TIME.mk

ВЕСТИ

NEWS

Сите се против загадувањето, ама од по дома!

Вечер - 15.11.2015

Само неколку десетици граѓани излегоа на мирниот протест против загадениот воздух во Аеродром и Ново Лисиче кој беше закажан за вчера на пладне пред зградата на општина Аеродром. Присутните, иако разочарани од инфериорноста на најголемиот дел ...

Со калциуммагнезиумацетат се прскаше и во Аеродром

Дневник - 15.11.2015

Освен улици во центарот на Скопје, со средството калциуммагнезиумацетат, кое градската власт го користи за намалување на загадувањето, се испрскани и неколку улици во Аеродром. И тоа, булеварот Трета македонска бригада (од крстосницата со улицата ...

Прскање на улиците во Аеродром за намалување на загадувањето

24 Вести - 14.11.2015

Градот Скопје денеска, на крстосницата на булеварот Србија со булеварот Трета македонска бригада, ќе го почне третирањето на градските улици во Аеродром со калциум магнезиум ацетат, како една од мерките за намалување на загадувањето на амбиентниот ...

Загадување: По Центар и Тетово, калциум магнезиум ацетат и на улици во Аеродром

Радио МОФ - 14.11.2015

Со нанесување калциум магнезиум ацетат на крстосницата меѓу булеварите „Србија“ и „Трета македонска бригада“ , денеска започна третирањето на сообраќајниците во Општина Аеродром со средството што треба да помогне за намалување на загадувањето на ...

Со калциум магнезиум ацетат се прска и на улиците во Аеродром (ФОТО)

МКД - 14.11.2015

Градот Скопје од вчера започна со третирање на улиците и булеварите на територијата на Општина Аеродром со средството калциум магнезиум ацетат, како мерка за намалување на загадувањето на амбиентниот воздух.

Прскање на улиците во Аеродром за намалување на загадувањето

Здравство24 - 14.11.2015

Градот Скопје денеска, на крстосницата на булеварот Србија со булеварот Трета македонска бригада, ќе го почне третирањето на градските улици во Аеродром со калциум магнезиум ацетат, како една од мерките за намалување на загадувањето на амбиентниот ...

Прскање на улиците во Аеродром за намалување на загадувањето

Популарно - 14.11.2015

Градот Скопје денеска, на крстосницата на булеварот Србија со булеварот Трета македонска бригада, ќе го почне третирањето на градските улици во Аеродром со калциум магнезиум ацетат, како една од мерките за намалување на загадувањето на амбиентниот ...

Улиците во Аеродром ќе се третираат со калциум магнезиум ацетат

Кајгана - 14.11.2015

Градот Скопје во 11.30 часот на крстосницата на булеварот „Србија“ со булеварот „Трета македонска бригада“ (кај крстот) ќе го почне третирањето на градските улици во Аеродром со средството калциум магнезиум ацетат, како една од мерките за намалување ...

Прскање на улиците во Аеродром за намалување на загадувањето

А1 On - 14.11.2015

Градот Скопје денеска, на крстосницата на булеварот Србија со булеварот Трета македонска бригада, ќе го почне третирањето на градските улици во Аеродром со калциум магнезиум ацетат, како една од мерките за намалување на загадувањето на амбиентниот ...

Улиците во Аеродром ќе се третираат со калциум магнезиум ацетат

Скопје инфо - 14.11.2015

Градот Скопје, во сабота, во 11.30 часот, на крстосницата на булеварот „Србија“ со булеварот „Трета македонска бригада“ (кај крстот) ќе го почне третирањето на градските улици во Аеродром со средството калциум магнезиум ацетат, како една од мерките ...

Улиците во Аеродром ќе се третираат со калциум магнезиум ацетат

Точка - 14.11.2015

Градот Скопје, во сабота, во 11.30 часот, на крстосницата на булеварот "Србија" со булеварот "Трета македонска бригада" (кај крстот) ќе го почне третирањето на градските улици во Аеродром со средството калциум магнезиум ацетат, како една од мерките ...

ЗА НАМАЛУВАЊЕ НА ЗАГАДЕНОСТА: И во Аеродром ќе се прска со „лизгав оцет“

Телеграф - 14.11.2015

Брзината на улиците каде што ќе се аплицира калциум магнезиум ацетат ќе биде ограничена на 40 километри на час, заради можна појава на лизгавост на коловозот. На улиците е веќе поставена и соодветна сообраќајна сигнализација Градот Скопје денеска, ...

