TIME.mk

ВЕСТИ

NEWS

„Македонска банка“ имаше две години за да најде купувач

Време - 06.10.2007

НБРМ ГО ВОЗВРАЌА УДАРОТ Народната банка не ја разбира нервозата кај менаџментот на „Јака 80“ и на „Македонска банка“, ниту потребата од закани против лица вработени во НБРМ кои во изминатиот период стриктно ги применувале законските прописи во рамки на своите законски овластувања.

Гошев со ултиматум го назначил директорот на банката

Време - 05.10.2007

ЈАКА 80 ЗА „МАКЕДОНСКА БАНКА“ Спасе Лазаревски бил именуван за генерален директор на „Македонска банка“ по налог на гувернерот Петар Гошев, кој на средба со тогашните членови на Управниот одбор на банката им поставил ултиматум „или ќе го поставите Лазаревски за генерален директор или во банката ќе ...

Гувернерот Гошев не ја разбира нервозата во „Јака 80“

Дневник - 05.10.2007

Од „Јака 80“ тврдат дека Гошев извршил притисок врз Управниот одбор на банката Лазаревски да биде именуван за прв генерален директор Народната банка не ги разбира нервозата кај менаџментот на Македонска банка и на „Јака 80“ и потребата од закани против вработени во НБМ, кои стриктно ги применувале ...

Протестираа вработените во „Македонска банка“

Макфакс - 05.10.2007

Скопје Вработени во „Македонска банка“ и граѓани одржаа денеска протест пред Народната банка на Македонија (НБМ), поради одлуката на НБМ за ликвидација на „Македонска“. Вработените бараат гувернерот Петар Гошев да ја повлече одлуката и да дозволи „Македонска банка“ да продолжи со работа.

Протест на вработените во „Македонска банка“

Макфакс - 05.10.2007

Скопје Вработените во „Македонска банка“ најавија за денеска протест пред Народната банка на Македонија (НБМ), поради одлуката за ликвидација. Вработените бараат гувернерот Петар Гошев да ја повлече одлуката и да дозволи „Македонска банка“ да продолжи со работа.

НБРМ: „Македонска“ имаше шанса да се продаде

А1 - 04.10.2007

„Македонска банка“ имаше шанса да се продаде на странски купувач, зошто тоа не се случи? Одговорите ги има раководството. Со соопштение Народната банка му возвраќа на Јовица Стефановиќ Нини. „До НБРМ стасаа информации од заинтересиран инвеститор кој неодамна вршеше длабинско снимање на банката, ...

Кривична пријава за Гошев од „Јака 80“

Време - 04.10.2007

КАКО СЕ ОТУЃЕНИ АКЦИИТЕ ВО МАКЕДОНСКА БАНКА? Горан Галевски „Јака 80“, доскорашниот мнозински сопственик на акциите во Македонска банка, ќе поднесе кривична пријава против гувернерот Петар Гошев за злоупотреба на службената должност и издавање согласност за именување генерален директор на ...

Отуѓувањето на акциите во Македонска банка под лупа на НБМ

Утрински - 04.10.2007

„Јака 80“ се заканува со кривична пријава против гувернерот Гошев и отштета од 10 милиони евра Петар Гошев Додека Народна банка на Македонија најавува дека ќе го испита отуѓувањето на акциите на „Јака 80“, која таа ги поседуваше во Македонска банка, одговорните во банката најавуваат кривична ...

„Јака 80“ ќе го тужи гувернерот

Дневник - 04.10.2007

„Јака 80“ ќе поднесе кривична пријава против гувернерот Петар Гошев за злоупотреба на службена должност и поради тоа што го назначил Спасе Лазаревски за генерален директор на Македонска банка . Од радовишката фирма вчера стигна најава за уште четири кривични пријави против лица од Народната банка ...

Јака 80 ќе поднесе кривична пријава против Гошев

Вечер - 04.10.2007

Јака најави кривични и за уште две одговорни лица од НБРМ и за екс директорот на Македонска банка, Спасе Лазаревски Јака 80, која до пред два дена беше доминантен сопственик на акциите во Македонска банка, вчера најави дека ќе поднесе кривична пријава против гувернерот, Петар Гошев поради ...

Пријави за Петар Гошев и неговите соработници

А1 - 03.10.2007

Кривични пријави за гувернерот Петар Гошев, неговите соработници Игор Давков и Зоран Јовановски. Кривична пријава и за поранешниот директорот на „Македонска банка“ Спасе Лазаревски. „Јака 80“ на Нини ќе ги тужи за злоупотреба на службената положба за случајот „Македонска банка“.

Нини останува во Македонска банка, но преку други фирми

Утрински - 03.10.2007

„Јака 80“ од Радовиш, односно нејзиниот сопственик, контроверзниот бизнисмен Јовица Стефановиќ – Нини, и натаму ја контролираат Македонска банка, но сега преку 16 друштва со ограничена одговорност во кои радовишката фирма се јавува како единствен содружник.

Фирми на „Јака 80“ нови акционери на Македонска банка

Дневник - 03.10.2007

Народната банка најави дека ќе ги разгледа сите факти во врска со извршената промена во акционерската структура во Македонска Шеснаесетте фирми на кои „Јака 80“ им ги пренесе своите акции во Македонска банка имаат иста адреса со претставништвото на радовишката фирма во Скопје.

