TIME.mk

ВЕСТИ

NEWS

Некој ќе мора да плати за дупката во Буџетот

+инфо - 15.11.2015

Проекциите за намален економски пораст, со кои завчера излезе гувернерот на Народната банка, Димитар Богов, покажуваат дека Владата повторно промаши во проектирањето на државната каса. Тоа значи дека во Буџетот до крајот на годината ќе влезат ...

Економисти: Богов е оптимист за БДП

Телма - 13.11.2015

Прогнозите на НБРМ за раст на економијата од 3,2 % според дел од економистите се многу оптимистички.Макеоднија нема база за економски развој,вели аналитичарот Зоран Витанов ,БДП го остваруваат 5 капацитети а другиот дел од индустријата тоне.

Економисти: Ревидираниот пораст на БДП не е изненадување

24 Вести - 13.11.2015

Намалената стапка на економскиот раст за земјава е резултат на политичката криза, смета дел од експертската јавност. Стопените очекувања на гувернерот Богов од 4,1% на 3,2 %, академик Абдулманаф Беџети го смета за реален потек , но и тежок за ...

Народната банка ја намaли проекцијата за економски раст на 3,2%

Тера - 13.11.2015

Народната банка ја намали проекцијата за економскиот раст од 4,1% на 3,2%. Политичката неизвесност одвнатре и Грчката криза однадвор, но и послабиот економски раст во европските земји го стопија ...

НБРМ ги „секна“ прогнозите за раст, дали ќе останеме лидер во регионот?

Фактор - 13.11.2015

Народната банка ги ревидираше претходно предвидениот економски раст за оваа година од 4,1 одсто на 3,2 одсто. И покрај намалениот бруто домашен производ НБРМ и понатаму очекува солидно економско закрепнување.

РАСТ НА БДП: Економијата лази, инвестициите „ќе издишат“!

Фактор - 13.11.2015

Уште една економска година во која економијата ќе испорача позитивна стапка на економски раст, но не доволна за да тој исчекор директно да се почуствува врз стандардот на граѓаните. Политичката криза и незвесноста што ја донесе го земаа својот данок ...

НБРМ: Се очекува зголемување на побарувачката на кредити

Бизнис Инфо - 13.11.2015

Народната банка на Република Македонија (НБРМ) очекува понатамошно зголемување на склоноста кон задолжување, односно раст на побарувачката на кредити. “Најновите проекции за 2015 година и 2016 година се променети во надолна насока, од 4,1% и 4,5% на ...

Македонија ги намали прогнозите за економскиот раст, дали останува лидер во регионот?

Денар - 13.11.2015

Народна банка на Република Македонија ја ревидираше последната проекција за економски раст за оваа година од 4,1 отсто на 3,2 отсто. И покрај намалување, бруто домашниот производ(БДП), НБРМ и понатаму очекува солиден економски раст.

Економскиот раст ревидиран

Нова ТВ - 12.11.2015

НБРМ проектираше нов раст поради неповолното опкружување за извоз на метали и неизвесноста во домашната економија. БДП-то е ревидирано од 4.1 на 3.2 проценти за оваа година а гувернерот Димитар Богов очекува солидно закрепнување на економијата.

НБМ го намали економскиот раст

24 Вести - 12.11.2015

Гувернерот Димитар Богов соопшти дека Народната банка изврши надолна ревизија на економскиот раст и од претходно проектираните 4,1 %, тој се намалува на 3, 2 %. Неодамна гувернерот најави дека ќе се намалат прогнозите за економски раст поради ...

Народната банка ја намaли проекцијата за економски раст на 3,2%

24 Вести - 12.11.2015

Народната банка ја намали проекцијата за економскиот раст од 4,1% на 3,2%. Политичката неизвесност одвнатре и Грчката криза однадвор, но и послабиот економски раст во европските земји го стопија оптимизмот.

Народната банка го намали растот

Утрински - 12.11.2015

Ставката на раст на БДП е ревидирана од 4,1 на 3,2 проценти за оваа година Народната банка на Република Македонија ја ревидира ставката на раст на БДП од 4,1 на 3,2 проценти за оваа година.

Ревидиран растот на економијата

Алсат-М - 12.11.2015

Народната банка на Република Македонија ја ревидира ставката на раст на БДП од 4,1 на 3,2 проценти за оваа година. И покрај надолната ревизија на растот, Народната банка и понатаму очекува солидно закрепнување на економијата.

