TIME.mk

ВЕСТИ

NEWS

Научници употребуваат клетки од жаби за да ги создадат првите живи роботи

Радио МОФ - 14.01.2020

Американските истражувачи ги создадоа првите живи машини преку соединување на клетки од вид на афрички жаби. Од клетките на жабите се создаваат мали роботи кои користат своја енергија за движење.

Научниците создадоа први живи роботи од матични клетки на жаби (ВИДЕО)

Канал5 - 14.01.2020

Научниците ги создадоа првите живи роботи од матични клетки на жаби. Ксеноботот го носи името по африканскиот вид жаба (лат. Xenopus laevis), од чии матични клетки се создадени. Овие машини се помали од милиметар и доволно мали за да патуваат низ ...

Револуционерно откритие: Направен жив робот кој е способен да се регенерира

Кајгана - 14.01.2020

Научниците успешно го направија првиот жив робот кој има способност сам да се регенерира. Научниците ова достигнување го сметаат за револуционерно, затоа ваквите „живи машини“ можат да бидат корисни во многу случаи, а особено затоа што можат да го ...

Револуционерно откритие: Направен жив робот кој е способен да се регенерира (ВИДЕО)

USB - 14.01.2020

Научниците успешно го направија првиот жив робот кој има способност сам да се регенерира. Научниците ова достигнување го сметаат за револуционерно, затоа ваквите „живи машини“ можат да бидат корисни во многу случаи, а особено затоа што можат да го ...