TIME.mk

ВЕСТИ

NEWS

Ниповци бараат раскинување на купопродажниот договор

А1 - 16.11.2002

Штрајкот на вработените во „Нова Македонија“ продолжува. Тие бараат не само ревизија, туку и раскинување на купопродажниот договор, а Словенците не ги признаваат за газди, бидејќи велат дека словенечката фирма „Југ услуги“ го купила НИП со нивните плати.

Штрајк на новинарите во Италија

А1 - 16.11.2002

Италијанските новинари денеска стапија во штрајк поради прекинот на преговорите меѓу Синдикатот на новинарите и Сојузот на издавачи во врска со новинарските барања за поголеми уплати во пензиските фондови. „Штрајкот се организира поради ситуацијата која ја доведува во прашање автономијата на ...

Словенците не ги рецкаат штрајкувачите во "Нова Македонија"

Вест - 16.11.2002

ДЕСЕТТИ ДЕН ОД ШТРАЈКОТ ВО НАЈГОЛЕМАТА НОВИНСКО-ИЗДАВАЧКА КУЌА Вработените во НИП "Нова Македонија" веќе десет дена се во штарјк, а словенечките газди упорно не се одзиваат на нивниот повик за преговори. На разговор со вработените не доаѓаат ни директорот и неговиот заменик Никола Тасев и Кире ...

Санационата програма на „Југ сторитве"- маска за грабеж

Утрински - 16.11.2002

Продолжува штрајкот во НИП „Нова Македонија" Санационата програма која ?Југ услуги" ја понуди на потпис на вработените во НИП ?Нова Македонија" не е излез од сегашната криза на најстарата новинска куќа кај нас, туку можност сопствениците да се ослободат од 650 работници и да го продадат имотот на ...

Владините пари не стигнале до вработените во "Нова Македонија"

Дневник - 16.11.2002

НОВИ СОЗНАНИЈА НА ШТРАЈКУВАЧКИОТ ОДБОР НА ИЗДАВАЧКАТА КУЌА Штрајкувачкиот одбор на НИП "Нова Македонија" вчера соопшти дека Агенцијата за приватизација дала пари за четирите заостанати плати, кои Владата според купопродажниот договор им ги должеше на вработените, но тие не стигнале до нив.

Словенците подготвиле санациона програма за НИП

А1 - 15.11.2002

„Југ сторитве“ имаат намера сосема да ја опустошат „Нова Македонија“ и потоа да си заминат, обвинува штрајкувачкиот одбор на НИП. Деновиве словенечката фирма подготвила таканаречена санациона програма, која вклучува преквалификација на работниците и чини 13.000 евра по работник или вкупно 3 милиони ...

Сопственикот на "Нова Македонија" не ја прифаќа оставката на Тасев

Утрински - 15.11.2002

Основачите на конзорциумот "ЈУГ услуги" од Марибор, како доминантен сопственик на НИП "Нова Македонија", апелираат до Надзорниот одбор на претпријатието да не ја прифати оставката на претседателот на Управниот одбор, Никола Тасев.

Словенците пратиле абер дека ќе преговараат утре

Дневник - 15.11.2002

ШТРАЈКОТ ВО "НОВА МАКЕДОНИЈА" ПРОДОЛЖУВА Претставниците на штрајкувачкиот одбор на НИП "Нова Македонија" и вчера залудно ги чекаа словенечките газди на преговарачката маса. Наместо нив, на состанокот повторно се појави адвокатот Владимир Ракочевиќ, кој на штрајкувачкиот одбор му го пренел аберот од ...

Словенечките газди бараат од Тасев да ја повлече оставката

А1 - 14.11.2002

Словенечките газди го молат Никола Тасев претседател на управниот одбор на „Нова Македонија“ да ја повлече понудената оставка. „Тасев ни е потребен на местото прв човек на компанијата заради спроведување на санационата програма, за што во минатото ја покажа својата стручност и сметаме дека е ...

Газдите ја купија "Нова Македонија" со плати на вработените

Дневник - 14.11.2002

ШТРАЈКУВАЧКИОТ ОДБОР ТВРДИ НИП "Нова Македонија" е купена со неисплатените четири плати на вработените, кои според купопродажниот договор, требаше да ги исплати Владата, претпоставуваат во Штрајкувачкиот одбор. Претседателката на Одборот, Љубица Лешниковска, вели дека адвокатот што ги застапува ...