Народната банка со иста проценка за растот од 3,2% како и ММФ и Светска банка

Капитал - 12.11.2015

Народната банка ја ревидираше проценката за економскиот раст годинава од 4,1% на 3,2% поради политичката нестабилност од една страна, но и влошувањето на надворешните ризици, особено намалувањето на извозот на метали.

Богов: Стапката на раст ревидирана, останува оценката за солиден раст на економијата

Утрински - 12.11.2015

Народната банка на Република Македонија ја ревидира стапката на раст на БДП за годинава од 4,1 на 3,2 проценти. И покрај надолната ревизија на растот, Народната банка и понатаму очекува солидно закрепнување на економијата.

Помал економски раст од претходно планираното

Р.С.Европа - 12.11.2015

Економијата годинава ќе порасне за 3,2 отсто, наместо претходно планираните 4,1 отсто, соопшти Народната банка. Македонската економија годинава ќе оствари раст од 3,2 проценти, наместо 4,1 отсто според априлските проценки, објави Народната банка на ...

НБМ: До крајот на годинава проекцијата за економскиот раст е намалена на 3,2%

МКД - 12.11.2015

Политичката криза во земјата, како внатрешен и грчката криза и послабиот економски раст во европските земји како надворешни фактори се причината за намалената проекција на Народната банка за економскиот раст во Македонија од 4,1% на 3,2%.

Богов: Стапката на раст ревидирана, останува оценката за солиден раст на економијата

А1 On - 12.11.2015

Народната банка на Република Македонија ја ревидира стапката на раст на БДП за годинава од 4,1 на 3,2 проценти. И покрај надолната ревизија на растот, Народната банка и понатаму очекува солидно закрепнување на економијата.

НБРМ ги намали проекциите за растот на економијата на 3,2 отсто

+инфо - 12.11.2015

Економијата годинава ќе достигне раст од 3,2 отсто, наместо 4,1 отсто, како што беше проектирано во априлската проекција, соопшти гувернерот на Народната банка, Димитар Богов на денешната прес-конференција на која ја презентира новата ревизија на ...

НБРМ го ревидира растот на економијата на 3,2 процента за годинава

Телеграф - 12.11.2015

И покрај надолната ревизија на растот, Народната банка и понатаму очекува солидно закрепнување на економијата Народната банка на Република Македонија ја ревидира ставката на раст на БДП од 4,1 на 3,2 процента за оваа година.

Народната банка очекува закрепнување на економијата

Точка - 12.11.2015

Народната банка на Република Македонија ја ревидира стапката на раст на БДП за годинава од 4,1 на 3,2 проценти. И покрај надолната ревизија на растот, Народната банка и понатаму очекува солидно закрепнување на економијата.

Народната банка го ревидираше растот на економијата на 3,2 проценти за годинава

Канал5 - 12.11.2015

Народната банка на Република Македонија ја ревидира ставката на раст на БДП од 4,1 на 3,2 проценти за оваа година. И покрај надолната ревизија на растот, Народната банка и понатаму очекува солидно закрепнување на економијата.

Народната банка го ревидираше растот на економијата на 3,2 проценти за годинава

Сител - 12.11.2015

Народната банка на Република Македонија ја ревидира ставката на раст на БДП од 4,1 на 3,2 проценти за оваа година. И покрај надолната ревизија на растот, Народната банка и понатаму очекува солидно закрепнување на економијата.

Богов: Стапката на раст ревидирана, останува оценката за солиден раст на економијата

Сител - 12.11.2015

Народната банка на Република Македонија ја ревидира стапката на раст на БДП за годинава од 4,1 на 3,2 проценти. И покрај надолната ревизија на растот, Народната банка и понатаму очекува солидно закрепнување на економијата.

Богов го ревидираше економскиот раст

Фактор - 12.11.2015

Народната банка на РМ проектираше нов раст поради неповолното опкружување за извоз на метали и неизвесноста во домашната економија. Ставката доживеа ревидирање на БДП од 4,1 на 3,2 проценти за оваа година а очекувањата на гувернерот Богов се солидно ...

