TIME.mk

ВЕСТИ

NEWS

Уставот како алиби

Време - 08.10.2005

МЕРИ ЈОРДАНОВСКА По толку расправи - јавни и тајни, по толку караници и политичко-партиски пресметки, конечно се согласивме: реформи во судството ни требаат и треба да се постигнат преку измени во Уставот. Значи главниот проблем, кој се гледаше и од авион, е решен.

Цензусот отпаѓа, на тапет моќта на првиот судија

Време - 08.10.2005

УСТАВНИТЕ ИЗМЕНИ ВЛЕГУВААТ ВО СОБРАНИСКА ПРОЦЕДУРА Александра М. Митевска Раководењето на државниот судски совет ќе биде една од најжешките точки во собраниската расправа за уставните измени, доколку Владата го остави првичното решение, претседателот на Врховниот суд да биде и претседател на ...

Пратениците на слепо ќе гласаат за уставните измени

Време - 07.10.2005

СОБРАНИЕ Пратениците не беа вклучени во јавната расправа за уставните измени, така што сега тие ќе ги гласаат предлог-амандманите што ќе ги подготви Владата, без да ги имаат предвид размислувањата на стручната јавност. Слободан Најдовски, потпретседател на Собранието, смета дека пратениците требало ...

Владата на мака, амандманите дочекани на нож

Утрински - 07.10.2005

По обемната јавна расправа, уставните измени влегуваат во финална фаза Експертите забележуваат дека амандманите се преобемни, слични на мали закони, и дека се неконзистентни Гордана Дувњак Список на желби, кои ќе останат само на хартија, или вистински реформи во правосудството, што ќе значат ...

Уставните измени во политички сендвич

Дневник - 07.10.2005

Натали Н. Сотировска Иако имаше мислења дека за да се извршат реформи во правосудството, не е неопходно да се чепка во Уставот, постигнат е политички консензус дека уставни измени мора да има, на кој му се приклучија и научната и стручната јавност во најголем дел.

Мислењата на Црвенковски највлијателни

Вечер - 07.10.2005

Мислењата на претседателот Бранко Црвенковски за измените во Уставот ќе имаат најмногу влијание врз креирањето на предлог-амандманите, дознаваме од Министерството за правда. Оттаму велат дека работната група веќе работи на анализа на сугестиите и ќе се уважат оние кои имаа позитивен ефект за ...

Црвенковски ја дистанцира Владата од правосудството

Вест - 06.10.2005

СУДСКИ РЕФОРМИ: ШЕФОТ НА ДРЖАВАТА НУДИ СВОИ ПРЕПОРАКИ ЗА НАЦРТ АМАНДМАНИТЕ ВО УСТАВОТ Претседателот на Македонија Бранко Црвенковски им се придружува на правните експерти, судиите и обвинителите, кои остро му се спротивставуваат на предлогот за пробен мандат на судиите.

Власта сепак ќе го направи она што си го наумила

Време - 06.10.2005

ЗАВРШИ ЈАВНАТА РАСПРАВА ЗА УСТАВНИТЕ ИЗМЕНИ Мери Јордановска Нацрт-амандманите за измена на Уставот се преобемни, регулираат законска материја и за кратко време ќе бидат претесни за да се регулира работата на судството. Ова е ставот на Драган Малиновски, претседател на Државната комисија за ...

Амандманите преобемни и дефинираат законска материја

Утрински - 06.10.2005

Јавна расправа на Адвокатската комора за Нацрт-амандманите на Уставот Пробниот мандат на судиите, имунитетот, составот на Државниот судски совет (ДСС), професионализацијата на ова тело, прашањето за тоа дали треба да постои единствен ДСС за судиите и за обвинителите, како и дали надлежноста над ...

Црвенковски е против пробниот мандат на судиите

Утрински - 06.10.2005

Претседателот на државата достави свое мислење до Владата за уставните измени Потребно е некои од Нацрт-амандманите на Уставот на Република Македонија да се прецизираат, а дел од нив и суштински да се изменат. Претседателот има големи забелешки и за начинот на кој се предлага изборот на државниот ...

