TIME.mk

ВЕСТИ

NEWS

Нивото на езерото се зголемува, во посета јанакиевски

Телма - 21.02.2010

Неповолните временски услови, проследени со интензивни врнежи од дожд, лапавица и снег што во текот на ноќта и утрово го зафатија охридскиот регион, резултираа ...

Расте нивото на Охридското Езеро

Алсат-М - 08.03.2017

Нивото на Охридското Езеро расте и според најновите податоци на Управата за хидрометеролошки работи е осум сантиметри над дозволениот минимум. Неделната хидролошка состојба покажува дека водостоите на сите реки се под просекот за март.

Јанакиески: Нивото на Охридското Езеро стабилно

Шпиц - 21.02.2010

Охрид, 21 февруари - Сакам да ја уверам македонската јавност дека во моментов се испушта максимална можна количина вода од Охридското Езеро.

Јанакиески: Ситуацијата во Охрид е стабилна

Форум - 21.02.2010

„Информациите од утрово говорат дека нивото на Охридското Езеро е 13 до 14 сантиметри над максималната кота.

Расте нивото на Охридското Езеро, министерот Јанакиески во Пештани

Сител - 21.02.2010

Неповолните временски услови, проследени со интензивни врнежи од дожд, лапавица и снег што во текот на ноќта и утрово го зафатија охридскиот регион, резултираа ...

Покачено нивото на Охридско Езеро за уште еден сантиметар

Сител - 21.02.2010

Со обилните врнежи од дожд и снег кои што континуирано паѓаат, постојано се зголемува нивото на Охридското Езеро кое се искачи за 14 сантиметри над ...

Зголемено нивото на Охридското езеро за еден сантиметар

Нетпрес - 21.02.2010

Водостојот на Охридското езеро денес бележи зголемува за еден сантиметар. Од центарот за управување со кризи информираат дека ова нема за придонесе за ...

ЕЛЕМ - Во Црн Дрим се испушта максималната количина вода

Inpress - 21.02.2010

Скопје, 20 Февруари (ИНПРЕС) Од „Електрани на Македонија“ (ЕЛЕМ), под чија надлежност е испустот на водата од Охридското Езеро во реката Црн Дрим кај Струга ...

Нивото на Охридското Езеро не се спушта, поплавени објекти во Пештани

А1 - 20.02.2010

Нивото на Охридското Езеро денеска не е променето во однос на вчера, односно изнесува 693,88 и е за 13 сантиметри над горната утврдена граница.

Нема опасност за Охрид и за Струга

Утрински - 20.02.2010

ОХРИД - Високата температура од 14 Целзиусови степени вчера предизвика топење на снегот и зголемување на нивото на Охридското Езеро, кое беше 13 см над максимално дозволената кота ...

Нивото на Охридското Езеро не се спушта, поплавени објекти во Пештани

Алфа - 20.02.2010

Нивото на Охридското Езеро денеска не е променето во однос на вчера, односно изнесува 693,88 и е за 13 сантиметри над горната утврдена граница.

Охриско преполно - Пештани се поплави

Кирилица - 20.02.2010

Најкритична е состојбата во Пештани, каде подземните води поплавија подрумски и приземни простории на над 200 станбени објекти, а поплавување на објекти има и во селата Лакочереј, ...

Нивото на Охридското Езеро не се спушта

Сител - 20.02.2010

Нивото на Охридското Езеро денеска не е променето во однос на вчера, односно изнесува 693,88 и е за 13 сантиметри над горната утврдена граница.

Охридско езеро максимално се празни преку Црн Дрим

Кирилица - 20.02.2010

Во моментов од езерото кај Струга по течението на Црн Дрим се испуштаат околу 52 метри кубни вода во секунда Во врска со нивото на Охридското Езеро, како и ...

