TIME.mk

ВЕСТИ

NEWS

Жените во општествата во регионот побројни, а се уште се борат за „малцински“ права

Фокус - 23.09.2019

Жените и мажите треба да уживаат еднакви човекови права, но и да бидат еднакво застапени во политичкиот и општествениот живот, со цел да се чуе и нивниот глас по сите суштински прашања. За тоа да се оствари прашањето кое може да се постави, е дали ...

Регионалната конференција за родова еднаквост: Жените политичарки на удар на говорот на омраза

Алсат-М - 23.09.2019

Потребни се итни мерки за да се искорени говорот на омраза против жените политичарки, бизнисменки и јавни личности. Во спротивно, може да има фатални последици по нив во некоја од државиве во регионов, сметаат учесниците на Регионалната конференција ...

Општина Битола го осуди говорот на омраза во ОУ „Св. Климент Охридски”

Слободен Печат - 23.09.2019

Апелираме за повисока морална свест, да не се поттикнува говор на омраза и да не се уништуваат објектите во градот, и не посебно образовна институција во која учат деца од основното образование и се на возраст од шест до 14 години, посочуваат од ...

Пораки со говор на омраза осамнаа на битолско училиште, општината го осуди чинот

Макфакс - 23.09.2019

Навредливи натписи како „смрт за џандари“ и „смрт за шиптари“ се испишани со спреј по ѕидовите на основното училиште „Климент Охридски“. Од општина Битола најостро ги осудуваат вандалските натписи на ѕидовите од училиштето, во кои се користи говор ...

МВР: 36 кривични пријави за говор на омраза

Алсат-М - 21.09.2019

Случаите на говор на омраза и делата кои можат да доведат до меѓуетнички инциденти се во пораст – потврдуваат кривичните пријави кои годинава бележат зголемување во споредба со лани. Заменик министерот за внатрешни работи, Агим Нухиу вели дека ...

Конференција: Жените во општествата во регионот побројни, а се уште се борат за „малцински” права

24Инфо - 23.09.2019

Жените и мажите треба да уживаат еднакви човекови права, но и да бидат еднакво застапени во политичкиот и општествениот живот, со цел да се чуе и нивниот глас по сите суштински прашања. За тоа да се оствари прашањето кое може да се постави, е дали ...

Пораки со говор на омраза осамнаа на битолско училиште, општината го осуди чинот

24Инфо - 23.09.2019

Навредливи натписи како „смрт за џандари“ и „смрт за шиптари“ се испишани со спреј по ѕидовите на основното училиште „Климент Охридски“. Од општина Битола најостро ги осудуваат вандалските натписи на ѕидовите од училиштето, во кои се користи говор ...

Конференција: Жените во општествата во регионот побројни, а се уште се борат за „малцински“ права

Опсервер - 23.09.2019

Жените и мажите треба да уживаат еднакви човекови права, но и да бидат еднакво застапени во политичкиот и општествениот живот, со цел да се чуе и нивниот глас по сите суштински прашања. За тоа да се оствари прашањето кое може да се постави, е дали ...

Неопходно е да се работи и на економско јакнење на жените во општеството

MakPress - 23.09.2019

Жените и мажите треба да уживаат еднакви човекови права, но и да бидат еднакво застапени во политичкиот и општествениот живот, со цел да се чуе и нивниот глас по сите суштински прашања. За тоа да се оствари прашањето кое може да се постави, е дали ...