Прскање на улиците во Аеродром за намалување на загадувањето

Сител - 14.11.2015

Градот Скопје денеска, на крстосницата на булеварот Србија со булеварот Трета македонска бригада, ќе го почне третирањето на градските улици во Аеродром со калциум магнезиум ацетат, како една од мерките за намалување на загадувањето на амбиентниот ...

Во Аеродром возете со максимални 40 километри на час

Точка - 14.11.2015

На улиците во скопски Аеродром возете со максимална брзина од 40 километри на час. Како една од мерките за намалување на загадувањето на амбиентниот воздух, улиците низ скопската општина Аеродром се третираат со средството калциум магнезиум ацетат.

Прскање на улиците во Аеродром за намалување на загадувањето

Канал5 - 14.11.2015

Градот Скопје денеска, на крстосницата на булеварот Србија со булеварот Трета македонска бригада, ќе го почне третирањето на градските улици во Аеродром со калциум магнезиум ацетат, како една од мерките за намалување на загадувањето на амбиентниот ...

Нови мерки против загадувањето во општина Аеродром

Курир - 14.11.2015

Градоначалниците на Град Скопје и на Општина Аеродром, Коце Трајановски и Ивица Коневски, денеска на крстосницата меѓу булеварите „Србија“ и „Трета македонска бригада“ (кај крстот) официјално го означија почетокот на третирање на сообраќајниците во ...

Нови мерки против загадувањето во општина Аеродром

Fox.mk - 14.11.2015

Градоначалниците на Град Скопје и на Општина Аеродром, Коце Трајановски и Ивица Коневски, денеска на крстосницата меѓу булеварите „Србија“ и „Трета македонска бригада“ (кај крстот) официјално го означија почетокот на третирање на сообраќајниците во ...

Прскање на улиците во Аеродром за намалување на загадувањето

Курир - 14.11.2015

Градот Скопје денеска, на крстосницата на булеварот Србија со булеварот Трета македонска бригада, ќе го почне третирањето на градските улици во Аеродром со калциум магнезиум ацетат, како една од мерките за намалување на загадувањето на амбиентниот ...

И улиците во Аеродром се посеани со калциум магнезиум ацетат

Макфакс - 14.11.2015

Градоначалникот на Град Скопје, Коце Трајановски, градоначалникот на Општина Аеродром, Ивица Коневски и директорот на ЈП „Комунална хигиена”, Ракип Дочи во сабота извршија увид во третирањето на булеварот „Трета македонска бригада” со средството ...

Улиците во Аеродром ќе се третираат со калциум магнезиум ацетат

Денар - 14.11.2015

Градот Скопје, во сабота, во 11.30 часот, на крстосницата на булеварот „Србија“ со булеварот „Трета македонска бригада“ (кај крстот) ќе го почне третирањето на градските улици во Аеродром со средството калциум магнезиум ацетат, како една од мерките ...

Прскање на улиците во Аеродром за намалување на аерозагадувањето

Република - 14.11.2015

Градот Скопје од денеска почна со прскање на улиците и булеварите во општина Аеродром со калциум магнезиум ацетат со цел намалување на загадувањето на амбиентиот воздух. Со овој процес ќе бидат опфатени булеварот “Трета македонска бригада”,поточно ...

Во Аеродром возете со максимални 40 километри на час

Нетпрес - 14.11.2015

На улиците во скопски Аеродром возете со максимална брзина од 40 километри на час. Како една од мерките за намалување на загадувањето на амбиентниот воздух, улиците низ скопската општина Аеродром се третираат со средството калциум магнезиум ацетат.

Улиците во Аеродром ќе се третираат со калциум магнезиум ацетат

Макфакс - 14.11.2015

Градот Скопје, во сабота, во 11.30 часот, на крстосницата на булеварот „Србија“ со булеварот „Трета македонска бригада“ (кај крстот) ќе го почне третирањето на градските улици во Аеродром со средството калциум магнезиум ацетат, како една од мерките ...

Прскање на улиците во Аеродром за намалување на загадувањето

Lider - 14.11.2015

Градот Скопје од денеска почна со прскање на улиците и булеварите во општина Аеродром со калциум магнезиум ацетат со цел намалување на загадувањето на амбиентиот воздух. Со овој процес ќе бидат опфатени булеварот “Трета македонска бригада”,поточно ...

