TIME.mk

ВЕСТИ

NEWS

Двојазични табли со новото име на државата по изборите

24 Вести - 25.03.2019

Влада на Република Северна Македонија по претседателските избори на зградата ќе ги закачи буквите со новото уставно име бидејќи Изборниот законик не дозволува порано – најави генералниот секретар Драги Рашковски.

Новите табли за Владата и институциите дури по изборите

Сител - 25.03.2019

Новото уставно име на фасадата на Владата, како и двојазичните табли со новото име на државава ќе бидат поставени по завршувањето на претседателските избори. Тендерските процедури ќе го чекаат нивното завршувањето, бидејќи како што предвидува ...

Преводот најголем проблем за спроведување на законот за јазици

Телма - 25.03.2019

Законот за употреба на јазиците постепено се имплементира но проблем и натаму останува преводот. Станува збор за 1300 институции поради што преведувањето на документите мора да биде точно и прецизно.

Двојазични табли со новото име на државата по изборите

Канал5 - 25.03.2019

Новото име на државата Република Северна Македонија на владиниот објект ќе биде испишано по претседателските избори. Освен на македонски уставното име на земјава ќе биде испишано и на албански јазик, согласно Законот за употреба на јазиците.

Спроведување на законот за албански јазик – по изборите, започнува екипирањето на агенцијата

ТВ21 - 25.03.2019

Поминаа два месеца од стапувањето на сила на Законот за употреба на јазиците. Вицепремиерот Бујар Османи вели дека постои позитивна струја за спроведување на албанскиот јазик, а потврдува дека е тешко вметнувањето на нов јазик во институционална ...

Преведувањето обемна документација, предизвик во Законот за употреба на јазиците

1tv - 25.03.2019

Најголемиот предизвик во однос на Законот за употреба на јазиците ќе биде преведувањето, бидејќи имаме институции со големи количини на преводи што ќе треба да се сработат на дневна основа и кои треба да бидат според највисоките стандарди.

Османи: Имплементацијата на законот за јазици се одвива со задоволителна динамика

24Инфо - 25.03.2019

Заменик претседателот на Владата задолжен за европски прашања, Бујар Османи како дел од институционалните средби поврзани со процесот на надзор во спроведувањето на реформите од Плановите 3-6-9 и Планот 18 оствари средба со членовите на надлежната ...

Новинарот Ивановски му ја замрзна насмевката на генсекот

Република - 25.03.2019

Денешната прес-конференција уште еднаш покажа дека примената на Законот за јазиците е проблематично, особено кога се нема превод. Така денес на Османи му беа поставени неколку новинарски прашања на албански јазик, но превод немаше.

Владината фасада се уште без натпис по тргнувањето на буквите, познато кога ќе се вратат

Фактор - 25.03.2019

Буквите кои беа извадени од натписот на владината фасада на 11 февруари ќе бидат поставени по претседателските избори кога треба да биде испишан натписот со новото уставно име, изјави денеска генералниот секретар на Владата Драги Рашковски.

(Видео) По изборите, Владата ќе постави двојазични табли со новото име на државата

Макфакс - 25.03.2019

Двојазични табли со новото име на државата и буквите на зградата на Владата ќе бидат поставени по завршувањето на претседателските избори. Генералниот секратар на Владата, Драги Рашковски, вели дека поради неможноста од распишување тендери за време ...

Двојазични табли со новото име на државата по изборите

Press24 - 25.03.2019

Двојазични табли со новото име на државата на институциите и на Владата ќе бидат поставени по завршувањето на претседателските избори. Ова денеска го истакна генералниот секратар на Владата, Драги Рашковски. Тој вели по изборите ќе се објави тендер.

Рашковски: Новото име на фасадата на Владата по изборите

1tv - 25.03.2019

Поставувањето на новото име на фасадата на Владата ќе биде извршено по изборите, изјави денеска генералниот секретар на Владата Драги Рашковски, одговарајќи на новинарско прашање по средбата со претставниците на Меѓуресорската работна група за ...

Состанок за спроведувањето на Законот за јазиците

Р.С.Европа - 25.03.2019

Заменик претседателот на Владата на Република Северна Македонија задолжен за европски прашања, Бујар Османи, ќе одржи работен состанок со претставниците на Меѓуресорската работна група за спроведување на Законот за употреба на јазиците.

