TIME.mk

ВЕСТИ

NEWS

Изаири: Економскиот и социјалниот фактор надвладеаја над екологијата

24 Вести - 16.11.2014

Предлогот што ние го дадовме беше дополнет од Владата која има одговорност да ги разгледа и економските и социјални аспекти, така што критиките дека во Владата немаат разбирање околу загадувањето на воздухот е погрешна перцепција, вели во интервју ...

Изаири: Економскиот и социјалниот фактор надвладеаја над екологијата

Нова ТВ - 16.11.2014

Министерот за животна средина Нурхан Изаири во неделното интервју за Радио Слободна Европа , на прашањето за затворање на Југохром вели дека предлогот што го дале за затворање на загадувачите, бил дополнет од Владата, која има одговорност да ги ...

Изаири - Социјалата пред екологијата

Р.С.Европа - 16.11.2014

Предлогот што ние го дадовме беше дополнет од владата која има одговорност да ги разгледа и економските и социјални аспекти, така што критиките дека во владата немаат разбирање околу животната средина, односно загадувањето на воздухот, е погрешна ...

Изаири: Економскиот и социјалниот фактор надвладеаја над екологијата

Локално - 16.11.2014

Предлогот што ние го дадовме беше дополнет од владата која има одговорност да ги разгледа и економските и социјални аспекти, така што критиките дека во владата немаат разбирање околу животната средина, односно загадувањето на воздухот, е погрешна ...

ВИДЕО: За Изаири некогаш пошироките улици се позначајни од шумите

А1 On - 16.11.2014

Министерот за животна средина Нурхан Изаири во неделното интервју за Радио Слободна Европа , на прашањето за затворање на Југохром вели дека оредлогот што го дале за затворање на загадувачите, бил дополнет од Владата, која има одговорност да ги ...

(ВИДЕО) Изаири: Економскиот и социјалниот фактор надвладеаја над екологијата

Либертас - 16.11.2014

Предлогот што ние го дадовме беше дополнет од владата која има одговорност да ги разгледа и економските и социјални аспекти, така што критиките дека во владата немаат разбирање околу животната средина, односно загадувањето на воздухот, е погрешна ...

Приватна лиценцирана лабораторија ќе го мери загадувањето во Битола

Н.Македонија - 15.11.2014

Здружението деновиве поведе иницијатива за изработка на регистар на загадувачите на воздухот во Битола Иницијативниот одбор за чист воздух бара решение Иницијативниот одбор за чист воздух во Битола најави дека поради тоа што не се презема ништо за ...

Најопасните честички се производ на секојдневните потреби на човекот

Република - 15.11.2014

Спо­ред За­во­дот за ста­ти­сти­ка, во пр­во­то три­ме­сеч­је од оваа го­ди­на во Би­то­ла е по­го­ле­ма број­ка­та на по­чи­на­ти, откол­ку на ро­де­ни – 288 нас­про­ти 235. Во 2013 го­ди­на во Би­то­ла умре­ле 1.154 ли­ца, од кои 227 ли­ца се на ...

Итно стопирање на работата на Југохром, поголеми инвестиции во Рек Битола, и забрана за возила со ЕУРО2 бара ДОМ

Сител - 15.11.2014

Итно стопирање на работата на најголемиот загадувач во Македонија, Југохром. Ова го побара претседателката на ДОМ Лилјана Поповска, која исто побара и поголеми инвестиции во еколошкото екипирање на РЕК Битола.

Работните места поважни од чистиот воздух

Р.С.Европа - 14.11.2014

Ако владата се грижи за економијата нека не се расфрла со пари за непотребни работи, а не да им даде на загадувачите да работат, велат еколозите. Од околу 140 компании од кои било побарано да воведат А интегрирани еколошки дозволи, стотина тоа го ...

„Аерозагадувањето подобрено, но не значително“

Порта 3 - 14.11.2014

„Аерозагадувањето е подобрено, но не значително од 31 октомври, кога престана со работа Макстил, а Југохром работи со преполовено производство“, изјави министерот за животна средина и просторно планирање Нурхан Изаири.

