦИТЕ ЛУТИ НА СПИКЕРОТ ОТИ САКА ДА ИМ УДРИ ПО ЏЕБОТ Пратениците од власта велат повнимателно да се пристапи на измена на собранискиот деловник, а опозиција се жали дека Јордановски кон пратениците, со воведување на казните за отсуство од седница, се однесув Пратеникот Жарко Караџовски не е ...

Караџоски предлага да се дисциплинира и Јордановски

Утрински - 13.11.2004

Пратениците најпогодени поради ригорозните казни што ги предлага спикерот ОЛИВЕРА ВОЈНОВСКА "Предлогот на господинот Љупчо Јордановски за корекција на Деловникот е интересен и во негов стил, па наместо да се однесува како претседател на Собранието, се однесува како професор на училиште и планира да ...

Собранието не може да му го одземе мандатот на Бошкоски

Утрински - 13.11.2004

Шест месеци по бегството Шест месеци по пребегувањето на Љубе Бошкоски од државата, одземањето на неговиот пратенички мандат е проблематично поради деловничко - процедурални недоречености во однос на тоа што е оправдано, а што неоправдано отсуство.

Собраниските седници и на албански

Дневник - 13.11.2004

БАРАЊЕ НА ПРАТЕНИЦИТЕ НА ДУИ И НА ДПА Пратеници-Албанци бараат собраниските седници да се водат и на албански јазик и тоа да биде регулирано со новиот деловник за работа на законодавниот дом, кој го предложи претседателот Љупчо Јордановски.

„Пресудата“ наредната недела

Вечер - 13.11.2004

Уставниот суд на Република Македонија на седницата за 17 ноември ќе одлучува за иницијативата со која се оспоруваат законските одредби во Законот за избор на пратеници, со кој се забрануваат пратенич ките трансфери од една во друга пратеничка група.

Три лични - оставка

Вечер - 13.11.2004

Пратениците не се воодуш евени од новиот собраниски деловник, предлож ен од претседателот на Собранието Љупчо Јордановски, во кој се предвидуваат ригорозни казни за отсуство од седниците. -Кога таков предлог доа- ѓа од Јордановски, треба да бидеме подготвени на изненадување, вели Жарко Караџоски од ...

СДСМ го враќа Георгиевски на политичката сцена

А1 - 12.11.2004

СДСМ го враќа Георгиевски на политичката сцена, се поизвесно како лидер на најмоќната опозициска партија, ВМРО Народна и дефинитивно ќе влезе во Парламентот. Приврзаниците на Георгиевски всушност и не очекуваат власта да го промени ставот по веќе дадената поддршка на првата фаза од измените на ...

За пратеничките дискусии само 10 минути

Време - 12.11.2004

НОВ РАСПОРЕД ВО СОБРАНИЕТО Пратеник за еден закон ќе расправа само еднаш, и тоа најдолго 10 минути, додека координаторите на пратеничките групи и предлагачите ќе можат да дискутираат пет минути подолго. Репликите и дискусиите за амандманите, пак, ќе бидат ограничени на три, односно на пет минути.

Јордановски им простува само на болните

Вест - 12.11.2004

СПИКЕРОТ НА СОБРАНИЕТО ГИ ДИСЦИПЛИНИРА ПАРЛАМЕНТАРЦИТЕ Пратениците ќе земаат 10 отсто помала плата ако три пати едноподруго неоправдано отсуствуваат од седниците, а ќе ја загубат целата пратеничка плата ако не присуствуваат на 10 седници Пратениците оправдано ќе можат да отсуствуваат од ...

Јордановски сака повеќе ред во Собранието

Утрински - 12.11.2004

Две години по донесувањето на Деловникот, спикерот предлага негова ревизија Доколку пратеникот не се појави десет дена на седница и за тоа не се оправда кај спикерот, може да остане без цела плата ОЛИВЕРА ВОЈНОВСКА Спикерот Љупчо Јордановски има сериозна намера да ги дисциплинира пратениците и ...

Јордановски ќе дисциплинира преку џебот

Дневник - 12.11.2004

ПРЕДЛОГ за нов ДЕЛОВНИК на собранието Пратениците ќе се казнуваат со по 10 отсто од платата ако три пати едноподруго отсуствуваат од седниците, а за тоа не го известат претседателот на Собранието. За три отсуства од седници ќе земат плата пониска за 30 отсто.

Владата до собранието се уште не доставила мислење за предлог - измените на законот за избор на пратеници, иницијатива ...

Канал5 - 12.11.2004

Пратеничката група на СДСМ на денешната координација не зазела став по прашањето - дали ќе ги поддржи измените или не.. Тоа ќе го сторат идната седмица пред почетокот на пленарната седница на која ќе се разгледуваат Пратеничката група на СДСМ на денешната координација не зазела став по прашањето - ...