Започна третирањето со КМА на градските улици во Аеродром

Пулс24 - 14.11.2015

Градоначалникот на Град Скопје, Коце Трајановски, градоначалникот на Општина Аеродром, Ивица Коневски и директорот на ЈП „Комунална хигиена“, Ракип Дочи денес /14.11.2015 година, сабота/ извршија увид во третирањето на булеварот „Трета македонска ...

Улиците во скопски Аеродром утре ќе се третираат со калциум магнезиум ацетат

Фактор - 13.11.2015

Од град Скопје информираа дека утре во скопски Аеродром околу 11.30 ч улиците ќе бидат прскани со средството калциум магнезиум ацетат. Целта на третирањето е да се намали загадувањето на амбиентниот воздух, а со мерката ќе бидат опфатени булеварот ...

АЕРОДРОМ: Утре ќе почне прскање на улиците со „лизгав оцет“

Телеграф - 13.11.2015

Брзината на улиците каде што ќе се аплицира средството калциум магнезиум ацетат ќе биде ограничена на 40 километри на час, поради можна појава на лизгавост на коловозот. На улиците веќе е поставена и соодветна сообраќајна сигнализација По центарот ...

И Тетово ќе се бори со загадувањето со прскање на улиците со хемиски препарат

еМагазин - 13.11.2015

Како и во Скопје и во Тетово, кој важи за еден од најзагадените во земјава, почна да се прскат улиците со специјален хемиски препарат кој задржува на земјата дел од издувните гасови од возилата.

Тетово започна со прскање на улиците за намалување на загадувањето

Алсат-М - 12.11.2015

По многуте реакции на жителите, општина Тетово конечно започна со прскање на улиците со специјален хемиски препарат кој задржува на земјата дел од издувните гасови од возилата. Според здравствените институции, станува збор за 30% помалку гасови во ...

Министерство за животна средина: Дали средството е ефикасно не се дознава од прскање на две-три улици

+инфо - 12.11.2015

За да се видат ефектите потребно е да се прска на улиците во целиот град и во подолг период, па да се анализираат реакциите на мерните места. Само во ваков случај ќе можеме да направиме анализа дали овој препарат е добар во намалувањето на ...

Трајановски: Прскањето на скопските улици со специјално средство придонесе за намалување на загадувањето

Сител - 12.11.2015

Прскањето на скопските улици е причината за намалување на загадувањето во градот. Првиот човек на Скопје смета дека секојдневното нанесување на калциум магнезиум ацетат придонесува за подобрување на квалитетот на градскиот воздух.

Внимателно: Ограничувањето не е 50, туку 40 километри на час!

МК News - 11.11.2015

Всушност ова средство би требало да ја намалува загаденоста на воздухот на тој начин што честичките кога ќе паднат на коловозот (ПМ-10 и ПМ-2.5) практично се лепат и по повторното движење на возилата не се качуваат нагоре и со тоа не одат во ...

Не 50, туку 40 километри на час!

Авто Магазин - 11.11.2015

Во борбата против загадувањето, во неколку града во Македонија започна да се употребува калциум магнезиум ацетатот. Средството во кое гледаме надеж за почист воздух, а за кое од другите градови каде се користи стигнуваат позитивни искуства, има и ...

Возачи внимавајте: Лизгав коловоз на улиците во Скопје

Скопје инфо - 11.11.2015

Скопските улици денеска се прскаа со калиум, магнезиум ацетат кој треба да го намали загадувањето во градот посебно во зимските месеци. Станува збор за средство што се користи за контрола и намалување на ситната прашина (ПМ10 и ПМ2,5-честичките) и ...

СООБРАЌАЈ: Ново намалување на максималната брзина на возење

Фактор - 11.11.2015

Енормното загадување на воздухот, Градот Скопје вчера напладне почна да ги прска улиците со калциум магнезиум ацетат. Oва средство ги прави коловозите лизгави, па затоа брзината на возење наместо на 50, сега е намалена на 40 километри на час.

Внимателно: Ограничувањето не е 50, туку 40 километри на час!

Точка - 11.11.2015

Во борбата против загадувањето, во надеж за почист воздух, во градот Скопје и во уште неколку града во Македонија, започна да се употребува калциум магнезиум ацетат – биоразградливо и некорозивно средство кое што лесно се аплицира на улиците.

Внимателно: Ограничувањето не е 50, туку 40 километри на час!

