TIME.mk

ВЕСТИ

NEWS

Продолжува собирањето потписи за „Македониум“

Н.Македонија - 13.11.2011

Поради големиот интерес на граѓаните за подршка на Манифестот на Македониумот, организациониот одбор одлучи процесот на собирање на потписи од граѓаните и организациите да продолжи и во текот на ...

Масовна поддршка од граѓаните за „Манифестот на Македониумот“

Сител - 13.11.2011

За само половина час над 300 граѓани денеска во Домот на АРМ во СКопје се потпишаа на Манифестот на Македониумот. Станува збор за реакција, која пред пет дена ја започнаа повеќе македонски уметници и ...

Масовна поддршка од граѓаните за „Манифестот на Македониумот“

МРТ - 13.11.2011

Јас имам име, Македонка сум и така сакам светот да ме третира. Тоа е мое основно човеково право. Денеска сум овде за да не бидам од мноштвото безимени, изјави Билјана Котлар - Сакоман од Скопје, ...

Процесот на собирање потписи за поддршка на Манифестот продолжува и следната недела

Канал5 - 13.11.2011

Поради големиот интерес на граѓаните за подршка на Манифестот на Македониумот, организациониот одбор одлучи процесот на собирање на потписи од граѓаните и организациите да продолжи и во текот на ...

Филе ќе добие нова честитка по 18 ноември

Вечер - 13.11.2011

Поради големиот интерес на граѓаните за поддршка на "Манифестот на Македониумот" Организацискиот одбор одлучи процесот на собирање потписи од граѓаните и организациите да продолжи и во текот на оваа ...

Потпишување во Манифестот на Македониумот од утре во сите градови

Нетпрес - 13.11.2011

Свои потписи за поддршка на Манифестот на Македониумот, освен жителите на Скопје, како што беше до сега, од утре ќе можат да дадат и граѓаните на другите македонски градови.

Продолжува масовната поддршка на Манифестот

Курир - 13.11.2011

Јас имам име, Македонка сум и така сакам светот да ме третира. Тоа е мое основно човеково право. Денеска сум овде за да не бидам од мноштвото безимени, изјави Билјана Котлар - Сакоман од Скопје, ...

Од утре пунктови за „Манифестот на Македониумот“ во сите градови

Курир - 13.11.2011

Поради големиот интерес на граѓаните за подршка на „Манифестот на Македониумот“, организациониот одбор одлучи процесот на собирање на потписи од граѓаните и организациите да продолжи и во текот на ...

Скопјани масовно го потпишуваат Манифестот на Македониумот

Македонија24 - 13.11.2011

Македонија - Македониjа 24, , Скопјани масовно го потпишуваат Манифестот на Македониумот, "Домот на АРМ денеска беше преполн со граѓани, кои го потпишуваа Манифестот на Македониумот.

Студентите го подржаа Манифестот на Македониумот..

24 Вести - 12.11.2011

Студентски организации од трите државни универзитети кои го подржаа Манифестот на Македониумот се револтирани од изоставувањето на придавката Македонски од извештајот на Евроспката Камисија.

Студентите се потпишаа во„Манифестот на Македониумот “

Алфа - 12.11.2011

По писмото до Филе, стотина македонски студенти денеска се потпишаа и во „Манифестот на Македониумот “ како реакција на изоставувањето на придавката „ македонски “ во Европскиот извештај.

И студентите со поддршка на Манифестот

+инфо - 12.11.2011

И Студентскиот парламент на Универзитетот „Св.Кирил и Методиј“, дадоа поддршка на Манифестот, за заштита на македонските национални интереси, документ кој изминативе два дена доби поддршка од неколку ...

Студентите од Скопје, Битола и Штип го потпишаа "Манифестот"

Сител - 12.11.2011

Најголемите студентски организации од Скопскиот, Битолскиот и Штипскиот универзитет со своите раководства денеска со собир спроти хотелот „Бристол“, преку симболично чекорење по улицата „Македонија“ ...

Студентите со поддршка на „Манифестот на Македониумот”

МРТ - 12.11.2011

Се редат потписи на „Манифестот на Македониумот”. Поддршка стигна и од студентите на државните универзитети во Скопје, Битола и Штип.

Масовна поддршка од студентите за “Манифестот на Македониумот“

Точка - 12.11.2011

Најголемите студентски организации од скопскиот, битолскиот и штипскиот универзитет со своите раководства денеска со собир спроти хотелот “Бристол“, преку симболично чекорење по улицата “Македонија“ ...