Ревизија на приватизацијата на "Нова Македонија"

Дневник - 13.11.2002

СИНДИКАТ НА ГИФИК Претседателката на штрајкувачкиот одбор вели дека резултатот од штрајкот се неизвесни оти тие немаат со кого да преговараат за своите барања Ревизија на процесот на приватизација на НИП "Нова Македонија" ќе бара Синдикатот на графичка, информативна, филмска и издавачка дејност и ...

Штрајкувачите на НИП не ја прифаќаат оставката на Тасев

А1 - 12.11.2002

Штрајкувачите во „Нова Македонија“ не ја прифаќаат оставката на претседателот на Управниот одбор Никола Тасев се додека тој не понесе одговорност за неговото досегашно раководење со НИП, порачува синдикалниот лидер во фирмата Виолета Лешниковска.

Комац и компанија оставиле погрешни адреси во "Нова Македонија"

Вест - 12.11.2002

"ЈУГ УСЛУГИ" И ПОНАТАМУ ОДБИВААТ КОНТАКТ СО ШТРАЈКУВАЧКИОТ ОДБОР ВО НАЈГОЛЕМАТА НОВИНСКО-ИЗДАВАЧКА КУЌА На вчерашната средба со Штрајкувачкиот одбор на "Нова Македонија", првиот синдикалец Ванчо Муратовски им ветил дека на утрешната попладневна средба со премиерот Бранко Црвенковски ќе направи се ...

Муратовски го поддржа штрајкот во "Нова Македонија"

Утрински - 12.11.2002

Конфронтациите околу штрајкувачите и газдите на НИП-от растат ВИОЛЕТА ЦВЕТКОВСКА Првиот синдикалец во државава, Ванчо Муратовски, вчера им даде поддршка на штрајкувачите на НИП "Нова Македонија". Тој во разговорот со Штрајкувачкиот одбор се информирал до каде е штрајкот и изјави дека избегнувањето ...

Проблемот "Нова Македонија" Муратовски го носи кај премиерот

Дневник - 12.11.2002

СЛОВЕНЦИТЕ И ВЧЕРА НЕ ПРЕГОВАРАА ССМ вети дека ќе провери дали Владата ги префрлила парите за исплата на четирите заостанати плати, што таа им ги должи на вработените Ванчо Муратовски, синдикалниот лидер вчера се сретна со штрајкувачкиот одбор на НИП "Нова Македонија" и го поддржа штрајкот на ...

ССМ го поддржа штрајкот во НИП

А1 - 11.11.2002

Претседателот на Сојузот на синдикатите на Македонија Ванчо Муратовски денеска го поддржа штрајкот на вработените во Новинското издавачко претпријатие „Нова Македонија“, што започна во средината на минатата недела. Претседателот на ССМ Ванчо Муратовски е прв функционер кој се сретна со ...

Штрајкот на "Нова Македонија" продолжува, весниците ќе излегуваат нормално

Вест - 11.11.2002

Дневните весници "Нова Македонија" и "Вечер" од денеска повторно нормално ќе излегуваат, додека вработените ќе продолжат да штрајкуваат, секој ден од 12 до 14 часот. На поканите на штрајкувачкиот одбор, викендов да продолжат преговорите, вчера се одзва само адвокатот на "Југ услуги", кој дојде со ...

Саботните изданија на НИП-от излегоа на само четири листа

Утрински - 11.11.2002

Продолжува генералниот штрајк во НИП "Нова Македонија" Штрајкот на вработените во Новинско-издавачкото претпријатие "Нова Македонија", што почна во средата на 6 ноември, продолжува. Саботните изданија на оваа куќа беа отпечатени со редуциран број страници и во многу мали тиражи, а беа исполнети ...

Редакцискиот колегиум го поддржува штрајкот

Утрински - 11.11.2002

Членовите на колегиумот на Редакцијата "Нова Македонија" и најголем дел од новинарскиот кадар ги поддржуваат барањата на Синдикатот што се однесуваат на исплата на заостанатите плати и придонеси, како и на исполнување на другите обврски од новиот газда, преземени со потпишаниот договор на куќата.

Словенечките газди ќе преговараат ако се прекине штрајкот

Дневник - 11.11.2002

ШТРАЈКОТ ВО "НОВА МАКЕДОНИЈА" ПРОДОЛЖУВА Штрајкот на вработените во најголемата новинско-издавачка куќа "Нова Македонија" продолжува се додека не се исполнат барањата, а четирите дневни весници денеска ќе излезат на вообичаениот број страници.