TIME.mk

ВЕСТИ

NEWS

Wednesday, Oct 4 at 20:00h - Oct 10 at 23:59h

Already started

GUESTS

391interested
108going
907invited

Details


To World Space Week and beyond...

Здраво спејс ентузијасти! 🚀

Оваа година повторно ја прославуваме Светската недела на вселената и се потрудивме да ви спремиме супер настани.

Светска недела на вселената е интернационален настан кој се одржува секоја година од 4-10 октомври во 86 држави низ светот и вклучува речиси 2700 настани. Целта е да се стави акцент на придобивките од вселенските истражувања спроведени во текот на изминатата година, наспрема решавање на предизвици на планетета земја и во вселената. 

Ова ни е веќе трета година по ред како се дружиме, а овој пат се гледаме на:

Официјално отварање - Светска недела на вселената 
⏰ 04 октомври, во 20:00 часот
Локација: Concept 37
- Презентација на активностите 
- Обраќање на Филип Парталовски, претставник на Скопското Астрономско друштво
- Изложба на астрономски фотографии од локални автори (Игор Ристовски, Рамадан Абдиу, Огнен Бојковски, Софија Спировска)
- Информативен панел на тема "Употреба на отворените податоци на НАСА за креирање на иновативни алатки" 

Посета на планетариум - Светска недела на вселената
⏰ 06 октомври, во 18:00 часот
Локација: Mkc Planetarium

Посета на Кокино
⏰ 07 октомври, од 10:30 часот до 16:00 часот
- Еднодневна посета на Кокино со туристички водич
- Организиран автобуски превоз
- Достапни влезници на: bit.ly/kokinoWSW

Филм под ѕвезди ☆ 
⏰ 08 октомври, од 20:00 часот
Локација: Во дворот на Младински образовен форум - МОФ / Youth Educational Forum -YEF
Регистрации наскоро.

“Не оставај на друг, дојди за чист воздух” - Јавна дебата
⏰ 09 октомври, од 11:00 часот
- Повеќе информации наскоро.

Посета на планетариум - Светска недела на вселената
⏰ 09 октомври, во 18:00 часот
Локација: Mkc Planetarium

Официјално затварање - “Wish for the stars” забава
⏰ 10 октомври, во 21:00 часот
Локација: Винил / Vinyl

Сите новости и информации во врска со настаните ќе ги објавуваме во овој настан.
 
Се гледаме на  #wswMK  and may the force be with you... 🙌