Какви судии такви судови

Дневник - 06.10.2005

АДВОКАТИТЕ ЗА УСТАВНИТЕ ИЗМЕНИ На граѓаните им треба независно и ефикасно судство за брзо да си ги остварат и заштитат правата, а тоа со судови и судии како нашите не е можно, оцени адвокатот Владимир Ракочевиќ на вчерашната јавна расправа за измените на Уставот, која ја организираше Адвокатската ...

Владата да не влијае врз изборот на државниот обвинител

Дневник - 06.10.2005

ПРЕТСЕДАТЕЛОТ ЦРВЕНКОВСКИ ЗА УСТАВНИТЕ ИЗМЕНИ Да се избрише пробниот мандат на судиите и на обвинителите, да се преиспита дали е потребно учеството на министерот за правда и челното место на претседателот на Врховниот суд во Државниот судски совет, да се најде начин да се ограничи влијанието на ...

Отпаднаа амандманите за пробниот судски мандат

Канал5 - 06.10.2005

Владата ќе повлече два од критикуваните амандмани за измени на уставот во делот на судството дознава Канал 5. Владата ќе повлече два од критикуваните амандмани за измени на уставот во делот на судството дознава Канал 5. Ќе се откаже од пробниот мандат на судиите и предлогот за укинување на цензусот ...

Уставните измени се неопходни

Вечер - 06.10.2005

Со двете расправи за нацрт-амандманите на Уставот, организирани од адвокатската комора и Здружението на граѓани за заштита на човековите права "Сигурност" вчера се затвори серијата на дебати за подобрување на правосудниот систем.

Црвенковски против пробен мандат

Вечер - 06.10.2005

Претседателот Бранко Црвенковски вчера до Владата испрати свое мислење во врска со нацрт-амандманите за измена на Уставот. Тој по консултациите со правните експерти, дојде до заклучок дека е неопходно отстранување на пробниот мандат на судиите, зашто постојат механизми за престанување на неговата ...

Заврши јавната расправа за уставните измени

А1 - 05.10.2005

Присуството на Министерот за правда во државниот судски совет значи политичко влијание, констатираат познавачите на правото на последниот ден од јавната расправа за уставните измени. Бројноста на судиите во ова тело да е доминантна и тие да се професионално ангажирани.

Црвенковски со свое мислење за амандманите

Време - 05.10.2005

УСТАВНИ ИЗМЕНИ Претседателот Бранко Црвенковски набргу ќе испрати свое мислење за нацрт-амандманите на Уставот до Владата и Собранието, откако вчера одржа работен состанок со претставници од правните институции. Како што информираат од кабинетот на Црвенковски, на вчерашната средба биле разгледани ...

Цензусот ќе падне за да опстанат судските реформи

Време - 05.10.2005

ВЛАДАТА ГИ СПАСУВА УСТАВНИТЕ АМАНДМАНИ Можно е Владата од пакетот уставни измени да го отстрани предлогот за намалување или за бришење на цензусот во вториот круг од претседателските избори, поради тоа што се мали шансите тој да помине во Собранието, најавуваат владини извори.

Црвенковски ќе достави мислење за уставните амандмани

Утрински - 05.10.2005

Шефот на државата го собра целиот правосуден врв на разговори за највисокиот правен акт "Нацрт-амандманите на Уставот на Република Македонија: реформите во правосудството" беа тема на вчерашниот неколкучасовен работен состанок, што претседателот Бранко Црвенковски го одржа со претставници од ...

Правните експерти кај Црвенковски

Дневник - 05.10.2005

УСТАВНИ ПРОМЕНИ Претседателот на Република Македонија, Бранко Црвенковски, вчера одржа работен состанок со претставници од релевантни институции од областа на правдата на тема "Нацрт-амандманите на Уставот на Република Македонија: Реформите во правосудството".

Заврши јавната расправа за нацрт амандманите на Уставот

Канал5 - 05.10.2005

Во јавната кампања за нацрт уставните амандмани имаше различни мислења, но независно од тоа пробниот мандат за судиите треба да остане, министерот за правда да биде член во Државниот судски совет како единствен претставник на владата, а ова тело да го води претседателот на Врховниот суд.