ЕЛЕМ: Во Црн Дрим се испушта максималната количина вода од Охридското Езеро

Сител - 20.02.2010

Во врска со нивото на Охридското Езеро, како и водостојот на реката Црн Дрим и акумулациите „Глобочица“ и „Шпилје“, денеска се огласија и „Електрани на ...

Зголемени сите водотоци - ситуацијата се контролира

Inpress - 20.02.2010

Скопје, 20. февруари (ИНПРЕС) Хидролошката ситуација во Република Македонија оваа година е далеку натпросечна и особено поволна во производството на електрична енергија.

Нивото на Охридското Езеро се покачува

А1 - 19.02.2010

Дали Охрид и Струга и граѓаните се во опасност и дали може да се излее Црн Дрим од неговото корито, прашање за доктор Здравко Крстановски, хидробиолог од научната институција ...

Поента - Ти не си Македонија!

Време - 19.02.2010

Ана Анастасовска Политичките расправии меѓу ВМРО-ДПМНЕ и СДСМ деновиве отидоа дури дотаму што власта не покажа апсолутно никаков интерес за случувањата во општините, каде што ...

Македонија - Политиката ќе го поплави Охрид

Време - 19.02.2010

Ана Анастасовска Градоначалниците на Охрид, Струмица и на Куманово, Александар Петрески, Зоран Заев и Зоран Дамјановски, сите од СДСМ, вчера се пожалија дека Министерството за ...

Црн Дрим мо­же да ја поп­ла­ви Стру­га

Вест - 19.02.2010

Црн Дрим може да ја поплави Струга, предупреди вчера градоначалникот Рамиз Мерко. "Дрвената брана што се наоѓа во централното градско подрачје на Струга е гнила.

Охридското Езеро поплави дел од крајбрежјето 1

Утрински - 19.02.2010

ОХРИД - Поради зголеменото ниво, Охридското Езеро почна да поплавува дел од крајбрежјето. Засега под вода се само делови од неколку тераси на кафеаните на брегот на езерото и ...

Нивото на Охридско Езеро се намалува

Форум - 19.02.2010

Со ваквата мерка надлежните се обидуваат да го намалат високиот водостој на Охридското Езеро кое по обилните врнежи и топењето на снегот поради невообичаено високата температура ...

Портите кај Црн Дрим широко отворени-нивото на Охридско езеро се намалува

Алфа - 19.02.2010

Портите на реката Црн Дрим се широко отворени и од нив истекува максимално количество вода од околу 50 метри кубни во секунда.

Нивото на Охридското Езеро намалено

Шпиц - 19.02.2010

Охридското Езеро преку реката Црн Дрим во Струга максимално ја испушта водата од 50 метри во секунда, што овозможи намалување на нивото на водата во езерото, соопшти Центарот за ...

Охридското Езеро ги плаши жителите

Н.Македонија - 19.02.2010

За 12 сантиметри над максималната кота од 694 метри надморска височина порасна водостојот на Охридско Езеро, што претставува опасност од прелевање на водата на копнениот дел во ...

Охридско и натаму расте, ставен насип кај Глобочица

Алфа - 19.02.2010

Нивото на Охридското езеро не престанува да надоаѓа. Денеска порасна за уште еден сантиметар и сега е 13 сантиметри над максимално дозволената кота.

Македонија пред потоп

Шпиц - 19.02.2010

Нивото на Охридско Езеро вртоглаво растеше и вчера, а од високите температури се зголемуваше дотокот на реките низ целата земја носејќи огромна опасност од поплави Нивото на ...

Охридско расте, но нема опасност од излевање

Дневник - 19.02.2010

Иако испустот на реката Црн Дрим во Струга е максимално отворен и од Охридско Езеро се одлеваат 50 кубни метри вода во секунда, нивото на езерото вчера се покачи за уште 1 ...

Охридско и понатаму расте

Канал5 - 19.02.2010

Нивото на Охридското Езеро продолжува да се покачува. Порастот на температурата и топење на снеговите не им оди во прилог на оптимистичките прогнози.