Студентите со поддршка на Манифестот на Македониумот

Press24 - 12.11.2011

Студентскиот Парламент на Универзитетот Св.Кирил и Методиј денеска ќе даде поддршка на Манифестот за кој во изминатите 2 дена се собираат потписи за поддршка.

Студентите го поддржаа Манифестот на Македониумот

Курир - 12.11.2011

Студентите од Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“, Универзитетот „Св. Климент Охридски“ и од Универзитетот „Гоце Делчев“ денеска преку симболично чекорење по улицата Македонија се упатија во Домот на ...

Масовна поддршка од студентите за “Манифестот на Македониумот“

Нетпрес - 12.11.2011

Најголемите студентски организации од скопскиот, битолскиот и штипскиот универзитет со своите раководства денеска со собир спроти хотелот “Бристол“, преку симболично чекорење по улицата “Македонија“ ...

Манифестот на Македониумот поддржан од студентите

Sky - 12.11.2011

Подршка за Манифестот на Македониумот даде и студентскиот Парламент на Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“. Изминативе два дена за Манифестот за заштита на македонските национални интереси се собираа ...

Манифестот на Македониумот поддржан и од студентите

Македонија24 - 12.11.2011

Македонија - Македониjа 24, , Манифестот на Македониумот поддржан и од студентите, "Со симболичен марш по улицата Македонија денеска студентите од Универзитетот „Св.

Уметници и спортисти чекаа ред за потпис

Дневник - 11.11.2011

Музичари, писатели, сликари, оперски и балетски уметници вчера во холот на Домот на АРМ чекаа во ред да стават потпис на Манифестот на македониумот и да дадат поддршка на апелот против негирањето и ...

Нашиот ненапишан манифест

Н.Македонија - 11.11.2011

Сите наши манифести, историски гледано, покажуваат дека нешто очигледно грешиме штом принципите на нашето исправање не се менуваат веќе 108 години, од Крушевскиот наваму Бележитите личности на ...

Манифестот отворен за потписи во Домот на АРМ

Сител - 11.11.2011

Театарски уметници, актери, режисери, спортисти-носители на одличја од светски првенства попладнево во Домот на АРМ ќе искажат јавна поддршка за „Манифестот на Македониумот“ што завчера го иницираа ...

Актери, режисери и спортисти ќе се потпишат на „Манифестот на Македониумот“

МРТ - 11.11.2011

Театарски уметници, актери, режисери, спортисти-носители на одличја од светски првенства попладнево во Домот на АРМ ќе искажат јавна поддршка за „Манифестот на Македониумот“ што завчера го иницираа ...

Втор ден масовно се поддржува „Манифестот на Македониумот“

Сител - 11.11.2011

Македонските актери и спортисти сложно застанаа во одбрана на нашиот идентитет. Веќе трет ден продолжува собирањето потписи за Манифестот на Македониумот, реакција напишана на 5 страници која ќе биде ...

Втор ден масовно се поддржува „Манифестот на Македониумот“

МРТ - 11.11.2011

Едно е генетика, друго е идентитет. Правото на идентитет е загарантирано право со раѓање и тоа се наследува со мајчиното млеко.

Актерите и спортистите и денеска се потпишуваа на Манифестот до ЕУ

Канал5 - 11.11.2011

Актерите и спортистите и денеска во огромен број се потпишуваат на Манифестот за заштита на македонскиот идентитет. Стотина докажани актери и уште толку спортисти дадоа поддршка на документот кој е ...

Македонците обединето го потпишуваат Манифестот

Курир - 11.11.2011

Театарски уметници, актери, режисери, спортисти-носители на одличја од светски првенства попладнево во Домот на АРМ ќе искажат јавна поддршка за „Манифестот на Македониумот“ што завчера го иницираа ...

Македонија го крена гласот во одбрана на идентитетот

Курир - 11.11.2011

Театарски уметници, актери, режисери, спортисти-носители на одличја од светски првенства на пунктовите во Домот на АРМ и спортската сала „Борис Трајковски“ искажаа јавна поддршка за „Манифестот на ...

Во Домот на АРМ отворен манифестот за потписи

Inpress - 11.11.2011

Скопје, 11. ноември 2011 (ИНПРЕС) Театарски уметници, актери, режисери, спортисти - носители на одличја од светски првенства попладнево во Домот на АРМ ќе искажат јавна поддршка за „Манифестот на ...