Протестен марш за почист воздух во Тетово

Н.Македонија - 14.11.2014

Со протестен марш втор пат по ред жителите на Тетово, јавно го искажаа револтот од постојаното загадување на воздухот. Групата граѓани се собра на градскиот плоштад,по што започна маршот кон излезот на градот кон Скопје Таму и сообраќајот беше ...

Со протестен марш против загадувањето на Тетово

1.мк - 14.11.2014

Со протестен марш втор пат по ред жителите на Тетово, јавно го искажаа револтот од постојаното загадување на воздухот. Групата граѓани се собра на градскиот плоштад,по што започна маршот кон излезот на градот кон Скопје.

Изаири: Нема значително подобрување на квалитетот на воздухот

24 Вести - 13.11.2014

Престанокот на работата на Макстил и преполовеното производствто на Југохром не го подобрија значително квалитетот на воздухот во земјава. Ова го изјави министерот за животна средина Нурхан Изаири и најави мерки за намалување на загадувањето, како ...

Изаири: Аерозагадувањето подобрено, но не значително

Утрински - 13.11.2014

Аерозагадувањето е подобрено, но не значително од 31 октомври, кога престана со работа „Макстил“, а „Југохром“ работи со преполовено производството, изјави денеска министерот за животна средина и просторно планирање Нурхан Изаири.

Нема значително подобрување на квалитетот на воздухот

Р.С.Европа - 13.11.2014

Од 31 октомври, кога престана со работа „Макстил“, а „Југохром“ работи со преполовено производството, има подобрување на квалитетот на воздухот, но не знaчително, изјави денеска министерот за животна средина и просторно планирање Нурхан Изаири.

Изаири: Аерозагадувањето незначително подобрено

Алсат-М - 13.11.2014

Аерозагадувањето е подобрено, но не значително од 31 октомври, кога престана со работа „Макстил“, а „Југохром“ работи со преполовено производството, изјави денеска министерот за животна средина и просторно планирање Нурхан Изаири.

ИЗАИРИ: Загадувањето е намалено, но незначително

Телеграф - 13.11.2014

Најдоброто решение е сите производители и оператори да се усогласат со еколошките дозволи, но и да се подигне свеста кај граѓаните, смета министерот за животна средина и просторно планирање Нурхан Изаири Аерозагадувањето е подобрено, но ...

Загадувањето е незначително намалено

+инфо - 13.11.2014

Аерозагадувањето е подобрено, но незначително од 31 октомври, кога престана со работа „Макстил“, а „Југохром“ работи со преполовено производството, изјави денеска министерот за животна средина и просторно планирање Нурхан Изаири.

Аерозагадувањето намалено – Воздухот малку почист

Здравство24 - 13.11.2014

Аерозагадувањето е подобрено, но не значително од 31 октомври, кога престана со работа „Макстил“, а „Југохром“ работи со преполовено производството, изјави денеска министерот за животна средина и просторно планирање Нурхан Изаири.

Изаири: Аерозагадувањето подобрено, но не значително

Канал5 - 13.11.2014

Аерозагадувањето е подобрено, но не значително од 31 октомври, кога престана со работа „Макстил“, а „Југохром“ работи со преполовено производството, изјави денеска министерот за животна средина и просторно планирање Нурхан Изаири.

Изаири: Аерозагадувањето подобрено, но не значително

А1 On - 13.11.2014

Аерозагадувањето е подобрено, но не значително од 31 октомври, кога престана со работа „Макстил“, а „Југохром“ работи со преполовено производството, изјави денеска министерот за животна средина и просторно планирање Нурхан Изаири.

Министерот за екологија: Скопје се уште е многу загадено - ќе има мерки за движење на возилата

Press24 - 13.11.2014

Аерозагадувањето е подобрено, но не значително од 31 октомври, кога престана со работа „Макстил“, а „Југохром“ работи со преполовено производството, изјави денеска министерот за животна средина и просторно планирање Нурхан Изаири.