Вечер - 11.11.2015

Во борбата против загадувањето, во надеж за почист воздух, во градот Скопје и во уште неколку града во Македонија, започна да се употребува калциум магнезиум ацетат – биоразградливо и некорозивно средство кое што лесно се аплицира на улиците.

И во Тетово прскање на улиците за намалување на загадувањето

24 Вести - 10.11.2015

По примерот на Скопје, од денеска и во Тетово улиците се прскаат со калциум магнезиум ацетат за намалување на загадувањето. Локалните власти очекуваат загадувањето во воздухот да се намали и до 30 проценти.

И Тетово од денеска мириса на оцет

+инфо - 10.11.2015

Улиците во Тетово денеска се прскаа со средство за намалување на загадувањето на воздухот. Утрото беа третирани со калциум-магнезиумов ацетат ЦМА АЛ25 двете главни сообраќајници во Тетово, булеварите Маршал Тито и Илинден.

Почна прскање со СМА АЛ 25 на централните улици во Тетово за намалување на згадување на воздухот

Сител - 10.11.2015

Општина Тетово од денеска во раните утрински часови почна со прскање на централните градски улици и булевари со СМА АЛ 25 (калциум магнезиум ацетат) со чија редовна и правилна употреба се очекува намалување на прашината и штетните микрочестички во ...

Возете под 40 километри на час за да не се излизгате!

Вечер - 10.11.2015

Улиците кои се третирани со калциум магнезиум ацетат, средство кое градските власти почнаа да го користат против аерозагадувањето, се многу лизгави, велат скопските таксисти. Според нивните искуства, најлизгаво е после прскањето во раните утрински ...

Брзината на возење ограничена на 40 километри на час

Вест - 09.11.2015

Средството е еколошки производ, биоразградливо, не предизвикува оштетувања на возилата и не е штетен за околината, велат од Градот Градот Скопје вчера напладне почна да ги прска улиците со калциум магнезиум ацетат за да се намали загадувањето на ...

Кампањски активности не го решаваат загадувањето

Р.С.Европа - 09.11.2015

Стана традиција во земјава одговорните за обезбедување на здрава животна средина да излегуваат со мерки само во деновите кога се шират вестите дека Скопје и Тетово се најзагадени градови во Европа и во светот.

Продолжува прскањето на скопските улици за намалување на загадувањето

МКД - 09.11.2015

Градот Скопје го продолжи третирањето на градските сообраќајници со калциум магнезиум ацетат, како една од мерките за намалување на загадувањето на амбиентниот воздух. Во изминатото деноноќие, повторно беа третирани со калциум магнезиум ацетат ...

Продолжува третирањето на градските сообраќајници со калциум магнезиум ацетат

Кајгана - 09.11.2015

Градот Скопје го продолжи третирањето на градските сообраќајници со калциум магнезиум ацетат, како една од мерките за намалување на загадувањето на амбиентниот воздух. Во изминатото деноноќие, повторно беа третирани со калциум магнезиум ацетат ...

Загадување :: Повикана науката на помош

Авто Магазин - 09.11.2015

Прскањето на илиците со калциум магнезиум ацетат е нашата нова надеж за намалување на загадувањето на воздухот во Скопје. Првите сообраќајници - булеварот Свети Климент Охридски и улиците Свети Кирил и Методиј и Јордан Мијалков веќе се третирани, а ...

Градските сообраќајници се прскаат со калциум магнезиум ацетат

Скопје инфо - 09.11.2015

Градот Скопје го продолжи третирањето на градските сообраќајници со Калциум магнезиум ацетат, како една од мерките за намалување на загадувањето на амбиентниот воздух. Во изминатото деноноќие, повторно беа третирани со Калциум магнезиум ацетат ...

Продолжува третирањето на градските сообраќајници со калциум магнезиум ацетат

Точка - 09.11.2015

Градот Скопје го продолжи третирањето на градските сообраќајници со калциум магнезиум ацетат, како една од мерките за намалување на загадувањето на амбиентниот воздух. Во изминатото деноноќие, повторно беа третирани со калциум магнезиум ацетат ...

Продолжува прскањето против аерозагадувањето во Скопје

Сител - 09.11.2015

Град Скопје синоќа во два навратa, од 21 до 22 часот и од 5 до 6 часот повторно ги третираше со калциум магнезиум ацетат булеварот „Свети Климент Охридски“ и улиците „Свети Кирил и Методиј“ и „Јордан Мијалков“, како една од мерките за намалување на ...