Спортистите и актерите масовно го поддржаа Манифестот

Македонија24 - 11.11.2011

Македонија - Македониjа 24, , Спортистите и актерите масовно го поддржаа Манифестот , "Правото на идентитет, е загарантирано право со самото раѓање.

Продолжи Акцијата „,Македониум“

Телма - 10.11.2011

Акцијата „Македониум“ за собирање потписи за подршка на уставното име и придавката македонски денеска се одвиваше на два пункта - пред Домот на АРМ и во салата „Борис Трајковски“.

Секој пораз и победа се македонски!

Н.Македонија - 10.11.2011

Ако не се реагира на ваков начин, тие документи стануваат дел од европската и македонската историја. Ова е продолжување на борбата што ја водеа Гане Тодоровски и Петре М. Андреевски.

Филхармоничарите го поддржуваат Манифестот на Македониумот

Н.Македонија - 10.11.2011

Уметниците од Македонската филхармонија, денеска ќе ја искажат поддршката и ќе ги стават своите потписи на Манифестот на Македониумот Со нашите потписи на Македониумот, стои во денешното соопштение ...

Боксерите го поддржаа „Манифестот на Македониумот“

Сител - 10.11.2011

Боксерската федерација на Македонија се приклучи кон Манифестот на Македониумот за сопирање на негирањето на македонскиот јазик по изоставувањето на придавката „македонски“ во Извештајот на ...

Поддршка за „Манифест на Македониумот“ од Боксерската федерација

МРТ - 10.11.2011

Боксерската федерација на Македонија се приклучи кон Манифестот на Македониумот за сопирање на негирањето на македонскиот јазик по изоставувањето на придавката „македонски“ во Извештајот на ...

Филхармонијата го поддржа Манифестот на Македониумот

Сител - 10.11.2011

Уметниците од Македонска филхармонија, единствениот национален оркестар во Република Македонија, денеска ќе ја искажат поддршка и ќе ги стават своите потписи на Манифестот на Македониумот.

Македонската филхармонија со поддршка на Манифестот на Македониумот

МРТ - 10.11.2011

Уметниците од Македонска филхармонија, единствениот национален оркестар во Република Македонија, денеска ќе ја искажат поддршка и ќе ги стават своите потписи на Манифестот на Македониумот.

Филхармонијата и спортисти го поддржаа Манифестот на Македониумот

Сител - 10.11.2011

Манифестот на Македониумот ги разбуди уметниците, спортистите и граѓаните. Во огромен број, со потписи изразија незадоволство до негирањето на јазикот и изоставувањето на придавката "македонски" во ...

Масовна поддршка од уметниците и спортистите за „Манифестот на Македониумот“

МРТ - 10.11.2011

Нехумано, нечовечки, некултурно и недостојно е некој од вас да бара си го менувате името. Денеска се потпишуваме за поддршка на акцијата која е вистинита, чесна и праведна.

По писмата, ЕУ ќе добие и манифест

Канал5 - 10.11.2011

Човекот е смртен, народите не, затоа што душата на народот и јазикот се бесмртни. Под оваа порака во Манифестот на македониумот денеска се потпишаа група уметници и претставници на спортските ...

МАНИФЕСТ ДО ЕУ: Барањето да си ја продадеме душата на ѓаволот заслужува презир

МРТ - 10.11.2011

Исправени пред нов историски предизвик за одбрана на идентитетот и името, оваа генерација Македонци, секој ден, се појасно и погласно вели НЕ за откажување од она што е свето за народот.

И боксерите во одбрана на македонскиот јазик

Курир - 10.11.2011

Боксерската федерација на Македонија се приклучи кон Манифестот на Македониумот за сопирање на негирањето на македонскиот јазик по изоставувањето на придавката „македонски“ во Извештајот на ...

Филхармонија со поддршка за Манифестот

Курир - 10.11.2011

Манифестот на Македониумот денес беше поддржан и од уметниците од Македонска филхармонија. Со нашите потписи на Македониумот, стои во денешното соопштение од Македонската филхармонија, ги молиме сите ...

„Не сме безимени, ние сме Македонци“

Курир - 10.11.2011

Човекот е смртен, народите не, затоа што душата на народот, јазикот е бессмртен. Под оваа порака во Манифестот на Македониумот денес се потпишаа група уметници и претставници на спортските федерации.