Портите кај Црн Дрим широко отворени-нивото на Охридско езеро се намалува

МРТ - 19.02.2010

Портите на реката Црн Дрим се широко отворени и од нив истекува максимално количество вода од околу 50 метри кубни во секунда.

Нивото на Охридското Езеро и натаму се зголемува

Кирилица - 19.02.2010

Иако капаците на истекот на реката Црн Дрим во Струга се максимално отворени и од Охридското Езеро се одлеваат 50 метри кубни вода во секунда, сепак нивото на езерото во споредба ...

Намалено нивото на Охридското езеро

Сител - 19.02.2010

Будно се следи состојбата со нивото на Охридското езеро кое од ден во ден расте за 1 сантиметар како резултат на поројните дождови.

Нивото на Охридско е 13 сантиметри над нормалата, Црн Дрим се излеа

Нетпрес - 19.02.2010

Нивото на водата во Охридското езеро денеска е поголемо за еден сантиметар од вчера и сега е на 13 сантиметри над нормалното ниво.

Нивото на Охридско езеро 13 см. над дозволеното

eReporter - 19.02.2010

Нивото на Охридското езеро утринава повторно порасна за еден сантиметар и сега е 13 сантиметри над максимално дозволената точка.

Црн Дрим поплави 150 метри од патот Струга Дебар

Нетпрес - 19.02.2010

Реката Црна Дрим вчера се излеал на околу еден километар под браната на езерото Глобочица поплавувајќи околу 150 метри од патот од Струга кон Дебар.

Портите кај Црн Дрим широко отворени-нивото на Охридско езеро се намалува

Макфакс - 19.02.2010

Портите на реката Црн Дрим се широко отворени и од нив истекува максимално количество вода од околу 50 метри кубни во секунда.

Нивото на Охридското езеро и понатаму расте

Макфакс - 19.02.2010

Охридското езеро и натаму расте и покрај насипите против излевање на реката Црн Дрим. Според последните мерења, нивото на Охридското Езеро денеска се искачи за уште еден ...

Од Охридското Езеро извадени 7 тона оружје и експлозивни средства (ФОТО)

Inpress - 19.02.2010

Охрид, 19. февруари (ИНПРЕС) Близу 7 тони оружје, муниција и други експлозивни средства и орудија денеска се изложени како финален резултат од акцијата за чистење на езерото од ...

Охридското Езеро со целата своја сила и убавина (ФОТО)

Inpress - 20.02.2010

Охрид, 20. февруари (ИНПРЕС) Охридското езеро денеска ја покажа целата своја сила и убавина. Полно со вода, со бранови високи нешто повеќе од еден метар денеска уште еден ...

Состојбата во Струга во моментов стабилна (ФОТО)

Inpress - 20.02.2010

Струга, 20. февруари (ИНПРЕС) Иако состојбата денеска на испустот на Охридското езеро кај Струга е стабилна, сепак изик од излевање на Охридското Езеро сеуште има, тврдат од ...

Се излева Охридското езеро

А1 - 18.02.2010

Водостојот на Охридското Езеро и натаму расте. Денес нивото е на 12 сантиметри над максимално дозволената точка.

Македонија - Температурите растат, Охридско ќе се излее

Време - 18.02.2010

Благојче Петрески Кај охриѓани владее страв од поплава на охридскиот кеј и на пониските делови од градот откако водостојот на Охридско Езеро вчера достигна 11 сантиметри над ...

Охридско Езеро над критичната точка

Утрински - 18.02.2010

ОХРИД - Нивото на Охридското Езеро вчера беше 11 сантиметри над критичната точка, односно над максимално дозволената кота, договорена меѓу Македонија и Албанија.

Охридското Езеро се прелева

Телма - 18.02.2010

Поради зголеменото ниво на Охридското Езеро помали мостови, природни патеки и други делови од крајбрежјето во центарот на градот се под вода.