Загадувањето намалено, но ќе има и нови мерки

Сител - 13.11.2014

Нова стратегија со која ќе се намали загадувањето на воздухот. Изаири најави краткорочни мерки, ред ќе се воведе и во сообраќајот. Ако се зголеми нивото на штетни честички во воздухот, движењето на возилата во главниот град ќе биде регулирано.

Скопје се уште е многу загадено - ќе има мерки за движење на возилата

Скопје инфо - 13.11.2014

Аерозагадувањето е подобрено, но не значително од 31 октомври, кога престана со работа „Макстил“, а „Југохром“ работи со преполовено производството, изјави денеска министерот за животна средина и просторно планирање Нурхан Изаири.

Изаири: Аерозагадувањето подобрено, но не значително!

Lider - 13.11.2014

Аерозагадувањето е подобрено, но не значително од 31 октомври, кога престана со работа „Макстил“, а „Југохром“ работи со преполовено производството, изјави денеска министерот за животна средина и просторно планирање Нурхан Изаири.

Ќе се испитува хемискиот состав на загадувачките супстанции во воздухот во Битола

Орбис - 12.11.2014

Здружението За нас се работи ќе побара од градоначалникот на Општина Битола, Владимир Талески, од општинската каса да бидат издвоени 147.500 денари, односно околу 2400 евра за анализа на хемискиот состав на загадувачките супстанции во воздухот во ...

Битола: Барање за чист воздух со конкретни мерки и со конкретни датуми

Н.Македонија - 12.11.2014

Здружението „За нас се работи” ја информираа јавноста дека доставиле барања до градоначалникот на Битола, Владимир Талески, Советот на Општината и Министерството за животна средина - Во Советот на Општина Битола наидовме на соработка, и дотука ...

Изаири: Макстил и Југохром не се единствените загадувачи

Inbox7 - 11.11.2014

Загадувањето на животната средина предизвикува реакции кај граѓаните и разните невладини организации. Тие реагираат барајќи индустриските капацитети кои на алармантно високо ниво го загадуваат воздухот, да поставуваат еколошки филтри според ...

Патот кон, загадувањето на воздухот

Алсат-М - 10.11.2014

Загадувањето на Скопје и Тетово, како и продолжувањето на рокот за затворање на големите загадувачи ако не постават пропишани филтри се тема на ова издание на емисијата „Патот кон“.

Зелено светло за намалување на емисијата на шетни гасови во Битола

Локално - 10.11.2014

Советот на Општина Битола даде зелено светло за заклучоците на Консултативното тело за следење на амбиенталниот воздух со кои се предвидуваат краткорочни и среднорочни мерки за намалување на загадувањето.

Шокантно: откриено кој го загадува Скопје

Panika.be - 10.11.2014

До нашата редакција стигна видео од вистинскиот причинител за загадениот воздух во Скопје. На самото видео може да се забележи причинителот и методата со која тој го загадува главниот град.

Охриѓани дишат чист воздух без прашина

ТВМ - 10.11.2014

Охриѓани дишат чист воздух без прашина. Ова го потврдуваат анализите од охридскиот Центар за јавно здравје измерени во месец октомври. Аерозагадувањето се мери на четири мерни пунктови низ градот во ...

Советот усвои заклучоци за подобрување на квалитетот на воздухот

Орбис - 10.11.2014

Советот на Општина Битола даде зелено светло за заклучоците на Консултативното тело за следење на амбиенталниот воздух со кои се предвидуваат краткорочни и среднорочни мерки за намалување на загадувањето.

670,000 луѓе умреле поради загадување на воздухот во Кина

Вечер - 10.11.2014

670,000 луѓе починале во 2012. година поради загадување на воздухот од горење на јаглен во Кина, според ново истражување објавено од Советот за заштита на националните ресурси (NRDC) Повеќе од 50% од ...