TIME.mk

ВЕСТИ

NEWS

Мајмунските сипаници минуваат низ „забрзана еволуција“

Pedijatar.mk - 01.07.2022

Истражувачите опишуваат неочекувано голем број мутации на вирусот, но нивните импликации за сериозноста или преносливоста на болеста се нејасни В ирусот на мајмунски сипаници е во „забрзана еволуција“, изненадувајќи ги научниците, што веројатно го ...

Прв случај на мајмунски сипаници и во Турција

Макфакс - 30.06.2022

Во Турција е потврден прв случај на мајмунски сипаници, соопшти тамошниот министер за здравје, Фахретин Коџа. Според информациите кои ги соопшти, пациентот има 37 години и има нарушен имуносистем.

Регистриран прв случај на мајмунски сипаници во Турција

Курир - 30.06.2022

Во Турција е потврден првиот случај на мајмунска сипаница, соопшти денеска турскиот министер за здравство Фахретин Коџа. Според него, пациентот има 37 години и има нарушен имунолошки систем.

Прв случај на мајмунски сипаници во Турција

Локално - 30.06.2022

Во Турција е потврден првиот случај на мајмунска сипаница, соопшти денеска министерот за здравство Фахретин Коџа. Според него, пациентот има 37 години и има нарушен имунолошки систем. Коџа навел дека пациентот е во изолација и дека не се ...

СЗО: Постои ризик мајмунските сипаници да се рашират кај трудниците и децата

4NEWS - 30.06.2022

Според Светската здравствена организација (СЗО), присуството на епидемии на сипаници во повеќе од 50 земји продолжува да претставува сериозна закана, јави ДПА, цитирана од БТА. „Загрижен сум поради постојаниот пренос на вирусот, бидејќи сугерира ...

СЗО: Пренесувањетo мајмунски сипаници сега ги загрозува и високоризичните групи

Република - 29.06.2022

Светската здравствена организација (СЗО) соопшти дека „трајното пренесување“ на вирусот на мајмунски сипаници ширум светот може да доведе до негово ширење на високоризични групи како што се бремени жени, имунокомпромитирани поединци и деца.

Почна испораката на вакцини против мајмунски сипаници: Брисел веќе нарача повеќе од 100.000 дози

Во Центар - 29.06.2022

Во ЕУ почна првата испорака на вакцини против мајмунски сипаници, со испорака на 5.300 дози во Шпанија од вкупно 109.090 набавени дози. Во Брисел најавуваат дека ова е прва во низата испораки кои редовно ќе се одржуваат во наредните недели и месеци ...

САД ја зајакнува кампањата за вакцинирање против мајмунски сипаници

Канал5 - 29.06.2022

Американските здравствени власти вчера донесоа одлука да ги прошират групите на кои им се препорачува да се вакцинираат против вирусот на мајмунски сипаници. Тие посочуваат дека ќе обезбедат повеќе вакцини против мајмунски сипаници, ќе работат на ...

СЗО: Пренесувањетo мајмунски сипаници сега ги загрозува и високоризичните групи

Zoom - 29.06.2022

Светската здравствена организација (СЗО) соопшти дека „трајното пренесување“ на вирусот на мајмунски сипаници ширум светот може да доведе до негово ширење на високоризични групи како што се бремени жени, имунокомпромитирани поединци и деца.

СЗО: Пренесувањетo мајмунски сипаници сега ги загрозува и високоризичните групи

MakPress - 30.06.2022

Светската здравствена организација (СЗО) соопшти дека „трајното пренесување“ на вирусот на мајмунски сипаници ширум светот може да доведе до негово ширење на високоризични групи како што се бремени жени, имунокомпромитирани поединци и деца.

СЗО: Постои ризик мајмунските сипаници да се рашират меѓу трудниците и децата

Телма - 30.06.2022

Според Светската здравствена организација (СЗО), присуството на епидемии на сипаници во повеќе од 50 земји продолжува да претставува сериозна закана, јави ДПА. „Загрижен сум поради постојаниот пренос на вирусот, бидејќи сугерира дека е воспоставен и ...

Прв случај на мајмунски сипаници и во Турција

Centar - 30.06.2022

Во Турција е потврден прв случај на мајмунски сипаници, соопшти тамошниот министер за здравје, Фахретин Коџа. Според информациите кои ги соопшти, пациентот има 37 години и има нарушен имуносистем.

Мајмунски сипаници се појавија и во Турција

Press24 - 30.06.2022

Во Турција е потврден прв случај на мајмунски сипаници, соопшти тамошниот министер за здравје, Фахретин Коџа. Според информациите кои ги соопшти, пациентот има 37 години и има нарушен имуносистем.

Прв случај на мајмунски сипаници и во Турција

24Инфо - 30.06.2022

Во Турција е потврден прв случај на мајмунски сипаници, соопшти тамошниот министер за здравје, Фахретин Коџа. Според информациите кои ги соопшти, пациентот има 37 години и има нарушен имуносистем.

Прв случај на мајмунски сипаници во Турција

Независен - 30.06.2022

Во Турција е потврден првиот случај на мајмунска сипаница, соопшти денеска министерот за здравство Фахретин Коџа. Според него, пациентот има 37 години и има нарушен имунолошки систем. Коџа навел дека пациентот е во изолација и дека не се ...

Прв случај на мајмунски сипаници и во Турција

Република - 30.06.2022

Во Турција е потврден прв случај на мајмунски сипаници, соопшти тамошниот министер за здравје, Фахретин Коџа. Според информациите кои ги соопшти, пациентот има 37 години и има нарушен имуносистем.

Прв случај на мајмунски сипаници и во Турција

Точка - 30.06.2022

Во Турција е потврден прв случај на мајмунски сипаници, соопшти тамошниот министер за здравје, Фахретин Коџа. Според информациите што ги соопшти, пациентот има 37 години и има нарушен имуносистем.

СЗО ПРЕДУПРЕДУВА: Трајниот пренос на мајмунските сипаници сега се заканува и на високоризичните групи

Panacea.mk - 01.07.2022

СЗО пред два дена соопшто дека ги истражува извештаите за заразени деца, вклучувајќи два случаи во Велика Британија, како и извештаи од Шпанија и Франција. Ниту еден од случаите кај деца не бил тежок.