TIME.mk

ВЕСТИ

NEWS

Во Богданци одбележан Денот на бројот ПИ

1tv - 15.03.2019

Во рамки на стручно апликативниот проект за популаризација на математиката, поддржан од Природно математичкиот факултет од Скопје, денеска во организација на основното и средното училиште од Богданци се одржа математичкиот хепенинг „Ден на бројот ПИ ...

31,4 билиони цифри од Пи

IT.mk - 15.03.2019

Уште старите Бабилонци се обидувале да одредат што е можно поточна вредност на Пи. Пи е односот на обемот на кружницата и нејзиниот дијаметар, и е приближно 3,1415. Во чест на „Денот Пи“ (чудна коинциденција на бројки поради различното запишување на ...

Соборен рекордот во пресметување на должината на бројот π

Радио МОФ - 15.03.2019

Јапонката Ема Харука Ајва, вработена во „Гугл“ го собори рекордот во пресметката на вредноста на бројот „Пи“. Покрај 22 трилиони цифри, таа ја продолжи низата до 31 трилиони цифри. Тоа го постигнала со помош на системот за „компјутерска обработка во ...

Јапонката Ема Харука Ивао го сруши рекордот во должината на бројот Пи

Факултети - 15.03.2019

Вредноста на бројот Пи е пресметана со нова светска рекордна должина од 31 билион цифри, далеку од претходниот рекорд со 22 билиона. Јапонката Ема Харука Ивао, вработена во „Гугл“, ги откри новите цифри со помош на „cloud computing“ услугата на ...

Соборен рекордот во пресметување на должината на бројот Пи

Локално - 15.03.2019

На денот на бројот Пи, кој се одбележува ширум светот, компанијата Гугл објави дека е соборен светскиот рекорд во пресметување на вредноста на тој број. Првите цифри на Пи се 3,14, но тој е бесконечен и непериодичен број.

Јапонката Ајвао го собори светскиот рекорд во пресметување на бројот „Пи“

USB - 15.03.2019

Ема Харука Ивао, вработена во компанијата Google постави нов рекорд и пресмета 31 билион децимали од бројот Пи. Досегашниот рекорд беше 22 билиони децимали. Со бројот Пи се изразува односот меѓу обемот и дијаметарот на кругот и изнесува 3,14, но зад ...

Вработена во Гугл постави неверојатен математички рекорд- потребни се над 300 000 години да се прочита бројот

Канал5 - 14.03.2019

Ема Харука Ивао , вработена во компанијата Гугл постави нов рекорд и пресмета 31 билион децимали од бројот Пи. Досегашниот рекорд беше 22 билиони децимали . Пи , како што е познато , е бројот со кој се изразува односот меѓу обемот и дијаметарот на ...

Ема Харука Ајвао го сруши светскиот рекорд во пресметување на бројот „Пи“

Таратур - 14.03.2019

Пресметаната вредноста на бројот „Пи“ достигна нов светски рекорд во должина од 31 трилион цифри, со кој беше срушен претходниот рекорд од 22 трилиони цифри. Ема Харука Ајва од Јапонија, вработена во Google, откри нови цифри во пресметката на ...

Во Богданци одбележан Денот на бројот ПИ

MTM - 16.03.2019

Во рамки на стручно апликативниот проект за популаризација на математиката, поддржан од Природно математичкиот факултет од Скопје, денеска во организација на основното и средното училиште од Богданци се одржа математичкиот хепенинг „Ден на бројот ПИ ...

Соборен рекордот во пресметување на должината на бројот Пи

Бриф - 15.03.2019

На денот на бројот Пи, кој се одбележува ширум светот, компанијата Гугл објави дека е соборен светскиот рекорд во пресметување на вредноста на тој број. Првите цифри на Пи се 3,14, но тој е бесконечен и непериодичен број.

Соборен рекордот во пресметување на должината на бројот Пи

Фокус - 15.03.2019

На денот на бројот Пи, кој се одбележува ширум светот, компанијата Гугл објави дека е соборен светскиот рекорд во пресметување на вредноста на тој број. Првите цифри на Пи се 3,14, но тој е бесконечен и непериодичен број.

Соборен рекордот во пресметување на должината на бројот Пи

А1 On - 15.03.2019

На денот на бројот Пи, кој се одбележува ширум светот, компанијата Гугл објави дека е соборен светскиот рекорд во пресметување на вредноста на тој број. Првите цифри на Пи се 3,14, но тој е бесконечен и непериодичен број.

Со 31 милијарда цифри соборен рекордот во пресметување на должината на бројот Пи

+инфо - 15.03.2019

На денот на бројот Пи, кој се одбележува ширум светот, компанијата Гугл објави дека е соборен светскиот рекорд во пресметување на вредноста на тој број. Првите цифри на Пи се 3,14, но тој е бесконечен и непериодичен број.

Соборен рекордот во пресметување на должината на бројот Пи

Опсервер - 15.03.2019

На денот на бројот Пи, кој се одбележува ширум светот, компанијата Гугл објави дека е соборен светскиот рекорд во пресметување на вредноста на тој број. Првите цифри на Пи се 3,14, но тој е бесконечен и непериодичен број.