TIME.mk

ВЕСТИ

NEWS

Денес го славиме Спасовден – Вознесение Христово

Скопје24 - 10.06.2021

Четириесет дена по Воскресението, Спасителот го остварува она што го вети од почетокот. Се врати при Својот Отец за да Го испрати при учениците Духот на Вистината. Оттогаш Христос седи од десната страна на Отецот.

Вечно име Спасе, Спаска, Спасија

Курир - 10.06.2021

Денеска е Спасовден, а именден празнуваат: Спасе, Спасија, Спаска… Спасовден, или празникот на Христовото вознесување на небото е четириесеттиот ден од Воскресението. Господ во текот на 40 дена по своето воскресение им се јавуваше на учениците, ...

Денеска е Спасовден – За многу години!

ММС - 10.06.2021

Денеска на 10. јуни се празнува Спасовден или празникот на Христовото вознесување на небото е четириесеттиот ден од Воскресението. Господ во текот на 40 дена по своето воскресение им се јавуваше на учениците, зборувајќи им за царството Божјо.

Денеска е Спасовден- Вознесение Христово

Centar - 10.06.2021

Според календарот на МПЦ (Јулијанскиот календар) денеска е 24 мај. Денеска е Спасовден – Вознесение Христово. Спасовден, или празникот на Христовото вознесување на небото е четириесеттиот ден од Воскресението.

ВОЗНЕСЕНИЕ ХРИСТОВО (СПАСОВДЕН): Секогаш во четврток – четириесет дена по Велигден

Денешен - 10.06.2021

Именден празнуваат: Спасе, Спасија, Спаска… Празникот на Христовото вознесение – Спасовден спаѓа во големите христијански празници, се празнува 40 дена по Велигден и секогаш е во четврток.

Денеска е голем празник: Спасовден – Вознесение Христово, ова се обичаите

Курир - 10.06.2021

Празникот на Христовото вознесение – Спасовден спаѓа во големите христијански празници, се празнува 40 дена по Велигден и секогаш е во четврток. Четириесет дена по воскреснувањето Исус им се јавувал на своите ученици и ги подготвувал за нивната идна ...

Вознесение Христово (Спасовден) – Четириесет дена по Велигден (во четврток)

Бриф - 10.06.2021

Вознесение Христово (Спасовден) – Четириесет дена по Велигден (во четврток) Именден празнуваат: Спасе, Спасија, Спаска… Празникот на Христовото вознесение – Спасовден спаѓа во големите христијански празници, се празнува 40 дена по Велигден и секогаш ...

Денеска е празникот на Христовото вознесение – Спасовден

Скопје инфо - 10.06.2021

Празникот на Христовото вознесение – Спасовден спаѓа во големите христијански празници, се празнува 40 дена по Велигден и секогаш е во четврток. Четириесет дена по воскреснувањето Исус им се јавувал на своите ученици и ги подготвувал за нивната идна ...

ВОЗНЕСЕНИЕ ГОСПОДОВО – СПАСОВДЕН: Христе Боже, кој се вознесе во слава, помилуј нè, амин

Денешен - 10.06.2021

Четириесет дена по Пасха Во овој ден, во четвртокот на шестата недела по Пасха, го празнуваме Вознесението на Господ Бог и Спасител наш Иисус Христос. Бидејќи кога беше со своите ученици, пред страдањето, им го вети доаѓањето на Сесветиот Дух, ...

Денес се празнува Вознесение Господово – Спасовден – четириесет дена по пасха

Слободен Печат - 10.06.2021

Во овој ден, во четвртокот на шестата недела по Пасха, го празнуваме Вознесението на Господ Бог и Спасител наш Исус Христос. Бидејќи кога беше со своите ученици, пред страдањето, им го вети доаѓањето на Сесветиот Дух, велејќи: добро е Јас да одам, ...

Го празнуваме Вознесение Господово – Спасовден: Денес не треба да го правите ова според верувањата

Женски магазин - 10.06.2021

Денеска се слави Спасовден, празник кој се одбележува 40 дена по Велигден, а десет дена пред Духовден и секогаш е во четврток. „На овој ден, во четвртокот на шестата недела по Пасха, го празнуваме Вознесението на Господ Бог и Спасител наш Иисус ...

СПАСОВДЕН: За многу години Вознесение Христово!

НМД - 09.06.2021

Спасовден се слави четириесет дена по Велигден (во четврток). Именден празнуваат: Спасе, Спасија, Спаска…а голем број семејства и села овој празнмик го имаат за куќна или селска слава. Македонската православна црква и нејзините верници денес ...

УТРЕ Е СПАСОВДЕН: Православните христијани во Македонија го слават Христовото вознесение

Денешен - 09.06.2021

Утре православните христијани го празнуваат Христовото вознесение – Спасовден, кој се паѓа четириесет дена по Велигден, а во Македонија има голем култ. Утре именден празнуваат: Спасе, Спасија, Спаска… Празникот на Христовото вознесение – Спасовден ...

УТРЕ Е СПАСОВДЕН: Православните христијани во Македонија го слават Христовото вознесение

Скопје24 - 09.06.2021

Утре православните христијани го празнуваат Христовото вознесение – Спасовден, кој се паѓа четириесет дена по Велигден, а во Македонија има голем култ. Утре именден празнуваат: Спасе, Спасија, Спаска… Празникот на Христовото вознесение – Спасовден ...

Спасовден: Зошто е најсреќниот ден и што не смеете да правите?

Скопје24 - 09.06.2021

Утре православните христијани го празнуваат Христовото вознесение – Спасовден, кој се паѓа четириесет дена по Велигден, а во Македонија има голем култ. Утре именден празнуваат: Спасе, Спасија, Спаска… Празникот на Христовото вознесение – Спасовден ...

За многу години, денес е Спасовден, ова се сите обичаи и верувања за овој голем празник, најсреќниот ден во годината

Порта - 28.05.2020

Четириесет дена по Велигден (во четврток) Именден празнуваат: Спасе, Спасија, Спаска… Празникот на Христовото вознесение – Спасовден спаѓа во големите христијански празници, се празнува 40 дена по Велигден и секогаш е во четврток.