TIME.mk

ВЕСТИ

NEWS

Духовден: Празник на Светиот дух и на основањето на Христијанската црква

Курир - 04.06.2023

Православните христијани денес го одбележуваат празникот Духовден. Празникот Духовден спаѓа меѓу големите Господови празници. Меѓу народот е познат со повеќе имиња, како Дуовден, Доедни, Свети Дух, Педестница итн.

Денес е голем празник Педесетница: Што (не)треба да правите на Денот посветен на слегување на Светиот дух врз ...

Еспресо - 04.06.2023

Празникот се слави во различни периоди – седум недели по Велигден. Во 2023 година, православните христијани ја слават Педесетница на 4-ти јуни. Празникот го симболизира тројството Божјо и слегувањето на Светиот Дух на земјата.

Денеска се празнува Слегување на Светиот Дух на апостолите – Духовден

Слободен Печат - 04.06.2023

Празникот Педесетница, во народот познат како Духовден, е посветен на настанот на слегувањето на Светиот Дух врз апостолите, на педесеттиот ден по Воскресението Христово, односно на десеттиот ден по Вознесението Христово.

Православен празник Духовден, Слегување на Светиот дух

Gostivarpress.mk - 04.06.2023

Новозаветната Педесетница (Духовден) е денот на славното исполнување на ветувањето за Христовото испраќање на Светиот Дух врз апостолите. Ова е крајно радосен, извонреден и утешителен настан.

Денеска е Задушница, утре Педесетница (Духовден)

Либертас - 03.06.2023

Православните христијани денеска ги празнуваат Светиот цар Константин и Светата царица Елена и Задушница, а утре Педесетница – Слегување на Светиот Дух (Духовден). Царот Константин Велики и неговата мајка, царицата Елена, за нивните заслуги во ...

Денеска се празнува Духовденска задушница

Слободен Печат - 03.06.2023

Спомнувањето на сите починати благочестиви христијани во саботата пред Педесетница е востановено затоа што со собитието на слегувањето на Светиот Дух се завршило домостроителството на спасението на човекот, а во тоа спасение учествуваат и упокоените.

Денеска е Задушница, утре Духовден

PressingTV - 03.06.2023

Православните христијани денеска ги празнуваат Светиот цар Константин и Светата царица Елена и Задушница, а утре Педесетница – Слегување на Светиот Дух (Духовден). Царот Константин Велики и неговата мајка, царицата Елена, за нивните заслуги во ...

Денеска е Задушница и Св. Константин и Елена, а утре е Духовден

Макфакс - 03.06.2023

Православните христијани денеска ги празнуваат Светиот цар Константин и Светата царица Елена и Задушница, а утре Педесетница – Слегување на Светиот Дух (Духовден). Царот Константин Велики и неговата мајка, царицата Елена, за нивните заслуги во ...

Денеска е Задушница, утре Духовден - роденден на Црквата

Скопје инфо - 03.06.2023

Православните христијани денеска ги празнуваат Светиот цар Константин и Светата царица Елена и Задушница, а утре Педесетница - Слегување на Светиот Дух (Духовден). Царот Константин Велики и неговата мајка, царицата Елена, за нивните заслуги во ...

Денеска е Задушница, утре Педесетница (Духовден)

еМагазин - 03.06.2023

Православните христијани денеска ги празнуваат Светиот цар Константин и Светата царица Елена и Задушница, а утре Педесетница – Слегување на Светиот Дух (Духовден). Царот и неговата мајка, царицата за нивните заслуги во признавањето и ширењето на ...

УТРЕ Е ДУХОВДЕН: Денеска се празнуваат Св. Константин и Св. Елена и Задушница, а утре Педесетница – Слегување на ...

Денешен - 03.06.2023

Православните христијани денеска ги празнуваат Светиот цар Константин и Светата царица Елена и Задушница, а утре Педесетница – Слегување на Светиот Дух (Духовден). Царот Константин Велики и неговата мајка, царицата Елена, за нивните заслуги во ...

Денеска се празнуваат Св. Константин и Св. Елена и Задушница, а утре Педесетница – Духовден (Слегување на Светиот Дух)

Lider - 03.06.2023

Православните христијани денеска ги празнуваат Светиот цар Константин и Светата царица Елена и Задушница, а утре Педесетница – Слегување на Светиот Дух (Духовден). Царот Константин Велики и неговата мајка, царицата Елена, за нивните заслуги во ...

Денеска е Задушница и Св. Константин и Елена, а утре е Духовден

Точка - 03.06.2023

Православните христијани денеска ги празнуваат Светиот цар Константин и Светата царица Елена и Задушница, а утре Педесетница – Слегување на Светиот Дух (Духовден). Царот Константин Велики и неговата мајка, царицата Елена, за нивните заслуги во ...

ДЕНЕСКА Е ЗАДУШНИЦА, НО И ПРАЗНИК НА ЦАР КОНСТАНТИН И ЦАРИЦА ЕЛЕНА Константин е првиот владетел на Рим кој го признал ...

+инфо - 03.06.2023

Православните христијани денеска ги празнуваат Светиот цар Константин и Светата царица Елена и Задушница, а утре Педесетница – Слегување на Светиот Дух (Духовден). Царот Константин Велики и неговата мајка, царицата Елена, за нивните заслуги во ...