ЕНОРМНО ЗАГАДУВАЊЕ: Нема време за чекање, нашите деца се трујат секој ден!

Фактор - 09.11.2015

Тетово и натаму најзагадениот град во светот, каде нивото на загаденост е 17 пати поголемо од дозволеното. Тетовчани се револтирани и исплашени за своето здравје и најавуваат протести за борбата за чиста воздишка.

Што е калциум магнезиум ацетат, средство со кое Скопје ќе се бори со загаденоста?

еМагазин - 09.11.2015

Калциум магнезиум ацетат (ЦМА) е средство кое се користи за контрола и намалување на ситната прашина (ПМ10 и ПМ2,5 честичките) и за стабилизација на патиштата. Средството, кое се користи во 30.

Кога општина Тетово ќе почне да се справува со загаденоста?

еМагазин - 09.11.2015

Секоја година иста песна. Тетово останува еден од најзагадените градови во Македонија, а општинските власти не преземаат конкретни мерки за да се справат со овој проблем. Во Скопје, кој заедно со Тетово има најголема загаденост од вчера на улиците ...

Продолжува третирањето на градските сообраќајници со калциум магнезиум ацетат

Макфакс - 09.11.2015

Градот Скопје го продолжи третирањето на градските сообраќајници со калциум магнезиум ацетат, како една од мерките за намалување на загадувањето на амбиентниот воздух. Во изминатото деноноќие, повторно беа третирани со калциум магнезиум ацетат ...

Продолжува прскањето против аерозагадувањето во Скопје

Република - 09.11.2015

Град Скопје синоќа во два навратa, од 21 до 22 часот и од 5 до 6 часот повторно ги третираше со калциум магнезиум ацетат булеварот „Свети Климент Охридски“ и улиците „Свети Кирил и Методиј“ и „Јордан Мијалков“, како една од мерките за намалување на ...

Продолжува прскањето против аерозагадувањето во Скопје

МРТ - 09.11.2015

Според најавите од Градот, третирањето на градските сообраќајници со калциум магнезиум ацетат ќе продолжи, а наскоро ќе се прошири и на други локации... Град Скопје синоќа во два навратa, од 21 до 22 часот и од 5 до 6 часот повторно ги третираше со ...

Продолжува прскањето против аерозагадувањето во Скопје

Курир - 09.11.2015

Град Скопје синоќа во два навратa, од 21 до 22 часот и од 5 до 6 часот повторно ги третираше со калциум магнезиум ацетат булеварот „Свети Климент Охридски“ и улиците „Свети Кирил и Методиј“ и „Јордан Мијалков“, како една од мерките за намалување на ...

Со Калциум магнезиум ацетат против загадувањето

Нетпрес - 09.11.2015

Градот Скопје го продолжи третирањето на градските сообраќајници со Калциум магнезиум ацетат , како една од мерките за намалување на загадувањето на амбиентниот воздух. Во изминатото деноноќие, како што информираат од градот, булеварот „Свети ...

Продолжува прскањето против аерозагадувањето во Скопје

Fox.mk - 09.11.2015

Град Скопје синоќа во два навратa, од 21 до 22 часот и од 5 до 6 часот повторно ги третираше со калциум магнезиум ацетат булеварот „Свети Климент Охридски“ и улиците „Свети Кирил и Методиј“ и „Јордан Мијалков“, како една од мерките за намалување на ...

Продолжува прскањето на улиците со калциум магнезиум ацетат

Press24 - 09.11.2015

Град Скопје синоќа во два навратa, од 21 до 22 часот и од 5 до 6 часот повторно ги третираше со калциум магнезиум ацетат булеварот „Свети Климент Охридски“ и улиците „Свети Кирил и Методиј“ и „Јордан Мијалков“, како една од мерките за намалување на ...

Продолжува третирањето на градските сообраќајници со калциум магнезиум ацетат

Денар - 09.11.2015

Градот Скопје го продолжи третирањето на градските сообраќајници со калциум магнезиум ацетат, како една од мерките за намалување на загадувањето на амбиентниот воздух. Во изминатото деноноќие, повторно беа третирани со калциум магнезиум ацетат ...

Мерки се преземаат, но во Скопје и натаму тешко се дише!

Вечер - 09.11.2015

Прскањето на градските сообраќајници со калциум магнезиум ацетат ќе продолжи, а наскоро ќе се прошири и на други локации, информираат од Град Скопје. Оттаму велат дека редовно се информираат за состојбата на мерните места каде што се нанесува ...