Богов: Стапката на раст ревидирана, останува оценката за солиден раст на економијата

Канал5 - 12.11.2015

Поради можен ризик до крајот на оваа или стартот на идната година Народната Банка размислува да воведе инструменти со кои банките ќе го намалат кредитирањето на населението за сите палети на продукти и ќе ги стимулираат банките да ги поддржат ...

Богов до банките: Потрошувачките кредити претставуват ризик во иднина

Локално - 12.11.2015

Народната банка на Република Македонија ја ревидира стапката на раст на БДП за годинава од 4,1 на 3,2 проценти. И покрај надолната ревизија на растот, Народната банка и понатаму очекува солидно закрепнување на економијата.

Народната банка го ревидираше растот на економијата на 3,2 проценти за годинава

Локално - 12.11.2015

Народната банка на Република Македонија ја ревидира ставката на раст на БДП од 4,1 на 3,2 проценти за оваа година. И покрај надолната ревизија на растот, Народната банка и понатаму очекува солидно закрепнување на економијата.

Народната банка го ревидираше растот на економијата на 3,2 проценти за годинава

Репортер - 12.11.2015

Народната банка на Република Македонија ја ревидира ставката на раст на БДП од 4,1 на 3,2 проценти за оваа година. И покрај надолната ревизија на растот, Народната банка и понатаму очекува солидно закрепнување на економијата.

Богов: Стапката на раст ревидирана, останува оценката за солиден раст на економијата

Репортер - 12.11.2015

Народната банка на Република Македонија ја ревидира стапката на раст на БДП за годинава од 4,1 на 3,2 проценти. И покрај надолната ревизија на растот, Народната банка и понатаму очекува солидно закрепнување на економијата.

Економијата годинава со раст од 3,2 проценти

Дневник - 12.11.2015

Народната банка на Република Македонија ја ревидира стапката на раст на БДП за годинава од 4,1 на 3,2 проценти. И покрај надолната ревизија на растот, Народната банка и понатаму очекува солидно закрепнување на економијата.

НБРМ го ревидираше растот на економијата на 3,2 проценти за годинава

Вечер - 12.11.2015

Новата проекција за 2015 година, како што наведуваат, е резултат на надворешното окружување особено по неповолното окружување за извоз на метали и повисоката неизвесност во домашната економија.

Народната банка очекува закрепнување на економијата

Нетпрес - 12.11.2015

Народната банка на Република Македонија ја ревидира стапката на раст на БДП за годинава од 4,1 на 3,2 проценти. И покрај надолната ревизија на растот, Народната банка и понатаму очекува солидно закрепнување на економијата.

Народна банка ја намали стапката на раст, но останува оценката за солиден раст на економијата

Република - 12.11.2015

Народната банка на Република Македонија ја ревидира стапката на раст на БДП за годинава од 4,1 на 3,2 проценти. И покрај надолната ревизија на растот, Народната банка и понатаму очекува солидно закрепнување на економијата.

Народната банка го ревидираше растот на економијата

Press24 - 12.11.2015

Народната банка на Република Македонија ја ревидира ставката на раст на БДП од 4,1 на 3,2 проценти за оваа година. И покрај надолната ревизија на растот, Народната банка и понатаму очекува солидно закрепнување на економијата.

Народната банка го ревидираше растот на економијата на 3,2 проценти за годинава

Денешен - 12.11.2015

Народната банка на Република Македонија ја ревидира ставката на раст на БДП од 4,1 на 3,2 проценти за оваа година. И покрај надолната ревизија на растот, Народната банка и понатаму очекува солидно закрепнување на економијата.

Наместо 4,1, економијата ќе порасне за 3,2%

еМагазин - 12.11.2015

Народната банка ги намали проекциите за пораст на економијата за оваа година на 3,2 проценти, соопшти денеска гувернерот на НБРМ, Димитар Богов. Во април годинава проекцијата за порастот на економијата изнесуваше 4,1 отсто, пренесува Мета.

Внатрешните и надворешните шокови ќе го ограничат растот на БДП на 3,2 проценти

Вечер - 12.11.2015

За следните две години НБМ проектира економски раст од 3,5, односно 4 проценти, инфлација од 1,5 и 1,6 проценти, помал дефицит на тековната сметка и кредитен раст меѓу 7 и 8 проценти Солидно закрепнување на македонската економија, но со раст понизок ...

