TIME.mk

ВЕСТИ

NEWS

Академик

АНАЛИЗА НА СУДСКИ ПРЕДМЕТИ: Потребно е преиспитување на работата на судиите кои постапувале незаконски

Академик - пред: 2 часа

Анализата на дванаесет правосилни судски случаи за предмети процесирани во изминатите десет години покажува целосно непочитување на законите и една голема потреба од сериозно преиспитување и на работењето на судиите и на судската практика во ...

10 поврзани вести »

Правото на жалба и битните повреди на законот во Нацрт-законот за јавните набавки

Академик - пред: 3 часа

Во Поглавјето 2 „Општи одредби за жалбената постапка“ од Нацрт-законот за јавните набавки се пропишуваат одредби за правна природа и начела на жалбената постапка, правото на жалба, странки во жалбената постапка, правилата на докажување, ...

27 поврзани вести »

УЈП со дополнителни шалтери за поднесување годишна даночна пријава

Академик - пред: 3 часа

Со цел доближување на услугите до даночните обврзници и избегнување на метежите, покрај шалтерите лоцирани во сутеренот во Регионалната дирекција Скопје (ул. 11 Октомври број 27 / спроти Даре Џамбаз), Управата за јавни приходи отвори и дополнителни ...

38 поврзани вести »

Статистика: Просечна месечна исплатена нето-плата по вработен

Академик - пред: 4 часа

Според податоците на Државниот завод за статистика, индексот на просечната месечна исплатена нето-плата по вработен, во декември 2017 година, во однос на декември 2016 година, изнесува 101,7.

30 поврзани вести »

Во Собранието ќе се конституира Интерпартиската парламентарна група за правата на ЛГБТИ-лицата

Академик - пред: 4 часа

Иницијатори на оваа идеја се пратениците Маја Морачанин, Павле Богоевски, Бранко Маноиловски, Лилјана Поповска, Ирена Стефоска, Ивана Туфегџиќ, Јулијана Николова, Петар Атанасов, Никица Корубин, Соња Мираковска, Јагода Шахпаска, Александар ...

30 поврзани вести »

Реформите за олеснување на трговијата и Спогодбата на Светската трговска организација

Академик - пред: 5 часа

На советувањето што се одржа во Стопанската комора, деловната заедница се информираше за најновите глобални и регионални иницијативи насочени кон забрзување и поедноставување на постапките во прекуграничната трговија и обврските за Република ...

УПОЗ и МИОА со  известувања во врска со степенот на кариера

Академик - пред: 5 часа

Како резултат на работата на Синдикатот на УПОЗ во изминатиот период, на педесет и третата седница на Владата на Р Македонија, одржана на 6.2.2018 година, донесена е информација во врска со степенот на кариера на државните службеници со неколку ...

ТИ: Ескалира проблемот со корупцијата – Македонија на најниското место откако постои Индексот на перцепција

Академик - пред: 1 ден

Индексот објавен денеска од страна на Транспаренси интернешнал, која годинава ја одбележува својата 25-годишнина, открива некои вознемирувачки информации – и покрај обидите за борба против корупцијата низ целиот свет, повеќето земји се движат ...

50 поврзани вести »

Дрво посветено на човековите права ќе биде засадено пред Судската палата

Академик - 22.02.2018

Пред Судската палата ќе биде засадено дрво посветено на човековите права со изгравирана плочка донирана од збратимениот град Нирнберг. На неа ќе биде испишан текстот од членот 10 од Декларацијата за човекови права на Обединетите нации, во кој стои: ...

ЈАВНА ДЕБАТА ЗА НОВИНИТЕ ВО ЈАВНИТЕ НАБАВКИ: „Новиот закон ќе го подобри квалитетот на јавните набавки“

Академик - 22.02.2018

Новиот Закон за јавни набавки ќе го подобри квалитетот на набавките, ќе ги зајакне транспарентноста и контролата на постапките, а во исто време ќе ги направи постапките поедноставни и полесни за имплементација, беше истакнато денеска на јавната ...

27 поврзани вести »

Закон за поддршка на млади при купување на музички инструменти – ново законско решение се подготвува во МОН

Академик - 22.02.2018

Министерството за образование и наука најави дека подготвува Закон за поддршка на млади при купување на музички инструменти. Со Законот за поддршка на млади при купување на музички инструменти се предвидува поврат на дел од средствата за купени нови ...

УЈП И МИОА ЗА НОВИТЕ ЗАКОНСКИ ИЗМЕНИ: Внесот на податоци за вработените во јавниот сектор – услов за исплата на плати

Академик - 22.02.2018

Министерот за информатичко општество и администрација, Дамјан Манчевски, и директорката на Управата за јавни приходи, Сања Лукаревска, денеска одржаа заедничка прес-конференција на која говореа за новините предвидени во измените во Законот за ...

35 поврзани вести »

Уставниот суд: Нормираниот учинок во Законот за минимална плата спорен од аспект на владеењето на правото

Академик - 22.02.2018

Уставниот суд поведе постапка и изрази сомнеж за уставноста на членот 2, ставот 1 во делот „и исполнет нормиран учинок“ и ставовите 2, 3 и 4 и членот 7-б ставовите 1 и 3 од Законот за минимална плата во Република Македонија.

5 поврзани вести »

Правен факултет „Јустинијан Први“: Конкурс за студент кој дипломирал со најдобар успех во 2016/17 година

Академик - 22.02.2018

Правниот факултет „Јустинијан Први“ објавува конкурс за студент/-ка кој/-а дипломирал/-а со најдобар успех во 2016/2017 година. Се повикуваат студентите кои дипломирале во учебната 2016/2017 година со просечна оценка не помала од 9,00 да се јават на ...

Презентирана Стратегијата за реформа на јавната администрација и прв состанок на Секретаријатот за реформи

Академик - 22.02.2018

Министерството за информатичко општество и администрација ја презентираше Стратегијата за реформа во јавната администрација за периодот од 2018 – 2022 и Акцискиот план, кои беа усвоени на последната седница на Владата.

8 поврзани вести »

Уставниот суд поведе постапка за одредба од ЗОУП во врска со известувањето по пошта

Академик - 21.02.2018

Во ставот 1 од членот 77 од ЗОУП, кој се однесува на известувањето по пошта, се пропишува дека известувањето по пошта се врши по пат на обична или препорачана пошта. Секој документ што влијае врз роковите се испраќа преку препорачана пошта.