Нини го тужи Гошев

Канал5 - 03.10.2007

Радовишката фирма „Јака 80“ на српскиот бизнисмен Јовица Стефановиќ Нини ќе го тужи гувернерот Гошев. Директорите го обвинуваат дека ја злоупотребил службената должност во случајот Македонска банка. Радовишката фирма Јака 80 на српскиот бизнисмен Јовица Стефановиќ Нини ќе го тужи гувернерот Гошев.

Гошев да ги укине забраните на Македонска банка

Вечер - 03.10.2007

Новите акционери на Македонска банка бараат од гувернерот Петар Гошев веднаш да ги укине сите мерки и ограничувања што ги има изречено кон Банката, за да може таа нормално да продолжи со работа. Тие вчера доставија писмо до НБРМ и деновиве очекуваат одговор.

НБРМ не даде виза за смените во „Македонска“

А1 - 02.10.2007

Народната банка денеска не даде виза за сопственичките смени во „Македонска банка“. Гувернерот Гошев ќе го испитува моделот по кој Јовица Стефановиќ Нини ја напушти доминантната позиција што во „Македонска“ ја имаше преку „Јака 80“, а потоа ќе ги соопшти наредните потези.

„Јака 80“ нема акции во Македонска банка

Време - 02.10.2007

ПРОМЕНИ ВО АКЦИОНЕРСКАТА КНИГА „Јака 80“, која до неодамна беше најголем акционер во Македонска банка, ги продаде своите акции на компании, инвестициски фондови и фирми од Словенија, Хрватска, Србија, Македонија и од Косово. Во моментов во акционерската книга на банката се запишани повеќе од 140 ...

Газда Нини излезе од Македонска банка

Вест - 02.10.2007

"Јака 80" од Радовиш нема веќе ниту една акција во Македонска банка. Раководството на Банката вчера објасни дека го испочитувале решението на гувернерот Петар Гошев од јули годинава - "Јака" (чиј мнозински акционер беше Јовица Стефановиќ - Нини) да отуѓи 95 отсто од акциите најдоцна до 30 септември.

„Јака 80“ ги продаде акциите од Македонска банка

Утрински - 02.10.2007

Од банката не прецизираат кој е купувач на овие акции Контроверзниот бизнисмен Јовица Стефановиќ-Нини веќе не е мнозински акционер на Македонска банка преку неговата фирма „Јака 80“ од Радовиш, која ги продала своите акции. Во соопштението до медиумите, кое вчера го лиферуваше Македонска банка, ...

„Јака 80“ веќе не е акционер во Македонска банка

Дневник - 02.10.2007

Радовишката фирма „Јака 80“, сопственост на српскиот бизнисмен Јовица Стефановиќ, веќе не е акционер во Македонска банка. Дознаваме дека од вчера акциите на „Јака 80“ се распределени на повеќе од 20 новоформирани друштва. Според нашите информации, новите фирми се формирани специјално за оваа цел, а ...

Народната банка ќе ја проверува продажбата на Македонска банка

Канал5 - 02.10.2007

Гувернерот Гошев ќе ја испитува продажбата на Македонска банка. Дополнително ќе се проверуваат нови факти за тоа како Јака 80 на Јовица Стефановиќ Нини се ослободи од капиталот во Македонска. Што ќе преземе првиот човек на банкарската власт ќе соопшти по проверката.

Нини ја продаде Македонска банка

Вечер - 02.10.2007

ЈАКА 80, фирма во сопственост на српскиот бизнисмен Јовица Стефановиќ - Нини, веќе нема ниту една акција во Македонска банка. Пакетот од 78 отсто од акциите, расцепкан на под пет отсто е продаден на 16 фирми, банки и физички лица од поранешна Југославија Српскиот бизнисмен Јовица Стефановиќ-Нини, ...

НБМ ќе ја разгледа промената во акционерската структура на Македонска банка

Макфакс - 02.10.2007

Скопје Народната банка на Македонија (НБМ) ќе ја разгледа промената на акционерската структура на Македонска банка АД Скопје и тогаш ќе го соопшти својот став и, евентуално, ќе преземе нови мерки. НБМ во јули годинава утврди дека АД Јака 80 – Радовиш не може да биде акционер со квалификувано ...

„Јака 80“ веќе не е акционер во „Македонска“

А1 - 01.10.2007

Српскиот бизнисмен Јовица Стефановиќ Нини го исчисти капиталот од „Македонска банка“. Ги отуѓи сите акции кои во банката ги поседуваше преку неговата компанија во Македонија „Јака 80“. Нини формално повеќе не е сопственик на „Македонска банка“.

Нини повеќе не е акционер во Македонска банка

Канал5 - 01.10.2007

„Јака 80“ на српскиот бизнисмен Јовица Стефановиќ Нини повеќе не е мнозински акционер во Македонска банка. Актуелните директори, блиски до Нини, денеска покажаа извод од новата акционерска книга. Јака 80 на српскиот бизнисмен Јовица Стефановиќ Нини повеќе не е мнозински акционер во Македонска банка.

Гошев: Ликвидацијата на Македонска банка ќе ја зголеми стабилноста

Макфакс - 01.10.2007

Скопје Ликвидацијата на Македонска банка нема да ги наруши перформансите во банкарскиот сектор во Македонија, кои во првото полугодие од 2007 се исклучително поволни. Ова денеска во Скопје го изјави гувернерот на Народната банка на Македонија (НБМ), Петар Гошев на прес конференција, на која го ...