Народната банка го ревидираше растот на економијата на 3,2 проценти за годинава

Lider - 12.11.2015

Народната банка на Република Македонија ја ревидира ставката на раст на БДП од 4,1 на 3,2 проценти за оваа година. И покрај надолната ревизија на растот, Народната банка и понатаму очекува солидно закрепнување на економијата.

Богов: Стапката на раст ревидирана, останува оценката за солиден раст на економијата

Lider - 12.11.2015

Народната банка на Република Македонија ја ревидира стапката на раст на БДП за годинава од 4,1 на 3,2 проценти. И покрај надолната ревизија на растот, Народната банка и понатаму очекува солидно закрепнување на економијата.

НБРМ: Економската активност и понатаму расте со солидно темпо

Академик - 11.11.2015

На редовна седница на Комитетот за оперативна монетарна политика на НБРМ, која се одржала вчера биле разгледани состојбите во домашната економија, движењата на меѓународните и на домашните финансиски пазари, движењата во банкарскиот систем и ...

Седница на Комитетот за оперативна монетарна политика на НБРМ

Сител - 11.11.2015

Монетарната поставеност е соодветна. Економската активност расте со солидно темпо, делумно поддржана од кредитната активност на домашните банки. Ликвидноста на банките под влијание на автономните фактори е намалена, што услови понизок интерес на ...

НБРМ: Економската активност расте делумно поддржана од кредитната активност на банките

Бизнис Инфо - 11.11.2015

Економската активност и понатаму расте со солидно темпо, делумно поддржана од кредитната активност на домашните банки беше истакнато на редовната седница на Комитетот за оперативна монетарна политика на НБРМ.

НБРМ: Девизните резерви во ноември без значајни промени

Фактор - 11.11.2015

Последните податоци на НБРМ покажуваат дека девизните резерви во текот на октомври и ноември не бележат поголеми промени, а девизниот пазар веќе подолг временски период е стабилен и банката не интервенирала со продажба/откуп на девизи.

Економскиот раст е солиден, штедењето потфрлува

Дневник - 11.11.2015

Економијата расте со солидно темпо, а за тоа свој придонес имаат и кредитите на банките. Kлучни ризици за растот во иднина се глобалните и случувањата во окружувањето, но и домашната политичка неизвесност, оцени Народната банка (НБМ) по седницата на ...

НБМ:Основите на економијата и натаму се солидни

Република - 11.11.2015

Монетарната поставеност е соодветна. Економската активност расте со солидно темпо, делумно поддржана од кредитната активност на домашните банки. Ликвидноста на банките под влијание на автономните фактори е намалена, што услови понизок интерес на ...

Продолжува досегашното темпо на економски раст

Вечер - 11.11.2015

Комитетот за оперативна монетарна политика на НБРМ на в>ераШната редовна седница ги разгледа состојбите во домашната економија, движењата на меѓународните и на домашните финансиски пазари, движењата во банкарскиот систем и најновите макроекономски ...

Седница на Комитетот за оперативна монетарна политика на НБРМ

Lider - 11.11.2015

Монетарната поставеност е соодветна. Економската активност расте со солидно темпо, делумно поддржана од кредитната активност на домашните банки. Ликвидноста на банките под влијание на автономните фактори е намалена, што услови понизок интерес на ...

ЦЕНИ: Горивата ќе поевтинуваат – дефлацијата не попушта!

Фактор - 10.11.2015

Дефлацијата, односно падот на цените ќе биде закана и во 2016 та година. Сите анализи упатуваат на тоа дека и догодина се очекува да продолжи трендот на намалување на цените на храната, нафтата и металите.

ПОЕВТИНУВАЊЕ: Храната и горивата ќе одат надолу со цените!

Фактор - 10.11.2015

Годинава и следната, цената на нафтата и натаму ќе се намалува, пишува во најновиот извештај на НБМ. Проекцијата за цената на дериватите е надолно ревидирана како резултат на високото производство во земјите од ОПЕК, растечките залихи и неизвесноста ...

Инфалцијата во септември забележа пораст од 0,5 отсто

Локално - 10.11.2015

Базичната стапка на инфлација во септември забележа пораст од 0,5 отсто, наспроти падот од 0,7 отсто во август, што услови и забрзување на годишната стапка на пораст од 0,4 отсто во август на 0,8 отсто во септември, објави НБРМ.