Задушница, ден во спомен на починатите

Gostivarpress.mk - 03.06.2023

Православните христијани денеска ги празнуваат Задушница, Светиот цар Константин и Светата царица Елена, а утре Педесетница – Слегување на Светиот Дух (Духовден). Празникот Задушница се одбележува во знак на сеќавање на починатите.

Задушница е! Ден во спомен на починатите

4NEWS - 03.06.2023

Православните христијани денеска ги празнуваат Задушница, Светиот цар Константин и Светата царица Елена, а утре Педесетница – Слегување на Светиот Дух (Духовден). Празникот Задушница се одбележува во знак на сеќавање на починатите.

Денеска е Задушница, утре Педесетница ( Духовден )

Тера - 03.06.2023

Православните христијани денеска ги празнуваат Светиот цар Константин и Светата царица Елена и Задушница, а утре Педесетница – Слегување на Светиот Дух (Духовден). Царот Константин Велики и неговата мајка, царицата Елена, за нивните заслуги во ...

Денеска е Задушница и Св. Константин и Елена, а утре е Духовден

Нетпрес - 03.06.2023

Православните христијани денеска ги празнуваат Светиот цар Константин и Светата царица Елена и Задушница, а утре Педесетница – Слегување на Светиот Дух (Духовден). Царот Константин Велики и неговата мајка, царицата Елена, за нивните заслуги во ...

Денеска е Задушница, утре Педесетница

Пулс24 - 03.06.2023

Православните христијани денеска ги празнуваат Светиот цар Константин и Светата царица Елена и Задушница, а утре Педесетница – Слегување на Светиот Дух (Духовден). Царот Константин Велики и неговата мајка, царицата Елена, за нивните заслуги во ...

Денеска е Задушница, утре Педесетница

Алфа - 03.06.2023

Православните христијани денеска ја празнуваат Задушница или Духовден. Ппразникот задушница се одбележува во знак на сеќавање на починатите. На овој ден вообичаено се посетуваат гробиштата каде што со молитва, пченица и лепче осветено со црвено вино ...

Педесетница (Духовден) – Слегување на Светиот Дух и роденден на Црквата

Бриф - 04.06.2023

Православните христијани денеска го одбележуваат празникот Педесетница – Слегување на Светиот Дух (Духовден). Педестница спаѓа меѓу големите Господови празници. Меѓу народот е познат со повеќе имиња, како Дуовден, Доедни, Свети Дух, Педестница итн.

Денеска се празнува Духовден

Lider - 04.06.2023

Празникот Педесетница, во народот познат како Духовден, е посветен на настанот на слегувањето на Светиот Дух врз апостолите, на педесеттиот ден по Воскресението Христово, односно на десеттиот ден по Вознесението Христово.

ДЕНЕС Е ДУХОВДЕН Ден на слегување на Светиот Дух и основање на Христијанската црква

+инфо - 04.06.2023

Се празнува десет дена по Спасовден (Вознесение Христово), а педесет дена по Велигден (Воскресение Христово). Духовден го означува слегувањето на Светиот Дух врз апостолите, или како што го нарекуваат светите отци „Роденденот на Црквата“.

Духовден: Празник на Светиот дух и на основањето на Христијанската црква

Макфакс - 04.06.2023

Православните христијани денес го одбележуваат празникот Духовден. Празникот Духовден спаѓа меѓу големите Господови празници. Меѓу народот е познат со повеќе имиња, како Дуовден, Доедни, Свети Дух, Педестница итн.

Педесетница (Духовден) – Слегување на Светиот Дух и роденден на Црквата

OhridNews - 04.06.2023

Православните христијани денеска го одбележуваат празникот Педесетница – Слегување на Светиот Дух (Духовден). Педестница спаѓа меѓу големите Господови празници. Меѓу народот е познат со повеќе имиња, како Дуовден, Доедни, Свети Дух, Педестница итн.

Духовден: Празник на Светиот дух и на основањето на Христијанската црква

Press24 - 04.06.2023

Православните христијани денес го одбележуваат празникот Духовден. Празникот Духовден спаѓа меѓу големите Господови празници. Меѓу народот е познат со повеќе имиња, како Дуовден, Доедни, Свети Дух, Педестница итн.

Духовден – Празник на Светиот дух и на основањето на Христијанската црква

Нетпрес - 04.06.2023

Православните христијани денес го одбележуваат празникот Духовден. Празникот Духовден спаѓа меѓу големите Господови празници. Меѓу народот е познат со повеќе имиња, како Дуовден, Доедни, Свети Дух, Педестница итн.

Духовден: Празник на Светиот дух и на основањето на Христијанската црква

Точка - 04.06.2023

Православните христијани денес го одбележуваат празникот Духовден. Празникот Духовден спаѓа меѓу големите Господови празници. Меѓу народот е познат со повеќе имиња, како Дуовден, Доедни, Свети Дух, Педестница итн.

Духовден: Празник на Светиот дух и на основањето на Христијанската црква

Кајгана - 04.06.2023

Православните христијани денес го одбележуваат празникот Духовден. Празникот Духовден спаѓа меѓу големите Господови празници. Меѓу народот е познат со повеќе имиња, како Дуовден, Доедни, Свети Дух, Педестница итн.