Црвенковски го достави мислењето за уставните амандмани

Макфакс - 05.10.2005

Скопје Потребно е некои од Нацрт амандманите на Уставот да се прецизираат, а дел од нив и суштински да се изменат, оценува претседателот Бранко Црвенковски, во мислењето што денеска го достави на Владата. Претседателот Црвенковски, како што соопшти неговиот кабинет, смета дека е неопходно да се ...

Судиите со забелешки за нацрт амандманите на уставот

А1 - 04.10.2005

Секој со свој забелешки околу уставните измени. Црвенковски ги ислушал првите луѓе во правосудството и за некој ден своите ставови ќе ги достави до Владата и Собранието. Повторно било актуелизирано прашањето дали Државниот судски совет и Советот на обвинители да биде исто тело кое ќе биде задолжено ...

Уставните измени се лажна надеж за судството

Време - 04.10.2005

ПРАВНИТЕ ЕКСПЕРТИ РЕАГИРААТ Лажна надеж е тврдењето дека уставните измени ќе ги решат проблемите во судството, изјави Гордан Калајџиев, професор по кривично право, на вчерашната расправа за уставните измени што ја организира Форумот за евроатлантска интеграција.

Според Шкариќ ,прекршоците не се уставна категорија

Утрински - 04.10.2005

Јавна расправа по нацрт-уставните амандмани Гордана Силјановска- Давковска: Една година пред избори не се прават уставни измени! Гордана Дувњак "Јавната дебата за Нацрт-уставните амандмани ја постигна целта. Го слушнавме гласот на науката, но и на практичарите, на странските експерти, како и на ...

Специјализирани судовиќе го олабават судството

Дневник - 04.10.2005

ФОРУМ ЗА ЕВРОАТЛАНТСКИ ИНТЕГРАЦИИ Составот на државниот судски совет и учеството на министерот за правда и на претседателот на Врховниот суд во него, пробниот мандат на судиите, уставната позиција на обвинителството и недостатокот од специјализирани судови се главните забелешки изнесени вчера на ...

Garbege in-Garbege out

Дневник - 04.10.2005

Љубомир Д. Фрчкоски Ако уфрлите ѓубре во системот, ќе добиете ѓубре на крајот како производ. Му се чудам на премиерот зошто се чуди што добива така лоши коментари од "своите" експерти за уставните амандмани? Кога имаш работа со "стручни" трупови, така е секогаш.

ЕКСПЕРТИТЕ И ПРЕТСЕДАТЕЛОТ НА ЗАЕДНИЧКО ДЕФИНИРАЊЕ НА УСТАВНИТЕ АМАНДМАНИ

Канал5 - 04.10.2005

На петчасовниот состанок зад затворени врати, првите луѓе на правосудните институции му предочиле на претседателот Бранко Црвенковски повеќе слабости што тие ги детектирале во предложените уставни амандмани. На петчасовниот состанок зад затворени врати, првите луѓе на правосудните институции му ...

Средба на Црвенковски со правните експерти

Макфакс - 04.10.2005

Скопје Шефот на државата Бранко Црвенковски денеска ќе одржи работна средба со правните експерти во врска со уставните измени во делото на правосудството. Врз основа на ставовите што ќе бидат изнесени на средбата, Црвенковски ќе изгради свое мислење во врска со нацрт амандманите на Уставот, се вели ...

Уставните амандмани се чекор назад во борбата против корупцијата

Канал5 - 03.10.2005

Уставните амандмани нема да ги решат главните проблеми во судството. Корупцијата, непрофесионалноста и бавноста на судските постапки и натаму ќе бидат кочница за успешен пат кон Европа- смета Гордан Калајџиев од Правниот факултет. Уставните амандмани нема да ги решат главните проблеми во судството.

Министрите не треба да имаат имунитет

Макфакс - 03.10.2005

(Дневник) - среда, 28.09.2005 АНТИКОРУПЦИСКАТА КОМИСИЈА ЗА УСТАВНИТЕ АМАНДМАНИ Имунитетот на министрите, на судиите и на членовите на државниот судски совет, изборот на врховниот обвинител и пробниот мандат на судиите се забелешките на Државната комисија за спречување на корупцијата за предложените ...