Преведувањето обемна документација, предизвик во Законот за употреба на јазиците

MTM - 25.03.2019

Најголемиот предизвик во однос на Законот за употреба на јазиците ќе биде преведувањето, бидејќи имаме институции со големи количини на преводи што ќе треба да се сработат на дневна основа и кои треба да бидат според највисоките стандарди.

Османи задоволен од спроведувањето на двојазичноста, проблем ќе бидат преводите

Република - 25.03.2019

Заменик-претседателот на Владата задолжен за европски прашања Бујар Османи како дел од институционалните средби поврзани со процесот на надзор во спроведувањето на реформите од Плановите 3-6-9 и Планот 18 оствари средба со членовите на надлежната ...

ВИДЕО: Двојазични табли со новото име на државата Владата ќе постави по изборите

А1 On - 25.03.2019

Двојазични табли со новото име на државата на институциите и на Владата ќе бидат поставени по завршувањето на претседателските избори. Генералниот секратар на Владата, Драги Рашковски вели дека поради неможноста од распишување тендери за време на ...

Двојазични табли со новото име на државата по изборите

iPortal - 25.03.2019

Двојазични табли со новото име на државата на институциите и на Владата ќе бидат поставени по завршувањето на претседателските избори. Ова денеска го истакна генералниот секратар на Владата, Драги Рашковски. Тој вели по изборите ќе се објави тендер.

Рашковски: Новото име на фасадата на Владата по изборите

Локално - 25.03.2019

Поставувањето на новото име на фасадата на Владата ќе биде извршено по изборите, изјави денеска генералниот секретар на Владата Драги Рашковски, одговарајќи на новинарско прашање по средбата со претставниците на Меѓуресорската работна група за ...

Состанок за спроведувањето на Законот за јазиците

Пулс24 - 25.03.2019

Заменик претседателот на Владата задолжен за европски прашања, Бујар Османи, ќе одржи работен состанок со претставниците на Меѓуресорската работна група за спроведување на Законот за употреба на јазиците.

Преведувањето обемна документација, предизвик во Законот за употреба на јазиците

MakPress - 25.03.2019

Најголемиот предизвик во однос на Законот за употреба на јазиците ќе биде преведувањето, бидејќи имаме институции со големи количини на преводи што ќе треба да се сработат на дневна основа и кои треба да бидат според највисоките стандарди.

Османи: Имплементацијата на Законот за јазиците се одвива со задоволителна динамика

Макфакс - 25.03.2019

Заменик претседателот на Владата задолжен за европски прашања, Бујар Османи како дел од институционалните средби поврзани со процесот на надзор во спроведувањето на реформите од Плановите 3-6-9 и Планот 18 оствари средба со членовите на надлежната ...

По изборите институциите ќе добијат македонско-албански табли со Северна Македонија

Скопје1 - 25.03.2019

Двојазични табли со новото име на државата на институциите и на Владата ќе бидат поставени по завршувањето на претседателските избори. Ова денеска го истакна генералниот секратар на Владата, Драги Рашковски. Тој вели по изборите ќе се објави тендер.

Рашковски: Новото име на фасадата на Владата по изборите

24Инфо - 25.03.2019

Поставувањето на новото име на фасадата на Владата ќе биде извршено по изборите, изјави денеска генералниот секретар на Владата Драги Рашковски, одговарајќи на новинарско прашање по средбата со претставниците на Меѓуресорската работна група за ...

Преведувањето обемна документација, предизвик во Законот за употреба на јазиците

Локално - 25.03.2019

Најголемиот предизвик во однос на Законот за употреба на јазиците ќе биде преведувањето, бидејќи имаме институции со големи количини на преводи што ќе треба да се сработат на дневна основа и кои треба да бидат според највисоките стандарди.

Рашковски: Со имплементацијата на Законот за употреба на јазиците се обезбедуваат правата на граѓаните коишто природно ...

iPortal - 25.03.2019

Заменик-претседателот на Владата задолжен за европски прашања, Бујар Османи како дел од институционалните средби поврзани со процесот на надзор во спроведувањето на реформите од Плановите 3-6-9 и Планот 18 оствари средба со членовите на надлежната ...

