TIME.mk

ВЕСТИ

NEWS

Saturday, Dec 2 at 20:00h - 23:00h

Already started

GUESTS

3.2Kinterested
636going
52invited

Details


Петар Илич Чајковски
ЛЕБЕДОВО ЕЗЕРО


Диригент: Бисера Чадловска
Кореограф: Виктор Јаременко (Украина)
Сценограф: Андреј Злобин (Украина)
Костимограф: Гана Ипатиева ( Украина)
Репетитори: проф. м-р Тања Вујисиќ Тодоровска, Лора Тарчуговска и Билјана Пашариковска
Концерт мајстор: Јане Бакевски

НАСТАПУВААТ:
Одета, Одилија: Мими Поп Алексова Анастасовска
Принц Зигфрид: Бобан Ковачевски
Ротбарт: Дојчин Дочев (Бугарија)


„ЛЕБЕДОВО ЕЗЕРО“
Опстојувајќи на сцената повеќе од 130 години, „Лебедово езеро“ е без сомнение најголемото балетско дело на сите времиња. Успехот на балетот во најголема мера се должи на прекрасната музика на Петар Илич Чајковски што претставува едно од најголемите уметнички остварувања во историјата. Чајковски балетот го завршил во 1876 година за Бољшој театарот од Москва. Во кореографија на Јулиус Рајзингер, балетот премиерно е изведен на 22 февруари 1877 година. Без намера да направи реформа во балетската музика, Чајковски се оддал на пишување на „Лебедово езеро“ третирајќи го балетот како уметничка форма достојна за имагинативна музичка содржина.