Охридско се наполни над дозволената кота

Дневник - 18.02.2010

Нивото на водата во Охридско Езеро вчера беше 11 сантиметри над максимално дозволената кота, но надлежните служби велат дека се' уште нема опасност од излевање и од поплави.

Охридско Езеро поплави делови од крајбрежјето

Форум - 18.02.2010

Езерото, како што јавува Охрид њуз, го прекри малиот мост кај некогашен „Југ“, а од него се гледаат само светилките.

Охридско езеро поплави делови од крајбрежјето

Алфа - 18.02.2010

Поради зголеменото ниво на Охридското езеро помали мостови, природни патеки и други делови од крајбрежјето во центарот на градот се под вода.

Охридско Езеро пред излевање

Н.Македонија - 18.02.2010

Водостојот на Охридско Езеро, според вчерашните мерења, е за 11 сантиметри повисок од максимално дозволената кота, информираа од Центарот за управување со кризи Оттаму додаваат ...

Итна изградба на насип меѓу Струга и Дебар

Форум - 18.02.2010

Според податоците на ЕЛЕМ, нивото на водата на Охридското езеро во моментов се наоѓа на 12 сантиметри над дозволената квота, но состојбата не е критична.

Охридското езеро порасна за уште еден сантиметар

Алсат-М - 18.02.2010

Нивото на Охридското езеро е во постојан пораст. Тоа денеска е за еден сантиметар повисоко од вчерашните 11 од максимално утврдената кота.

Градоначалниците на Охрид и Струга бараат од ЕЛЕМ да го отворат испустот на водата од “Глобочица“

Алфа - 18.02.2010

Градоначалниците на Охрид и Струга –Петрески и Мерко бараат од ЕЛЕМ максимално да го отворат испустот на водата од акумулацијата „Глобочица“.

Нивото на Охридското Езеро и натаму се покачува

Сител - 18.02.2010

Нивото на Охридското Езеро денеска е за еден сантиметар повисоко од вчерашното мерење и изнесува 693,87, односно за 12 сантиметри над максимално дозволената кота 693,75.

Се излеа Охридско Езеро

Канал5 - 18.02.2010

Неколкудневните интензивни врнежи во Охрид, ги оправдаа стравувањата. Делови од крајбрежјето на Охридското Езеро од утринава се под вода, но засега нема опасност по објектите и ...

Нивото на Охридското Езеро и натаму расте

МРТ - 18.02.2010

Нивото на Охридското Езеро денеска е за еден сантиметар повисоко од вчерашното мерење и изнесува 693,87, односно за 12 сантиметри над максимално дозволената кота 693,75.

Охридско езеро поплави делови од крајбрежјето

МРТ - 18.02.2010

Поради зголеменото ниво на Охридското езеро помали мостови, природни патеки и други делови од крајбрежјето во центарот на градот се под вода.

Неопходна изградба на насип на патот Струга-Дебар

МРТ - 18.02.2010

Итно да се започне со изградба на насип на патот Струга-Дебар кој ќе ја акумулира водата што наскоро ќе почне да се испушта од езерото Глобочица и со тоа да се намали нивото на ...

Кај Дрим се поставуваат барикади од вреќи со песок

Вечер - 18.02.2010

Нивото на Охридското Езеро постојано се зголемува, но се уште нема простор за паника. Вчера тоа изнесуваше 12 см над максималната утврдена кота.

Охридско 12 сантиметри над нивото, но нема опасност од поплава

Нетпрес - 18.02.2010

Нивото на Охридското езеро денеска изнесува 12 сантиметри од нормалното, но нема опасност од излевање и поплави, велат од Центарот за управување со кризи.

ЦУК: Состојбата со Охридското езеро стабилна

eReporter - 18.02.2010

Не постои непосредна опасност од поплавување на кејот и објектите во непосредна близина на Охридското езеро, соопшти Центарот за управување со кризи.