Двојазични табли со новото име на државата на институциите и на Владата ќе бидат поставени по изборите

Скопје инфо - 25.03.2019

Двојазични табли со новото име на државата на институциите и на Владата ќе бидат поставени по завршувањето на претседателските избори. Ова денеска го истакна генералниот секратар на Владата, Драги Рашковски. Тој вели по изборите ќе се објави тендер.

Рашковски: Новото име на фасадата на Владата по изборите

Вечер - 25.03.2019

Поставувањето на новото име на фасадата на Владата ќе биде извршено по изборите, изјави денеска генералниот секретар на Владата Драги Рашковски, одговарајќи на новинарско прашање по средбата со претставниците на Меѓуресорската работна група за ...

Најголем предизвик за Законот за употреба на јазиците ќе биде преведувањето

еМагазин - 25.03.2019

Најголемиот предизвик во однос на Законот за употреба на јазиците ќе биде преведувањето, бидејќи имаме институции со големи количини на преводи што ќе треба да се сработат на дневна основа и кои треба да бидат според највисоките стандарди.

Османи: Имплементацијата на Законот за јазиците се одвива со задоволителна динамика

Точка - 25.03.2019

Заменик-претседателот на Владата задолжен за европски прашања, Бујар Османи, како дел од институционалните средби поврзани со процесот на надзор во спроведувањето на реформите од плановите 3-6-9 и планот 18, оствари средба со членовите на надлежната ...

Двојазичната табла на Владата ќе ги почека изборите

+инфо - 25.03.2019

Поставувањето на новото име на фасадата на Владата ќе биде извршено по изборите, изјави денеска генералниот секретар на Владата Драги Рашковски, одговарајќи на новинарско прашање по средбата со претставниците на Меѓуресорската работна група за ...

Преведувањето обемна документација, предизвик во Законот за употреба на јазиците

Либертас - 25.03.2019

Најголемиот предизвик во однос на Законот за употреба на јазиците ќе биде преведувањето, бидејќи имаме институции со големи количини на преводи што ќе треба да се сработат на дневна основа и кои треба да бидат според највисоките стандарди.

Владата по изборите ќе постави двојазични табли со новото име на државата

Точка - 25.03.2019

Двојазични табли со новото име на државата и буквите на зградата на Владата ќе бидат поставени по завршувањето на претседателските избори. Генералниот секратар на Владата, Драги Рашковски, вели дека поради неможноста од распишување тендери за време ...

Рашковски: Новото име на фасадата на Владата по изборите

Сител - 25.03.2019

Поставувањето на новото име на фасадата на Владата ќе биде извршено по изборите, изјави денеска генералниот секретар на Владата Драги Рашковски, одговарајќи на новинарско прашање по средбата со претставниците на Меѓуресорската работна група за ...

Рашковски: Новото име на фасадата на Владата по изборите

Н.Македонија - 25.03.2019

Поставувањето на новото име на фасадата на Владата ќе биде извршено по изборите, изјави денеска генералниот секретар на Владата Драги Рашковски, одговарајќи на новинарско прашање по средбата со претставниците на Меѓуресорската работна група за ...

Рашковски: Република Северна Македонија на фасадата на Владата по изборите

МКД - 25.03.2019

Поставувањето на новото име на фасадата на Владата ќе биде извршено по изборите, изјави денеска генералниот секретар на Владата Драги Рашковски, одговарајќи на новинарско прашање по средбата со претставниците на Меѓуресорската работна група за ...

„Северна“ на владината фасада по изборите

Р.С.Европа - 25.03.2019

Новото име на државата ќе биде поставено на фасадата на Владата по изборите, изјави денеска генералниот секретар на Владата Драги Рашковски. „Тоа е процедура што налага тендерски постапки и можете да очекувате тоа да се случи по завршување на ...

Рашковски: Новото име на Владата ќе биде поставено на зградата по изборите

Независен - 25.03.2019

Поставувањето на новото име на фасадата на Владата ќе биде извршено по изборите, изјави денеска генералниот секретар на Владата Драги Рашковски, одговарајќи на новинарско прашање по средбата со претставниците на Меѓуресорската работна група за ...

