TIME.mk

ВЕСТИ

NEWS

Македонците од Австралија се поклонија пред моштите на Свети Гаврил Светогорец

Вечер - 13.01.2018

Празнувањето почна во предвечерието, со служба на игуменот на манастирот, архимандритот Гаврил во сослужение на јерејот Климент Станковски. Верниците во огромен број имаа можност да се поклонат на светите мошти на светител Гаврил Светогорец, ...

Денеска е Преподобен Гаврил Велички

Exclusive.mk - 12.01.2018

Мијалче (подоцна Гаврил Светогорец, Епископ Велички) се родил на 10 март 1926 година, во Штип, од православни родители Методиј (подоцна монах Кирил) и Гора Парнаџиеви. Основно образование, а потоа и гимназија завршил во родниот град.