TIME.mk - Економија http://time.mk/ TIME.mkhttp://time.mk/images/LOGO.pnghttp://time.mk/ mk Thu, 22 Feb 2018 12:47:36 +0000 600 Јавниот сектор да ги внесе податоците во регистарот, инаку не ќе може да исплаќа плата | 24 Вести http://time.mk/c/7a87f91a70/javniot-sektor-da-gi-vnese-podatocite-vo-registarot-inaku-ne-ke-moze-da-isplaka-plata.html Јавниот сектор да ги внесе податоците во регистарот, инаку не ќе може да исплаќа плата - 24 Вести - 13:42 22/02 Thu, 22 Feb 2018 12:42:57 +0000 24 Вести - 13:42 22/02
Институциите од јавниот сектор имаат рок од три месеци да ги внесат податоците за своите вработени во информатичкиот систем за управување за човечки ресурси бидејќи во спротивно може да се доведат во ситуација да не можат да им исплатат плата на ...
AKO: Државните институции имаат обврска да ги евидентираат вработените за да добијат плата
Н.Македонија: Јавниот сектор да ги внесе податоците во регистарот, инаку не ќе може да исплаќа плата...
Мета: Манчевски: Институциите мора да ги регистрираат вработените за да исплатат плати
14 поврзани вести »
]]>
Економија
Новиот закон за јавни набавки ќе ја подобри транспарентноста и ќе го унапреди квалитетот на набавките | А1 On http://time.mk/c/8da5d52caf/noviot-zakon-za-javni-nabavki-ke-ja-podobri-transparentnosta-i-ke-go-unapredi-kvalitetot-na-nabavkite.html Новиот закон за јавни набавки ќе ја подобри транспарентноста и ќе го унапреди квалитетот на набавките - А1 On - 13:24 22/02 Thu, 22 Feb 2018 12:24:34 +0000 А1 On - 13:24 22/02
Новиот Закон за јавни набавки ќе го подобри квалитетот на набавките, ќе ја зајакне транспарентноста и контролата на постапките, а во исто време ќе ги направи поедноставни и полесни за имплементација.
Канал5: Во Струга јавна дебата за Законот за јавни набавки
+инфо: Првични согледувања на бизнисот за Нацрт-законот за јавните набавки
Канал5: Продолжува јавната дебата за реформите во јавните набавки
16 поврзани вести »
]]>
Економија
Интелектуалец во политиката | +инфо http://time.mk/c/f1b1360668/intelektualec-vo-politikata.html Интелектуалец во политиката - +инфо - 13:12 22/02 Thu, 22 Feb 2018 12:12:53 +0000 +инфо - 13:12 22/02
Визиите и идеите се убава работа, но треба да бидат осведочени со конкретни дела и начин на однесување. Отсекогаш се дискутирало за интелектуалците во политиката. Уште од времето кога Доситеј влезе во Караѓорѓевата „партија“, а куциот Вук во ...
Нова ТВ: Предавството на интелектуалците
Либертас: Срамна сурија
Бизнис Вести: Миленко Неделковски со прашање посветено на албанските интелектуалци
4 поврзани вести »
]]>
Економија
ДЗС: Просечната нето плата во декември изнесувала 23.850 денари | Бизнис Инфо http://time.mk/c/5b46f3c8ee/dzs-prosecnata-neto-plata-vo-dekemvri-iznesuvala-23-850-denari.html ДЗС: Просечната нето плата во декември изнесувала 23.850 денари - Бизнис Инфо - 13:12 22/02 Thu, 22 Feb 2018 12:12:29 +0000 Бизнис Инфо - 13:12 22/02
Фото: Pixabay Просечната месечна исплатена нето-плата по вработен, во декември 2017 година, изнесува 23.850 денари, додека просечната месечна исплатена бруто-плата по вработен во декември 2017 изнесува 35.017 денари, пишува во најновиот извештај на ...
Скопје инфо: Колку буџет е потребен на просечно четиричлено македонско домаќинство за да го преживее месецот?
еМагазин: Просечната плата за еден месец се зголеми за 654 денари: Кој го билда просекот?
Вечер: Највиска плата примаат Словенците, најниска Македонците!
27 поврзани вести »
]]>
Економија
Исплатена октомвриската плата на вработените во „Фени“ | Макфакс http://time.mk/c/89017ee712/isplatena-oktomvriskata-plata-na-vrabotenite-vo-feni.html Исплатена октомвриската плата на вработените во „Фени“ - Макфакс - 12:07 22/02 Thu, 22 Feb 2018 11:07:24 +0000 Макфакс - 12:07 22/02
Со задоцнување од четири месеци, вработените во кавадаречкиот комбинат „Фени“ добија плата за октомври. Им ја исплатила швајцарската компанија ГСОЛ, закупец на комбинатот кој подготвува рестарт на производството.