Охридско езеро поплави делови од крајбрежјето

Макфакс - 18.02.2010

Поради зголеменото ниво на Охридското езеро помали мостови, природни патеки и други делови од крајбрежјето во центарот на градот се под вода.

Неопходна изградба на насип на патот Струга-Дебар

Макфакс - 18.02.2010

Итно да се започне со изградба на насип на патот Струга-Дебар кој ќе ја акумулира водата што наскоро ќе почне да се испушта од езерото Глобочица и со тоа да се намали нивото на ...

Езерото преполнето - дали е можно повторување на сликиве од 1963? (ФОТО)

Inpress - 18.02.2010

Охрид, 18. февруари (ИНПРЕС) "Како низ сон се секавам на овие бранови. Имав 7-8 години. Дали можете да добиете информација од неки релевантни фактори во Општинава, за тоа, колкаво ...

Реката Црн Дрим на "една коцка" од излевање (ФОТО)

Inpress - 18.02.2010

Струга, 18. февруари (ИНПРЕС) Отворени 80% од вратите на истекот на реката Црн Дрим во Струга со цел да се регулира екстремно високиот водостој на Охридското Езеро кое деновиве е ...

Македонски кмет ќе бара помош од бугарски премиер!?

Inpress - 18.02.2010

Охрид, 18. февруари (ИНПРЕС) Охридското Езеро деновиве бележи највисок водостој. Моменталната кота ја надмина максималната за 11 сантиметри и изнесува 693,86 сантиметри.

Струга и околината на чекор од поплава (ФОТО)

Inpress - 18.02.2010

Струга, 18. февруари (ИНПРЕС) Покрај високиот водостој на Охридското езеро, во Струга дополнителен проблем се и високите подземни води, како и сите до езерото блиски акумулации - ...

Езерото расте со динамика од сантиметар за едно деноноќие

Inpress - 18.02.2010

Охрид, 18 февруари (ИНПРЕС) Нивото на Охридското Езеро за последниве 24 часа порасна за еден сантиметар и денеска изнесува 693,87, односно за 12 сантиметри над максимално ...

Градоначалниците на Охрид и Струга бараат итна средба со премиерот

Inpress - 18.02.2010

Охрид, 18. февруари (ИНПРЕС) На Охрид, Струга и уште неколку општини во државава им се блокирани сметките, заради долгот за одредени проекти кои ги имаат општинските јавни ...

Високото ниво на езерото ги исплаши граѓаните и локалната власт

Inpress - 18.02.2010

Охрид, 18. февруари (ИНПРЕС) Нивото на Охридското езеро е во постојан пораст.Тоа денес е за еден сантиметри повисоко од вчерашните 11 сантиметри од максимално утврдената кота.

Охридско езеро 11 сантиметри над дозволеното

А1 - 17.02.2010

Охридското езеро, денес е со ниво од 11 сантиметри над максимално дозволената кота, договорена меѓу Македонија и Албанија.

Македонија - Дојранско Езеро се полни

Време - 17.02.2010

Дојранското Езеро ги поплави пешачките мостови на градската и на другите плажи, а надлежните соопштија дека водата е навлезена на три до четири метри од крајбрежјето.

Се зголемува длабочината на Дојранско Езеро

Дневник - 17.02.2010

Врнежите од дожд во изминатите две седмици го покачија нивото на Дојранското Езеро за 25 сантиметри, чија вода е навлезена на три-четири метри од крајбрежјето и ја покри целата ...

Се зголеми нивото на Дојранско Езеро

Н.Македонија - 17.02.2010

За 25 сантиметри е зголемено нивото на Дојранско Езеро, а езерската вода е дојдена на 3-4 метри од крајбрежјето и ја покри целата инфраструктура Поплавени се пешачките мостови на ...

Петрески: Постои опасност од прелевање на Охридското езеро

Алфа - 17.02.2010

Владата да преземе итни мерки за испуштање вода од Охридското езеро во реката Црни Дрим бидејќи постои опасност од прелевање на езерото.

