TIME.mk

ВЕСТИ

NEWS

Макрадули и Жерновски ги поддржуваат барањата на новинарите за кривичниот законик

А1 - 12.10.2003

Пратениците Јани Макрадули и Андреј Жерновски застанаа во одбрана на барањата на новинарите во врска со измените и дополнувањата на кривичниот законик. Тие денеска не настапија како претставници на политичките партии од кои доаѓаат, туку како што рекоа како пратеници кои сакаат да ја поттикнат ...

Клеветата и навредата нема да се казнуваат со затвор?

Утрински - 10.10.2003

Новинарите и власта разговараа за најавените измени во Кривичниот закон Во новиот Кривичен закон, на чија измена и дополнување работи владина Комисија, најверојатно нема да биде предвидена затворска казна за делата клевета и навреда, а ќе бидат направени и некои други корекции во правец на ...

За клевета и навреда казна од 500 до 1.000 евра

Вест - 08.10.2003

МИНИСТЕРОТ ЗА ПРАВДА ИСМАИЛ ДАРЛИШТА ГИ ОБЈАСНИ ЕВРОПСКИТЕ ИЗМЕНИ НА КРИВИЧНИОТ ЗАКОНИК Со новините во Кривичниот законик за делата клевета и навреда, за кои најмногубројни клиенти во судовите се новинарите, затворските казни остануваат исти од шест месеци до три години за едното,односно од тр ...

Нема посебно заштитена професија во Кривичниот закон

Утрински - 08.10.2003

Министерство за правда >„Суштината на кривичните дела клевета и навреда не се насочени против одредена професија, што значи дека извршител на кривичното дело може да биде кое било лице. Никој нема посебна заштита без оглед на неговата професија.

Државата објави казни за медиумите

Дневник - 08.10.2003

Коментар - Бранко Ѓорѓевски Новинарите би требало да бидат среќни што, според првата верзија на промените во Кривичниот закон, за делото клевета не би им се заканувала затворска, туку само парична казна. Министерството за правда реши да го направи тоа, како "голем" чекор во либерализацијата на ...

Советот на Европа не препорачал декриминализација на клеветата

Дневник - 08.10.2003

МИНИСТЕРСТВО ЗА ПРАВДА ГИ ПРАВДА ИЗМЕНИТЕ Не постои никаква препорака на Советот на Европа што наложува декриминализација на клеветата и на навредата, туку само нацрт-препорака да се исклучат затворските казни за овие дела, која допрва треба да ја разгледа Комитетот на министрите на ЕУ.

Во Македонија предложенa измена на Кривичниот законик

Канал5 - 08.10.2003

Собраниската процедура за усвојување на измените за прилагодување на Кривичниот законик кон европското законодавство предизвикаа реакции од македонските новинари. Здружението на новинарите, повикувајки се на нацрт препораки од Советот на Европа поб Собраниската процедура за усвојување на измените ...

Повисоки казни и глоба за клевета и навреда

А1 - 07.10.2003

Министерството за правда и Здружението на новинари имаат спротивставени мислења за предложените измени во Кривичниот законик во врска со делата клевета и навреда. Измените што ги подоготви експертската комисија на Министерството за правда предвидуваат зголемување на паричните казни и задржување на ...

Седмата сила бара декриминализација на клеветата и навредата

Утрински - 07.10.2003

Новинарите и кривичарите со различни гледишта за измените во Кривичниот закон Борис Георгиевски Здружението на новинарите на Македонија ќе бара од Министерството за правда и од Комисијата која работи на измените на Кривичниот законик декриминализација и бришење на клеветата и навредата од Законот, ...

Владата ќе "сече" новинари за клевета

Дневник - 07.10.2003

ЗДРУЖЕНИЕТО НА НОВИНАРИТЕ РЕАГИРА Наместо да ги прифати препораките на Советот на Европа за либерализација, во новиот кривичен законик се предлагаат потешки казни за кривично дело клевета, обвинуваат во Здружението Наместо либерализација во сферата на јавното информирање, Министерството за правда ...

Новинарите против драстичните казни за клевета и за навреда

Утрински - 06.10.2003

Предлозите за измена и дополнување на Кривичниот законик наидоа на остра критика на седмата сила Борис Георгиевски Предложените измени во Кривичниот законик кои се однесуваат на кривичните дела клевета, навреда и омаловажување со префрлање на кривично дело се неприфатливи за македонските новинари, ...