МРТ: Исплатена октомвриската плата на вработените во „Фени“
Н.Македонија: Исплатена октомвриската плата на вработените во ФЕНИ Индустри...
МКД: Транспoртерите на Фени и натаму се без пари, ГСОЛ останува на ветеното од вчера
29 поврзани вести »
]]>
Економија
Сите сакаат да бидат копиранти во МЕПСО | Република http://time.mk/c/ba087c333e/site-sakaat-da-bidat-kopiranti-vo-mepso.html Сите сакаат да бидат копиранти во МЕПСО - Република - 12:14 22/02 Thu, 22 Feb 2018 11:14:36 +0000 Република - 12:14 22/02
Вкупно 99 пријави стигнале до АД „МЕПСО“ на огласот за прием на копирант во архиватa во служба за општи работи, објави „ Макфакс“. За оваа работна позиција условот е завршено средно образование, а мeсечната нето-плата е 24.900 денари.
Макфакс: Јагма за копирантското место во МЕПСО – стигнале 99 пријави
Вечер: Јагма за копирантското место во МЕПСО – стигнале 99 пријави
Sky: Сите сакаат да бидат копиранти: 25.000 денари плата месечно за работа во центарот на Скопје, еве колку аплицирале
8 поврзани вести »
]]>
Економија
Америка, Германија, Италија, Франција и Русија со најголеми залихи на злато | Денар http://time.mk/r/NONE/526781f438/amerika-germanija-italija-francija-i-rusija-so-najgolemi-zalihi-na-zlato.html Америка, Германија, Италија, Франција и Русија со најголеми залихи на злато - Денар - 13:33 22/02 Thu, 22 Feb 2018 12:33:47 +0000 Денар - 13:33 22/02
САД, Германија, Италија, Франција и Русија се земјите со најголеми резерви на злато, наведуваат финансиските портали. Според тие податоци, САД имаат 8,133 тони злато, Германија има 3,374, Италија 2,452, Франција 2,436, а Русија 1,857 тони злато.
]]>
Економија
Дали забраната за дизел-возила во градовите е законска? | Deutsche Welle http://time.mk/c/7c3034957e/dali-zabranata-za-dizel-vozila-vo-gradovite-e-zakonska.html Дали забраната за дизел-возила во градовите е законска? - Deutsche Welle - 08:47 22/02 Thu, 22 Feb 2018 07:47:40 +0000 Deutsche Welle - 08:47 22/02
Германија напрегнато ја очекува денешната (22.02) пресуда на Сојузниот управен суд во Лајпциг околу одлуката за забрана на возење дизел во градовите со цел да се намали загадувањето на воздухот.
Фактор: ДЕН „Д“: Дали Германците ќе ги протераат дизелашите?
Стандард: Денот „Д“ за германскиот дизел
Сакам да кажам: Германците длабоко поделени по прашањето на забраната на дизел-возила
8 поврзани вести »
]]>
Економија
Мудис го зголеми кредитниот рејтинг на Грција | Алфа http://time.mk/c/f3e84049de/mudis-go-zgolemi-kreditniot-rejting-na-grcija.html Мудис го зголеми кредитниот рејтинг на Грција - Алфа - 11:49 22/02 Thu, 22 Feb 2018 10:49:46 +0000 Алфа - 11:49 22/02
Меѓународната агенција „Мудис“ го зголеми кредитниот рејтинг на Грција до степен Б3 од Цаа и ја задржа позитивната перспектива за земјата, јавија локалните медиуми. Меѓународната агенција „Мудис“ го зголеми кредитниот рејтинг на Грција до степен Б3 ...
Денар: Moody’s го зголеми кредитниот рејтинг на Грција
Н.Македонија: БиХ со стабилен кредитен рејтинг...
]]>
Економија
Lloyds планира тригодишна инвестиција од 4 милијарди долари во технологијата | Денар http://time.mk/r/NONE/4f06b82c85/lloyds-planira-trigodisna-investicija-od-4-milijardi-dolari-vo-tehnologijata.html Lloyds планира тригодишна инвестиција од 4 милијарди долари во технологијата - Денар - 12:55 22/02 Thu, 22 Feb 2018 11:55:24 +0000 Денар - 12:55 22/02
Британската банка „Lloyds Banking Group“ го продолжува трендот меѓу останатите претставници на индустријата и ќе инвестира над 3 милијарди фунти (4,2 милијарди долари) во технологија за период од три години.
]]>
Економија