Спортистите И уметниците против негирањето на македонскиот идентитет

24 Вести - 09.11.2011

Неформална група на уметници од Македонија упатија јасна порака до сите интелектуалци од Европа да престане сопирањето негирањето на македонското име јазик и култура.

Спортисти и уметници со Манифест во одбрана на македонскиот јазик

Утрински - 09.11.2011

Група македонски спортисти и уметници денеска презентираа Манифест за сопирање на негирањето на македонскиот јазик и реагираа на изоставување на придавката „македонски“ во Извештајот на Европската ...

Манифест на македониумот

Телма - 09.11.2011

Група уметници, спортисти и други јавни личности упати апел за сопирање на негирањето и премолчувањето на македонското име, македонскиот јазик и македонската култура.

Спортисти и уметници со Манифест во одбрана на македонскиот јазик

Алфа - 09.11.2011

Група македонски спортисти и уметници денеска презентираа Манифест за сопирање на негирањето на македонскиот јазик и реагираа на изоставување на придавката „македонски“ во Извештајот на Европската ...

Победуваме како Македонци, зборуваме македонски и пееме на македонски

БркајРабота - 09.11.2011

Група македонски спортисти и уметници денеска презентираа Манифест за сопирање на негирањето на македонскиот јазик и реагираа на изоставување на придавката „македонски“ во Извештајот на Европската ...

Спортисти и уметници во одбрана на македонскиот јазик

Сител - 09.11.2011

Група македонски спортисти и уметници денеска на прес-конференција на Скопскиот саем ќе го презентираат својот Манифест за сопирање на негирањето на македонскиот јазик и ќе упатат апел за негово ...

Спортисти и уметници ќе презентираат Манифест за сопирање на негирањето на македонскиот јазик

МРТ - 09.11.2011

Група македонски спортисти и уметници денеска на прес-конференција на Скопскиот саем ќе го презентираат својот Манифест за сопирање на негирањето на македонскиот јазик и ќе упатат апел за негово ...

8 ВИП Македонци потпишаа манифест – „Стоп за негацијата на јазикот“

Канал5 - 09.11.2011

Видни уметници, спортисти, интелектуалци и писатели го ставија својот потпис на манифестот со кој ќе побараат заштита на македонскиот идентитет.

Спортисти и уметници со Манифест во одбрана на македонскиот јазик

МРТ - 09.11.2011

Група македонски спортисти и уметници денеска презентираа Манифест за сопирање на негирањето на македонскиот јазик и реагираа на изоставување на придавката „македонски“ во Извештајот на Европската ...

Ние и ова парче земја сме многу вредни штом толку се трудат да не негираат

МРТ - 09.11.2011

Борбата за идентитетот продолжува. Ние го правиме светот подобар, но на македонски јазик – македонските уметници, спортисти и интелектуалци протестираат против скандалозниот обид на Брисел за бришење ...

Докузовски повторно ја брани Македонија

Вечер - 09.11.2011

Откако ја дигна цела Македонија на нозе со победите на македонските кошаркари, тренерот Марин Докузовски повторно атакува на победа. И тоа со целосно нов тим.

Спортисти и уметници во одбрана на македонскиот јазик

Точка - 09.11.2011

Група македонски спортисти и уметници денеска презентираа Манифест за сопирање на негирањето на македонскиот јазик и реагираа на изоставување на придавката “македонски“ во Извештајот на Европската ...

Македонија застанува во одбрана на јазикот

Курир - 09.11.2011

Манифест за стопирање на негирањето на македонскиот јазик денес ќе биде презентиран од страна на група македонски спортисти и уметници.

Победуваме како Македонци, говориме македонски и пееме на македонски

Курир - 09.11.2011

Група македонски спортисти и уметници денеска презентираа Манифест за сопирање на негирањето на македонскиот јазик и реагираа на изоставување на придавката „македонски“ во Извештајот на Европската ...

Спортисти и уметници во одбрана на македонскиот јазик

Нетпрес - 09.11.2011

Група македонски спортисти и уметници денеска презентираа Манифест за сопирање на негирањето на македонскиот јазик и реагираа на изоставување на придавката “македонски“ во Извештајот на Европската ...

Спортисти и уметници во одбрана на јазикот

Курир - 08.11.2011

Група на македонски спортисти и уметници утре на Скопскиот саем со почеток од 11 чсот ќе одржат прес-конференција на која ќе го презентираат својот Манифест за стопирање на негирањето на македонскиот ...