TIME.mk

ВЕСТИ

NEWS

КРВЕН ПРИТИСОК и СТРЕС – Поврзани ли се?

Д-р Митов - 03.02.2023

Крвниот притисок претставува притисокот со кој крвта дејствува на ѕидовите од крвните садови (артериите). Ова е наједноставната дефиниција. Кога го мериме притисокот, добиваме две вредности (плус онаа за пулсот).

ВИСОК КРВЕН ПРИТИСОК КАЈ ДЕЦАТА: Што го предизвикува и дали може да предизвика сериозни здравствени проблеми во иднина?

Pedijatar.mk - 03.02.2023

Кај возрасните, хипертензијата може да предизвика оштетување на многу органи, вклучувајќи го срцето, мозокот, бубрезите и очите. Ова може да се случи и кај децата со хипертензија, иако обично ефектите се гледаат подолгорочно „Г енерално размислуваме ...

Редовното користење на ЗАЧИНИ и БИЛКИ во исхраната може да го НАМАЛИ крвниот притисок!

Д-р Митов - 02.02.2023

Хипертензијата или покачениот крвен притисок е еден од најчестите здравствени проблеми , особено кај постарата популација. Некои проценки велат дека на глобално ниво, дури 30% од повозрасната популација страда од хипертензија.