Драматично висок водостој на водите во Охрид

Алсат-М - 17.02.2010

Охридското Езеро деновиве бележи драматично висок водостој. Моменталната кота е за 11 сантиметри повисока од максимално дозволената, па во моментов изнесува 693,86 метри надморска ...

Охридско Езеро ќе се излее?

Шпиц - 17.02.2010

Постои опасност да биде поплавен кејот на езерото и околните области Владата да преземе итни мерки за испуштање вода од Охридско Езеро во реката Црни Дрим бидејќи постои опасност ...

Постои опасност од прелевање на Охридското езеро

МРТ - 17.02.2010

Владата да преземе итни мерки за испуштање вода од Охридското езеро во реката Црни Дрим бидејќи постои опасност од прелевање на езерото.

Нивото на Охридското Езеро за 11 сантиметри повисоко

Кирилица - 17.02.2010

Нивото на Охридското Езеро денеска изнесува 693,86, што е за 11 сантиметри над максимално дозволената кота 693,75 Според информациите од Центарот за управување со кризи, не е ...

Охридското Езеро 11 сантиметри над дозволениот максимум

Сител - 17.02.2010

Нивото на Охридското Езеро денеска изнесува 693,86, што е за 11 сантиметри над максимално дозволената кота 693,75.

Опасност од прелевање на Охридското Езеро

Вечер - 17.02.2010

Водостојот на Охридското Езеро е на горна граница, но засега состојбата не е алармантна, соопштија вчера од охридската локална самоуправа.

Охридско езеро пред излевање

eReporter - 17.02.2010

Нивото на Охридското езеро денеска изнесува 693 метри и 86 сантиметри, и е 11 сантиметри повисоко од дозволената кота, договорена меѓу Македонија и Албанија.

Охридско езеро пред излевање

Нетпрес - 17.02.2010

Според последните мерења на нивото на водата, Охридското езеро е за 11 сантиметри повеќе од максимално дозволената кота.

Петрески: Постои опасност од прелевање на Охридското езеро

Макфакс - 17.02.2010

Владата да преземе итни мерки за испуштање вода од Охридското езеро во реката Црни Дрим бидејќи постои опасност од прелевање на езерото.

Водостојот на Охридско езеро на горната граница

Макфакс - 17.02.2010

Водостојот на Охридското Езеро е на горна граница но состојбата не е алармантна, соопштија денеска од охридската локална самоуправа изразувајќи загриженост поради обилните врнежи ...

Водостојот на езерото е за 11 сантиметри над максималната кота (ФОТО)

Inpress - 17.02.2010

Охрид, 17. февруари (ИНПРЕС) Охридското Езеро деновиве бележи највисок водостој. Моменталната кота ја надмина максималната за 11 сантиметри и изнесува 693,86 сантиметри.

Зголемено нивото на Дојранското Езеро

Шпиц - 16.02.2010

Поради врнежите од дожд во изминатите две седмици, нивото на Дојранското Езеро е зголемено за 25 сантиметри, а езерската вода е навлезена на 3-4 метри од крајбрежјето и ја покри ...

Зголемено нивото на Дојранското Езеро

Алфа - 16.02.2010

Поради врнежите од дожд во изминатите две седмици, нивото на Дојранското Езеро е зголемено за 25 сантиметри, а езерската вода е навлезена на 3-4 метри од крајбрежјето и ја покри ...

Нивото на Дојранско Езеро зголемено за 25 см

Канал5 - 16.02.2010

Поради поројните врнежи од дожд, нивото на Дојранското Езеро е зголемено за 25 сантиметри, а езерската вода е навлезена на 3-4 метри од крајбрежјето и ја покри целата ...

Езерото унаказено од секаков вид отпад

Inpress - 16.02.2010

Охрид, 16. февруари (ИНПРЕС) Екипи на ЈП "Охридски комуналец" секое утро подигнуваат огромни количини отпад кое Охридското Езеро го исфрла на брегот.