Десет отсуства - нема плата!

Вечер - 12.11.2004

Ако пратеникот отсуствува трипати едноподруго од седница, а отсуството не го најавил кај претседателот на Собранието, ќе му се одбие 10 отсто од платата за секој ден. Ако, пак, отсуствува шестпати, и покрај тоа што го известил претседателот на Собранието, ќе му се намалат пет отсто од платата за ...

СДСМ го враќа Љубчо

Вест - 11.11.2004

СЕ ВЖЕШТУВА РИВАЛСТВОТО ВО ВМРО-ДПМНЕ "Љубчо Георгиевски повеќе ни одговара како противник. Тој влече многу хипотеки од минатото и полесно може да се контролира. Груевски како политичар е млад и енергичен, кој има идеи што можат да привлечат нови гл ВМРО-Народна на Љубчо Георгиевски ќе биде ...

Љубе има алиби да го задржи пратеничкото место

Време - 11.11.2004

И ПО 6 МЕСЕЦИ ОТСУСТВО Љупчо Јордановски, претседател на Собранието, завчера побарал од комисијата за избори и именувања да процени дали има основа да се поведе постапка за одземање на пратеничкиот мандат на Љубе Бошковски, кој подолго од шест месеци се нема појавено во парламентот.

ВМРО-Народна влегува во Собранието со 21 или со 13 пратеници?

Утрински - 11.11.2004

Парламентот идната недела ќе пресече за пратеничките преминувања ОЛИВЕРА ВОЈНОВСКА Пратениците што го поддржуваат Љупчо Георгиевски очекуваат дека парламентот идната недела ќе ги легализира пратеничките трансфери, па тие и официјално ќе преминат во ВМРО-Народна и ќе формираат пратеничка група.

Собранието ќе му го одземе мандатот на Бошковски?

Дневник - 11.11.2004

процедура Комисијата за мандатно-имунитетни и деловнички прашања деновиве ќе се изјасни дали пратениците ќе расправаат за одземање на мандатот на Љубе Бошковски. Претседателот на Собранието, Љупчо Јордановски, завчера испратил барање до комисијата.

НА ПАРЛАМЕНТАРНАТА ОПОЗИЦИЈА И ПРЕСТОИ ПЕРЕСТРОЈКА. ГЕОРГИЕВСКИ СО ГОЛЕМИ ИЗГЛЕДИ ДА БИДЕ НОВ ЛИДЕР НА ОПОЗИЦИЈАТА

Канал5 - 11.11.2004

Пратеничката група на ВМРО Народна партија ќе биде најбројна во опозициските редови, откако станува се поизвесно дека владеачкото мнозинство на 18-ти овој месец ќе гласа ,,ЗА,, измените во законот за избор на пратеници.. Со тие корекции треба да с Пратеничката група на ВМРО Народна партија ќе биде ...

Дали Љубе Бошковски ќе остане и без пратенички мандат

А1 - 10.11.2004

Дали Љубе Бошковски, откако го изгуби имунитетот, ќе остане и без пратенички мандат. Претседателот на собранието, Љупчо Јордановски, поднесе барање за одземање на неговата титула, пратеник во Собранието. Образложението на Јордановски е дека Бошковски повеќе од шест месеци не седнал во пратеничките ...

ПАРЛАМЕНТ СО САМО 100 ПРАТЕНИЦИ

Вечер - 09.11.2004

Повеќето Бугари бараат да се намали бројот на пратениците во Собранието - тоа е резултат на испитувањето на јавното мислење, порачано од авторите на идејата за парламент со 100 народни избраници. Само 1,7 отсто од граѓаните не го одобруваат намалувањето на бројот на пратениците.

ПРЕТСЕДАТЕЛСТВОТО ЌЕ ПРЕСУДИ ЗА ЉУБЧОВИСТИТЕ

Вечер - 09.11.2004

Претседателството на СДСМ до петок ќе треба да донесе дефинитивна одлука дали ќе се поднесе амандман за измена на Законот за избор на пратеници со кој ќе се дозволи преминување на пратениците во друга партија доколку за тоа се изјаснат најмалку пет пратеника од иста пратеничка група.

ВМРО-народна ќе стане најсилна парламентарната опозиција

Време - 08.11.2004

АКО СЕ ДОЗВОЛИ ПРОМЕНА НА ПАРТИСКИТЕ ДРЕСОВИ Александра М. Митевска Приврзаниците на Љубчо Георгиевски се убедени дека ќе имаат најголема пратеничка група во редовите на парламентарната опозиција ако Собранието на наредната седница ги одобри пратеничките трансфери.