Рашковски: Новото име на фасадата на Владата по изборите

Бриф - 25.03.2019

Поставувањето на новото име на фасадата на Владата ќе биде извршено по изборите, изјави денеска генералниот секретар на Владата Драги Рашковски, одговарајќи на новинарско прашање по средбата со претставниците на Меѓуресорската работна група за ...

Рашковски: Новото име на фасадата на Владата по изборите

Канал5 - 25.03.2019

Тоа е процедура што налага тендерски постапки и можете да очекувате тоа да се случи по завршување на изборите. Поставувањето на новото име на фасадата на Владата ќе биде извршено по изборите, изјави денеска генералниот секретар на Владата Драги ...

Рашковски: Новото име на фасадата на Владата по изборите

Телма - 25.03.2019

Поставувањето на новото име на фасадата на Владата ќе биде извршено по изборите, изјави денеска генералниот секретар на Владата Драги Рашковски, одговарајќи на новинарско прашање по средбата со претставниците на Меѓуресорската работна група за ...

Рашковски: Поставувањето на новото име на фасадата на Владата ќе биде извршено по изборите

MakPress - 25.03.2019

Поставувањето на новото име на фасадата на Владата ќе биде извршено по изборите, изјави денеска генералниот секретар на Владата Драги Рашковски, одговарајќи на новинарско прашање по средбата со претставниците на Меѓуресорската работна група за ...

Рашковски: Новото име на фасадата на Владата по изборите

Либертас - 25.03.2019

Поставувањето на новото име на фасадата на Владата ќе биде извршено по изборите, изјави денеска генералниот секретар на Владата Драги Рашковски, одговарајќи на новинарско прашање по средбата со претставниците на Меѓуресорската работна група за ...

Рашковски: Република Северна Македонија на фасадата на Владата по изборите

Република - 25.03.2019

Поставувањето на новото име на фасадата на Владата ќе биде извршено по изборите, изјави денеска генералниот секретар на Владата Драги Рашковски, одговарајќи на новинарско прашање по средбата со претставниците на Меѓуресорската работна група за ...

Рашковски: На Владата ќе се постави написот со новото име по изборите

Нетпрес - 25.03.2019

Поставувањето на новото име на фасадата на Владата ќе биде извршено по изборите, изјави денеска генералниот секретар на Владата Драги Рашковски, одговарајќи на новинарско прашање по средбата со претставниците на Меѓуресорската работна група за ...

Новото име на фасадата на Владата по изборите

еМагазин - 25.03.2019

Поставувањето на новото име на фасадата на Владата ќе биде извршено по изборите, изјави денеска генералниот секретар на Владата Драги Рашковски, одговарајќи на новинарско прашање по средбата со претставниците на Меѓуресорската работна група за ...

Рашковски: Новото име на фасадата на Владата по изборите

MTM - 25.03.2019

Поставувањето на новото име на фасадата на Владата ќе биде извршено по изборите, изјави денеска генералниот секретар на Владата Драги Рашковски, одговарајќи на новинарско прашање. – Тоа е процедура што налага тендерски постапки и можете да очекувате ...

Владата нема да го постави новото име на фасадата до завршување на изборите

Алфа - 25.03.2019

Поставувањето на новото име на фасадата на Владата ќе биде извршено по изборите, изјави денеска генералниот секретар на Владата Драги Рашковски, одговарајќи на новинарско прашање по средбата со претставниците на Меѓуресорската работна група за ...

Рашковски: Новото име на фасадата на Владата по изборите

Опсервер - 25.03.2019

Поставувањето на новото име на фасадата на Владата ќе биде извршено по изборите, изјави денеска генералниот секретар на Владата Драги Рашковски, одговарајќи на новинарско прашање по средбата со претставниците на Меѓуресорската работна група за ...

По изборите “Северна“ на фасадата на Владата

Пулс24 - 25.03.2019

Како што изјави денес генералниот секретар на Владата, Драги Рашковски новото име на државата ќе биде поставено на фасадата на Владата по изборите. – Тоа е процедура што налага тендерски постапки и можете да очекувате тоа да се случи по завршување ...