TIME.mk

ВЕСТИ

NEWS

МЕТА И IBM ЛАНСИРАА АЛИЈАНСА - таа ќе ја промени вештачката интелигенција

Фактор - 08.12.2023

Мета и IBM лансираа сојуз на повеќе од 50 компании за вештачка интелигенција и истражувачки институции кои го туркаат таканаречениот отворен модел на вештачка интелигенција. Алијансата за вештачка интелигенција, чии членови ги вклучуваат Интел, ...

Европската Унија се поблиску до закон за вештачка интелигенција

Радио МОФ - 08.12.2023

Европската Унија (ЕУ) е се поблиску до првиот сеопфатен закон за вештачка интелигенција откако претставниците и владите на земјите-членки се договорија за привремени услови за регулирање на генеративните системи како апликацијата „ChatGPT“, ...

Една година ChatGPT: Кои лекции за вештачката интелигенција се научени?

Пари - 08.12.2023

ChatGPT беше лансиран на 30 ноември 2022 година, со што многумина ја нарекоа година на пробивање на вештачката интелигенција. Неколку дена по објавувањето, ChatGPT стана вирален. Снимките од екранот од разговорите се појавија низ социјалните мрежи, ...

Светот ги добива првите компјутери со вградена вештачка интелигенција?

Трн - 07.12.2023

Се чини дека пазарот на персонални компјутери се соочува со прилично возбудлив период, а иднината носи две големи иновации, едната поврзана со софтвер, а другата со хардвер. Еден од овие новитети се однесува, секако, на неизбежната вештачка ...

Вештачка интелигенција: Новиот модел на Google „ќе ги надмине луѓето во решавањето тестови за интелигенција“

Денар - 07.12.2023

Google лансираше нов модел на вештачка интелигенција (AI) за кој тврди дека „повнимателно ќе одговара на прашања“, бидејќи неговите „функционалности се понапредни“. Генераторите на содржина со вештачка интелигенција понекогаш измислуваат работи што ...

Alphabet го претстави Gemini, вештачка интелигенција за заклучување и разбирање информации

Иновативност - 07.12.2023

Како што и најавија од Alphabet, изминатите месеци го развиваа она што тврдат дека е нивниот најнапреден модел на вештачка интелигенција, наречен Gemini. Како што истакнаа на претставувањето на Gemini, овој модел е способен да обработи различни ...

ДОБРЕДОЈДЕ ЗА GEMINI, помоќен од CHATGPT-4, како што тврди неговиот творец Google

Пари - 07.12.2023

Google официјално го покажа својот жестоко очекуван модел на вештачка интелигенција, Gemini (Близнаци) – за кој тврди дека е помоќен од големиот јазичен модел на OpenAI GPT-4 (LLM), велејќи дека може да им парира на луѓето на „експертско ниво“ во ...

ChatGPT има сериозна конкуренција: Google го претстави Gemini

Денар - 07.12.2023

Google го најави лансирањето на својот досега најмоќен модел на вештачка интелигенција наречен Gemini, кој според тврдењата на компанијата го надмина генеративниот систем GPT-3.5 на Open Al.

Во Бразил е усвоена регулатива која е целосно напишана со помош на чет-бот

Иновативност - 07.12.2023

Градскиот совет на Порто Алегре, главниот град на бразилската држава Рио Гранде до Сул, донесе закон чиј текст е целосно напишан со помош на вештачка интелигенција (AI) произведена од ChatGPT.

„Гугл“ го лансираше „Џемини“, одговор на „Чет ГПТ“

Независен - 07.12.2023

„Гугл“ во средата го лансираше, како што вели, својот најголем и најспособен модел за вештачка интелигенција, бидејќи се зголемува притисокот врз компанијата да одговори како ќе ја монетизира вештачката интелигенција.

Google има одговор на ChatGPT: „Нашиот најспособен модел досега“

Порта - 07.12.2023

Google го претстави Gemini, својот најнов главен јазичен модел и го нарече „најспособниот што досега го направиле“. Gemini постепено ќе се воведува во екосистемот на Google, вклучувајќи го системот за пребарување и Google Chrome.

Alphabet го претстави Gemini: Вештачка интелигенција способна за пософистицирано расудување и разбирање на информациите

Денар - 06.12.2023

Како што објави Alphabet, тие ги поминаа изминатите месеци развивајќи го, како што тврдат, „нивниот најнапреден модел на вештачка интелигенција“ под името Gemini. Овој долгоочекуван модел на вештачка интелигенција, беше истакнато на презентацијата, ...

Новиот модел на вештачка интелигенција на Google „ќе ги надмине луѓето во решавањето тестови за интелигенција“

Хитпортал - 07.12.2023

Google лансираше нов модел на вештачка интелигенција (AI) за кој тврди дека „повнимателно ќе одговара на прашања“, бидејќи неговите „функционалности се понапредни“. Генераторите на содржина со вештачка интелигенција понекогаш измислуваат работи што ...

(ВИДЕО) Google има одговор на ChatGPT: „Нашиот најспособен модел досега“

USB - 07.12.2023

Google го претстави Gemini, својот најнов голем јазичен модел и го нарече „најспособниот што досега го направиле“. Gemini постепено ќе се воведуваат во екосистемот на Google, вклучувајќи го системот за пребарување и Google Chrome.