TIME.mk

ВЕСТИ

NEWS

Monday, Oct 2 at 09:00h - Oct 8 at 00:00h

Already started

GUESTS

270interested
123going
249invited

Details


Бидете дел од настанот кој ќе ја подигне свеста за иновациите во кулинарскиот свет, носејќи неколку кулинарски стилови/кујни од различни земји, а сепак одржувајќи здрав животен стил. 

Концептот на настанот е да донесе премиум неформално образование и размена на знаења(know-how). Фестивалот ќе трае една недела, а секој ден ќе има различни Мастер часови по готвење, во кои покрај светските Мастер Шефови, ќе бидат вклучени и шефови од Македонија,но исто така и млади луѓе.

Што ќе научите?
На Мастер Клас едукацијата ќе учите директно од секој Мастер Шеф директно секој ден од 10ч до 16ч. Можете да изберете кој ден, која кујна од кој Мастер Шеф сакате да ја научите. На истите ќе се работи по принципот на изготвување на целосно мени (пред јадење, главно јадење и десерт). Изберете ги сите да научите или изберете некоја од Мастер клас едукацијата за кулинарство на Турска кујна, Латинска Америка, Мроканска кујна, Чилеанска кујна, Германска-Европска кујна, Кинеска кујна.

Што добивате?
Оние кои ќе присуствуваат на Мастер клас едукацијата со Мастер Шефовите секој ден или пак изборни денови ќе ги добијат целосен материјал од едукацијата, како и рецептите кои ќе бидат подготвувани за време на едукацијата. Истите ќе можат да ги користат во своите угостителски менија и да ги приготвуваат.

Гала вечер 06.10.2017 - Петок
На гала вечерта ќе имате можност да ги запознаете сите Мастер Шефови и Шефови одеднаш. Ќе може да дегустирате најразлични мениа и кулинарски вештини од шест различни кујни од светот. Вечерта надополнета со убави македонски вина, како и изненадувања и пригодни подароци за секој присутен. Исто така секој присутен добива фотогравии од вечерта и менијата кои биле дегустирани на самата гала вечер.

Проектот „Иновативно кулинарско искуство“ :

Прва тема: 
Неформално премиум образование, размена на искуства и знаење преку кои  во кулинарскиот свет ќе се подобрат вештините на активните шефови во Македонија и до 20% регистрирани од регионот. По првиот настан, "ICE2017" ќе креира иновативна кулинарна академија и акцелератор.

Соработката ќе биде со дел од Мастер Шефовите кои доаѓаат на настанот во октомври 2017 година во Скопје. Г-дин Ердем Дирбали – Турција, кој има академија за готвачи, г-дин Родриго Дуранд Церда – Чиле, кој исто така има академија за готвачи и г-дин Ралф Менигини – Германија, кој има училишна академија за готвачи, Стефан Пјер - Белгија, екс-претседател на Европската асоцијација на шефови готвачи. Понатаму, г-дин Филип ван Капелен - Белгија и г-дин Гијом Гомез-Франција, мастер шеф од Елисејската палата во Париз, се дел од предавачите на академијата.

Исто така вклучени се и шест MMCC Шефови: МР. Шеф Марк Де Јонг, Мр. Шеф Дејан Карапеев, Мр. Шеф Никола Мишковски, Мр. Шеф Зоки Мајновски, Мр. Шеф Зоран Андонов, Мр. Шеф Бобан Симоновски, Мр. Шеф Исак Камбери ( сите од Македонија). 

Втора тема: 
Промоција на туризмот и гостопримството  на светските дестинации од кои доаѓаат Мастер Шефовите и оние кои се нивни следбеници (илјадници луѓе од Латинска Америка, ЕУ, Германија, Франција, Белгија, Мароко, Турција, Блискиот Исток)

Трета тема: 
Во целиот процес и “ICE2017-ICE2018-ICE2019-ICE2020” настаните вклучени ќе бидат и младите идни шефови кои ќе имаат можност да работат со врвни Мастер Шефови на светско ниво. Ова ќе помогне тие да се вработат во ресторани, хотели и секторот за туризам. 

Четврта тема: 
Можноста за посетителите да пробаат и дегустираат различна храна од различни кујни ширум светот, но со македонски состојки. Дел од конзументите не може да си дозволат да патуваат и да пробаат од оваа врвна егзотична храна, па затоа ние ги донесовме Мастер Шефовите кај нив. 

Петта тема: 
Хуманитарниот аспект на „ICE Festival”. Инклузија на луѓето со хендикеп и специфични групи од општеството, кои што можат да бидат вработени во туристичкиот сектор. Исто така, дел од процентот на продадени билети за гала вечерата ќе одат како донација за организациите за луѓе со хендикеп и специјални потреби. 

INNOVATIVE CULINARY EXPERIENCE 2017
Venue: Kamnik winery skopje
Date: 2-8 October 2017
http://masterchefsmacedonia.com/
https://www.facebook.com/icefestival2017

Online Payment - http://shop.ilumine.mk/events